Ik heb een ontstoken slijmbeurs in de knie

In het kort

In het kort

  • Je knie is dik, warm en doet pijn.
  • Het komt vaak voor bij mensen die veel op hun knieën werken. Of bij sporten waarbij je vaak je knie stoot of op je knie valt.
  • Doe een aantal weken geen dingen waarbij druk op je knie komt. Meestal gaat de ontsteking dan vanzelf over.
  • Bij pijn kun je paracetamol nemen.
  • Draag kniebeschermers bij werk of sport.
  • Komen de klachten door je werk? Bespreek het met de bedrijfsarts.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wat is het

Wat is de slijmbeurs in de knie?

Een slijmbeurs is een soort kussentje met vocht. De slijmbeurs zit voor de knieschijf.

Als je op je knieën zit, steun je precies op de slijmbeurzen van je knieën.

Wat merk je

Wat merk je als de slijmbeurs in je knie ontstoken is?

Als de slijmbeurs in je knie ontstoken is, kun je deze dingen merken:

  • Je knie wordt dik.
  • Dat dikke deel wordt warm en doet pijn.
  • Het dikke deel kan ook rood worden.
  • Lopen gaat moeilijk.

Soms krijgen mensen ook koorts. En hun knie wordt nóg dikker, warmer en roder. Dan zijn er waarschijnlijk bacteriën in de slijmbeurs gekomen. Die maken de ontsteking erger.

Blijft je knie een paar weken dik? Of komt het steeds terug? Dan noemen artsen het een chronische ontsteking van de slijmbeurs.

Oorzaken

Hoe ontstaat een ontstoken slijmbeurs in de knie?

Een ontstoken slijmbeurs in de knie komt vaak voor bij mensen die veel op hun knieën zitten. Bijvoorbeeld tapijtleggers en stratenmakers. Als je veel op je knieën zit, is er steeds druk op de knie. Daardoor kan de slijmbeurs gaan ontsteken.

Het kan ook komen door je knie hard stoten of op je knie vallen. Een ontstoken slijmbeurs in de knie komt daarom ook vaker voor bij sporten waarbij je vaak op je knieën leunt of valt. Bijvoorbeeld judo of worstelen.

Adviezen

Adviezen bij een ontstoken slijmbeurs in de knie

Een ontstoken slijmbeurs in je knie geneest het beste als je rust neemt:

  • Zorg dat er geen druk op je knie komt. Als je veel op je knieën zit, dan moet je dat 1 of 2 weken niet meer doen.
    Werk je veel op je knieën? Bespreek het met je werkgever en de bedrijfsarts. Soms zijn er aanpassingen in je werk nodig.
  • Is je knie rond de knieschijf pijnlijk en misschien ook rood? Doe dan 1 of 2 weken zo weinig mogelijk dingen die druk op je knie geven. Bijvoorbeeld werken in de tuin.
  • Je mag gewoon bewegen, zoals wandelen en fietsen.

Door rust te nemen gaat de ontsteking meestal vanzelf over.

Doe je werk of een sport waarbij er vaak druk op je knieën komt? En ga je daar weer mee beginnen nadat de ontsteking weg is? Draag dan kniebeschermers. Zo maak je de kans kleiner dat de ontsteking terugkomt.

Medicijnen

Medicijnen bij een ontstoken slijmbeurs in de knie

Als je veel pijn hebt, kun je paracetamol nemen. Dit werkt meestal goed en heeft de minste bijwerkingen.

Pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen (NSAID's) helpen niet beter dan paracetamol bij een ontstoken slijmbeurs. En ze kunnen ernstige bijwerkingen geven. Daarom kun je beter paracetamol gebruiken.

Is je knie warm, dik en rood? En krijg je ook koorts? Dan kun je een ontsteking door bacteriën hebben. Je krijgt dan medicijnen tegen ontstekingen door bacteriën (antibiotica).
Deze medicijnen helpen niet als de ontsteking niet komt door een bacterie.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder bij een ontstoken slijmbeurs in de knie?

Door minder druk op de knie gaat de ontsteking meestal vanzelf over. Het kan een aantal weken duren voordat de klachten helemaal weg zijn.

Komen de klachten door je werk? Bespreek dit met de bedrijfsarts.

Blijft je knie dik? En heb je daar veel last van? Bespreek dan met je huisarts of je vocht uit je knie kunt laten zuigen met een naald. Dit maakt je knie minder dik. Je knie kan daarna wel weer snel dik worden. Een strak verband om je knie maakt de kans kleiner dat dit gebeurt.

Wanneer bellen

Wanneer de huisarts bellen bij een ontstoken slijmbeurs in de knie?

Geef je knie 4 tot 6 weken rust. Zijn de klachten nog niet duidelijk minder? Bel dan de huisarts.

Bel direct de huisarts als je 1 of 2 van deze klachten hebt:

  • Je knie wordt dikker of roder en doet steeds meer pijn.
  • Je knie wordt dikker of roder en je krijgt koorts.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?