Ik heb last van mijn schouder

In het kort

In het kort

  • Bij schouderklachten heeft u pijn in en rond uw schoudergewricht.
  • Vaak is ook uw bovenarm pijnlijk.
  • Het kan komen door zwaar werk, door werken met uw armen boven uw hoofd of door steeds dezelfde beweging te maken.
  • Vaak weten we niet waardoor het komt.
  • Uw schouder kan stijf worden, als u uw arm te weinig gebruikt.
  • Probeer zelf te oefenen.
  • Ook kan oefentherapie of een prik in de schouder helpen.
Wat is het

Wat zijn schouderklachten?

Bij schouderklachten heeft u pijn in en rond uw schoudergewricht en vaak ook in uw bovenarm.
De klachten kunnen snel of langzaam beginnen.

Het geeft vaak extra pijn als u uw arm omhoog beweegt.

Soms straalt de pijn uit naar uw schouderbladen, nek, elleboog of vingers.

Meestal kunt u niet slapen op de pijnlijke schouder.

Door de schouderklachten gaan soms dingen minder goed: werken, sporten, een kind optillen, boodschappen doen of het huishouden.

De pijn kan maken dat u uw arm minder gebruikt. Daardoor kunt u een stijve schouder krijgen. We noemen dat een bevroren schouder, of frozen shoulder (Engels voor bevroren schouder).

Oorzaken

Hoe ontstaan schouderklachten?

Bij schouderklachten die zomaar beginnen is de oorzaak vaak onduidelijk.

De klachten kunnen te maken hebben met:

  • Lang achterelkaar dezelfde bewegingen maken, zoals bij tennissen of werken met een computermuis.
  • Zwaar tilwerk.
  • Zwaar duwwerk.
  • Werk waarbij uw armen steeds boven uw hoofd zijn, bijvoorbeeld schilderen van een plafond.
  • De schouder gaat steeds gemakkelijk (bijna) uit de kom.
  • Het gewricht wordt minder glad en soepel (artrose).
  • Een verdraaiing, stoten of andere blessure van de schouder.
  • Nekklachten.
  • Uw leeftijd.
  • Spanningen of stress thuis of op het werk.

Mensen die maandenlang schouderklachten hebben, kunnen kalk, een verdikking of een scheur in een schouderpees hebben.Dat is met een echo te zien. Omdat veel mensen met kalk, een verdikking of een scheur in een schouderpees geen klachten hebben, weten we niet zeker of de schouderklachten bij u misschien van kalk of een scheur komen.

Soms kan pijn aan uw schouder komen door uw hart. Het wordt dan meestal niet erger doordat u uw arm beweegt. Krijgt u plotseling heftige schouderpijn met misselijkheid en zweten, bel dan direct uw huisarts, de huisartsenpost of 112.

Afbeelding van de linker schouder:

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij schouderklachten?

Blijf uw schouder en arm regelmatig gebruiken, ook als het wat pijn doet. Bewegen zorgt er voor dat uw schouderklachten niet erger worden en dat uw schouder niet vast gaat zitten.

  • Probeer, als dat gaat, door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
  • Bewegen is goed, maar niet met kracht. Ga dus
    • niet te zwaar tillen,
    • niet ergens hard aan duwen of trekken,
    • niet werken met uw armen boven uw hoofd (zoals een plafond schilderen).
  • Doen ook kleine bewegingen veel pijn? Geef dan uw schouder even rust. 1 tot 3 dagen is meestal al genoeg. Kijk dan toch of u uw arm 3 tot 4 keer per dag even voorzichtig alle kanten op kunt bewegen.
    Ga na die paar dagen weer door met de dingen die u gewend bent. Ook al heeft u nog wel wat pijn.

Als u uw arm weinig gebruikt, kunt u ook oefeningen doen.
Als u te lang wacht, wordt uw schouder stijf. Het wordt dan steeds lastiger om uw arm weer gewoon te gebruiken.

Maak niet steeds dezelfde beweging. Als u bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kunnen de schouderklachten blijven of juist erger worden. U kunt dan aan uw leidinggevende of aan de bedrijfsarts vragen of u (tijdelijk) ander werk kunt doen.

Sommige mensen vinden koelen van de schouder prettig, weer anderen vinden juist warmte fijn. Dan heeft u misschien even minder pijn. Maar de schouderklachten gaan er niet sneller van over.

Medicijnen

Medicijnen bij schouderklachten

Bij schouderklachten kunnen medicijnen de pijn verminderen. Met minder pijn kunt u uw arm beter bewegen en beter slapen. Probeer daarom 1 tot 2 weken lang een pijnstiller.

  • Begin met paracetamol. Het is een goede pijnstiller met weinig bijwerkingen. Heeft u veel pijn, neem dan 4 keer per dag 2 tabletten van elk 500 mg. Kijk voor meer informatie bij paracetamol.
  • Als dat niet helpt, kunt u een NSAID (naproxen , ibuprofen of diclofenac ) proberen. Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Ze kunnen maagklachten geven en de werking van andere medicijnen veranderen. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Of gebruikt u medicijnen? Overleg dan eerst met uw huisarts of apotheker voordat u een NSAID gebruikt. Lees meer bij NSAID's.
  • Omdat het maagklachten kan geven, wordt bij een NSAID vaak een maagbeschermend middel gegeven. Voorbeelden van maag beschermende medicijnen zijn omeprazol of pantoprazol.
  • Houdt u erge schouderpijn, ook al gebruikt u pijnmedicijnen of blijft uw schouder maandenlang gevoelig, dan kan soms een prik in uw schouder met een ontstekingsremmer (corticosteroïd) helpen.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Onderzoeken

Onderzoek bij schouderklachten

Uw huisarts kan uw schouder onderzoeken door te kijken naar:

  • de stand van uw schouder als u staat
  • het verschil met de andere schouder
  • welke bewegingen u met uw schouder kunt maken, met en zonder hulp
  • welke bewegingen pijn doen
  • waar het pijn doet
  • de bewegingen die u met uw hoofd en nek kunt maken

Vertel duidelijk waar en wanneer u pijn heeft.
Kijk welke bewegingen u wel kunt maken, ook al is het gevoelig. En welke bewegingen niet gaan.

Bij schouderklachten zijn foto’s meestal niet nodig. Ze geven namelijk geen duidelijkheid over de oorzaak van uw klachten.

Andere behandelingen

Oefentherapie en fysiotherapie bij schouderklachten

Bij schouderklachten is het vooral belangrijk om te blijven bewegen.
Lukt het niet goed om uw schouder te blijven gebruiken, terwijl u wel pijnstillers slikt? Dan kan oefentherapie daarbij helpen. De oefentherapeut of fysiotherapeut legt uit welke oefeningen u kunt doen.

Ook bij schouderklachten vanuit de nek kunnen fysiotherapie of oefentherapie de klachten verminderen.

Soms worden schouderklachten behandeld met ultrageluid, dry needling, acupunctuur, elektrische prikkelstroom of warmte straling. Daarvan is niet bewezen dat het werkt. Dat geldt ook voor massage en manuele therapie.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder bij schouderklachten?

Is de schouderpijn in één keer begonnen met een duidelijke oorzaak, zoals door stoten of verdraaien? Dan zijn de klachten vaak sneller over. Het kan dan al in 1 of 2 weken over zijn.

Schouderklachten die langzaam beginnen, kunnen langer duren en ook terugkomen. Van de 100 mensen die met schouderklachten naar de huisarts gaan, zijn er ongeveer 30 bij wie de schouderklachten na 6 weken over zijn. Het kan ook 6 maanden, een jaar of zelfs langer duren.

Zijn uw schouderklachten langzaam begonnen en gaat het niet over? Ook niet met pijnmedicijnen, oefentherapie of met een prik in de schouder? Soms laat de huisarts dan na 3 maanden een echo van uw schouder maken. Maar afwijkingen die op een echo te zien zijn, komen ook voor bij mensen die geen klachten hebben. Ook na een echo-onderzoek is de oorzaak dus niet altijd duidelijk.

Wanneer bellen

Wanneer contact opnemen bij schouderklachten?

Bel uw huisarts of maak een afspraak:

  • als u erge pijn heeft en die gaat niet weg of wordt erger
  • als de klachten erger worden wanneer u hoest
  • als pijnmedicijnen niet helpen
  • als oefentherapie niet helpt
  • als u koorts krijgt na een prik tegen de pijn in uw schouder
  • als een prik in uw schouder niet helpt
  • als u pijn in uw schouder krijgt bij inspanning (de trap op lopen, rennen, de brug op fietsen)

Soms kan pijn aan uw schouder komen door uw hart. Het wordt dan meestal niet erger doordat u uw arm beweegt. Krijgt u plotseling heftige schouderpijn met misselijkheid en zweten, bel dan direct uw huisarts, de huisartsenpost of 112.

Meer informatie

Meer informatie over schouderklachten

De informatie over schouderklachten is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Schouderklachten.

Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?