Ik wil iets doen aan de buikpijn bij mijn kind

In het kort

In het kort

  • De adviezen bij buikpijn hangen af van de oorzaak.
  • Zorg dat je kind genoeg drinkt.
  • Zorg dat je kind gezond eet, met genoeg groente en fruit.
  • Ook veel bewegen kan helpen. Bijvoorbeeld om goed te kunnen poepen.
  • Bel de huisarts bij erger wordende of heftige buikpijn, bij sufheid, pijn rechtsonder in de buik, als je kind niet kan drinken of niets binnen houdt, bij bloed in de poep en bij pijn bij het plassen.
  • Vaak kan de huisarts geen ziekte of afwijking vinden bij kinderen met buikpijn. Bespreek dit met je kind.
Adviezen

Adviezen bij buikpijn bij kinderen

Deze adviezen kunnen helpen bij buikpijn bij kinderen:

Adviezen bij buikgriep

Een kind met een buikgriep is meestal binnen een week weer beter.

  • Geef je kind als het moet overgeven vaak kleine beetjes (steeds een eetlepel) te drinken om uitdroging te voorkomen.
  • Heeft je kind trek dan mag het eten waar het trek in heeft en wat goed valt.
  • Bij buikkrampen is het verstandig om kleine porties te geven.
  • Een paar dagen weinig of niet eten kan geen kwaad, als je kind maar drinkt.

Adviezen als je denkt dat je kind blaasontsteking heeft

Als je denkt dat je kind een blaasontsteking heeft, is het belangrijk om plas van je kind in te leveren bij je huisarts. Het moet verse plas zijn in een schoon potje. Eventueel kun je de plas maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.
Zorg dat je kind genoeg drinkt.

Adviezen als je kind niet goed kan poepen

Kan je kind niet goed poepen (verstopping)? Dan is het belangrijk dat je kind genoeg drinkt, genoeg vezels eet en minimaal 1 uur per dag actief beweegt. Zoals fietsen, rennen, voetballen, zwemmen of buiten spelen.

Adviezen als je kind niet tegen gluten kan

Kan je kind niet tegen gluten (coeliakie)? Dan mag je kind geen gluten meer eten. Die zitten bijvoorbeeld in brood, pasta, pizza en muesli. Er bestaat ook brood, pasta en pizza zonder gluten.

Adviezen als je kind last heeft van de maag

Als je kind maagklachten heeft, probeer dan met je kind te bespreken waar de klachten misschien van kunnen komen. Bijvoorbeeld door vet of sterk gekruid eten, pepermunt, zuur drinken, frisdrank en chocola.
Als je merkt dat je kind ergens niet goed tegen kan, geef het dan niet.

Adviezen als je denkt dat je kind blindedarmontsteking heeft

Als je denkt dat je kind een blindedarmontsteking heeft, bel dan direct je huisarts of de huisartsenpost. Gaat het inderdaad om een blindedarmontsteking, dan moet je kind naar het ziekenhuis. Daar krijgt je kind bloedonderzoek en een echo.

Adviezen als er geen oorzaak is gevonden voor de buikpijn

Vaak is er geen ziekte of afwijking te vinden als je kind vaak buikpijn heeft. Je kind heeft dan buikpijn die lang duurt. De meeste kinderen die vaak buikpijn hebben, hebben dit soort buikpijn.

Het is dan goed om met je kind te bespreken wat hem of haar bezighoudt. Zijn er spanningen thuis of op school? Leg uit dat spanningen soms buikpijn kunnen geven.

Vaak geeft het al zoveel opluchting om hierover te praten dat de klachten vanzelf minder worden. Soms is het nodig om een probleem op te lossen, samen met de leerkracht of met ouders van andere kinderen.

Medicijnen

Medicijnen bij buikpijn bij mijn kind

Je mag je kind paracetamol geven tegen de buikpijn, ook als er nog geen duidelijke oorzaak is gevonden. De oorzaak van de pijn gaat niet weg door het slikken van paracetamol. Maar het kan de klachten wel wat minder maken.

Is er wel een oorzaak gevonden? Dan hangt het af van de oorzaak of je kind medicijnen kan krijgen:

Buikgriep: meestal geen medicijnen nodig

Bij buikgriep zijn meestal geen medicijnen nodig. Geef je kind bij kans op uitdroging een speciaal drankje: ORS-junior.

Blaasontsteking: medicijnen tegen ontstekingen

Bij een blaasontsteking krijgt je kind medicijnen tegen ontstekingen (antibiotica).

Buikpijn bij ongesteld zijn: pijnstillers of de pil

Bij buikpijn tijdens de ongesteldheid kunnen pijnstillers zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen goed helpen. Deze heten NSAID's.

Ook de pil kan helpen. De hormonen in de pil kunnen de pijn en het bloedverlies minder maken. Daarom geeft de huisarts soms ook aan jonge meiden vanaf 12 jaar wel eens de pil.

Niet goed kunnen poepen: poeder of siroop

Als je kind lange tijd niet goed kan poepen (verstopping), dan kan de huisarts een recept geven voor zakjes met poeder of een siroop. Die kun je dan bij de apotheek halen. Deze middelen zorgen ervoor dat je poep dunner wordt.

Niet tegen gluten kunnen: geen medicijnen

Voor coeliakie bestaan geen medicijnen. Als je kind geen gluten eet, blijven klachten weg.

Maagklachten: vaak geen medicijnen nodig

Medicijnen zijn vaak niet nodig bij maagklachten.
Eventueel zijn er voor oudere kinderen maagzuur-binders en maagzuur-remmers.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en druivensuiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder met de buikpijn bij mijn kind?

Hoe het verder gaat met de buikpijn van je kind, hangt af van de oorzaak:

  • Blaasontsteking: Een blaasontsteking geneest snel met medicijnen. Controle van de plas is alleen nodig als je kind klachten houdt.
  • Niet goed kunnen poepen: Zorg dat je kind gezond blijft eten met veel vezels (veel fruit, groente en volkoren producten) en genoeg drinkt.
    Ook regelmatig bewegen helpt om beter te kunnen poepen.
  • Niet tegen gluten kunnen: Om te bewijzen dat een kind niet tegen gluten kan, is bloedonderzoek nodig. Soms wordt je kind doorgestuurd naar de kinderarts.
  • Maagklachten: Als je kind gezond eet en genoeg beweegt, gaan maagklachten meestal vanzelf over.

Heeft je kind vaak buikpijn en vindt de huisarts geen oorzaak, zoals een ziekte of afwijking? Kijk dan bij buikpijn bij kinderen die lang duurt.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?