Ik word al een paar maanden niet ongesteld

In het kort

In het kort

  • Een paar maanden niet ongesteld zijn kan komen doordat je hormonen minder regelmatig veranderen. Vooral in de puberteit en in de overgang is dat zo.
  • Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn.
  • Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen.
  • Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen.
  • Ook als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je zwanger worden. Gebruik een voorbehoedmiddel als je niet zwanger wil worden.
Oorzaken

Waardoor word je niet ongesteld?

Als je niet ongesteld wordt, kan dat hierdoor komen:

Puberteit: hormonen veranderen

In de eerste 5 jaar dat je ongesteld wordt, kun je onregelmatig ongesteld zijn. Dat komt doordat je vrouwelijke hormonen veranderen, maar nog niet regelmatig.

Als je al een keer ongesteld bent geweest, dan weet je dat je eierstokken en baarmoeder goed werken. Je hoeft je dan geen zorgen te maken, je kunt afwachten.
Ben je nog nooit ongesteld geweest? Lees dan verder bij Ik ben nog nooit ongesteld geweest.

Zwangerschap

Word je niet ongesteld en heb je seks zonder voorbehoedmiddel gehad? Dan ben je misschien zwanger. Doe een zwangerschapstest. Heb je steeds een voorbehoedmiddel gebruikt? Dan is de kans dat je zwanger bent heel klein.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan kunnen hormonen ervoor zorgen dat de eisprong en de ongesteldheid wegblijft. Soms gaat de eisprong toch door en kun je wel zwanger worden. Een condoom kan dan extra bescherming geven.

Overgang

In de overgang kan er meer tijd tussen je ongesteldheid zitten. Dit komt doordat de hoeveelheid hormonen in je bloed verandert. Vaak heb je dan ook andere klachten, zoals warmte-aanvallen (opvliegers) of een droge vagina. De overgang kan beginnen als je tussen de 40 en 60 jaar oud bent. De laatste ongesteldheid is gemiddeld bij vrouwen als ze 51 jaar zijn.

Medicijnen

Door sommige medicijnen kan je ongesteldheid tijdelijk wegblijven. Bijvoorbeeld door:

  • medicijnen tegen angst of depressie
  • medicijnen tegen verwardheid (antipsychotica)
  • de pil tegen zwanger worden. Als je de pil slikt of daarmee gestopt bent, kan je ongesteldheid tijdelijk wegblijven. Binnen een half jaar word je meestal wel weer ongesteld.
  • de prikpil als voorbehoedmiddel. Als je de prikpil een paar maanden krijgt, word je vaak niet meer ongesteld. Als je stopt met de prikpil, kan het 6 tot 12 maanden duren voordat je weer regelmatig ongesteld wordt.
  • hormoonspiraal als voorbehoedmiddel. Als je een paar maanden een hormoonspiraal hebt, blijft je ongesteldheid vaak weg. Bij een koperspiraal gebeurt dit niet. Als je het hormoonspiraaltje er weer uit laat halen, ben je meestal snel weer regelmatig ongesteld.

Stress, heel zwaar sporten, problemen met eten of je gewicht

Deze dingen kunnen er ook voor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt:

  • veel stress, bijvoorbeeld doordat je iets ergs meemaakt
  • heel zwaar of heel vaak sporten
  • eetproblemen
  • veel afvallen
  • erg mager zijn

Andere oorzaken

Deze oorzaken komen minder vaak voor:

  • na een operatie aan je baarmoeder of baarmoedermond
  • bij problemen met je schildklier
  • als je te vroeg in de overgang bent, voor je 40e jaar. Dit gebeurt bij 1 op de 100 vrouwen.
  • als er te veel blaasjes met eicellen groeien in je eierstokken door PCOS. Je kunt dan ook acne, overbeharing of overgewicht hebben.
  • als je hersenen te veel van het hormoon prolactine maken. Er kan dan melk uit je borsten komen.
  • als je eierstokken of bijnieren te veel mannelijk hormoon maken. Je kunt dan overbeharing hebben.
Wat is ongesteld

Wat is ongesteld zijn?

Vrouwen worden ongeveer 1 keer per maand ongesteld. Een ander woord voor ongesteld zijn is menstruatie.

Hormonen zorgen ervoor dat er ongeveer 1 keer per maand een eicel vrijkomt. Het slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder wordt ook dikker.

Als er een zaadcel van de man bij de eicel komt, kan deze in het slijmvlies verder groeien. Je bent dan zwanger.

Als er geen zaadcel bij de eicel komt, dan komt deze samen met wat bloed via de vagina naar buiten. Je bent dan ongesteld.

Adviezen

Wat kun je doen als je niet ongesteld wordt?

Je bent al een paar maanden niet ongesteld, dan is het goed om op deze dingen te letten:

Zwangerschapstest en voorbehoedmiddel

Als je niet ongesteld wordt en je zwanger zou kunnen zijn, doe dan een zwangerschapstest. Je koopt dit bij de drogist. Maak een afspraak bij je huisarts of verloskundige als je zwanger bent. Lees ook wat je kunt doen als je onbedoeld zwanger bent.

Als je in de vruchtbare leeftijd een tijdje niet ongesteld wordt, betekent dat niet dat je niet meer vruchtbaar bent. De eisprong en ongesteldheid kunnen ieder moment weer op gang komen. Gebruik daarom altijd een voorbehoedmiddel als je seks hebt en niet zwanger wilt worden.

Een condoom beschermt ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen: soa’s.

Omgaan met stress

Probeer bij veel stress te kijken hoe dat komt. Vaak kun je daar wel iets aan veranderen. Zijn er spanningen thuis of op je werk? Wordt er te veel van je gevraagd? Zijn er taken die beter verdeeld of problemen die opgelost moeten worden? Heb je iets ergs meegemaakt? Bespreek het met iemand. Lees bij stress wat je daar zelf aan kunt doen. Of praat erover met je huisarts.

Gezond bewegen

Is heel zwaar of heel vaak sporten misschien de oorzaak? Dan kun je met je huisarts bespreken of het nodig is daar iets aan te doen. Het kan op zich geen kwaad als je door het sporten tijdelijk niet ongesteld wordt. Je kunt er ook voor kiezen wat minder zwaar en vaak te sporten. Dan word je meestal vanzelf weer ongesteld. Lees verder bij gezond bewegen.

Gezond eten

Ben je erg mager, veel afgevallen of heb je problemen met eten? Dan is het belangrijk om te kijken hoe dat komt. Meestal word je vanzelf weer ongesteld wanneer je gezond eet en een gezond gewicht hebt. Praat erover met je huisarts.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen die je ongesteldheid tegenhouden? Bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie of psychose? Bespreek dit met je huisarts.
Voor je gezondheid is het niet nodig dat je ongesteld wordt. Stop niet ineens met je medicijnen. Bespreek altijd eerst met je huisarts of je met medicijnen kunt stoppen, en zo ja hoe je dat het beste kunt doen. Bijvoorbeeld door op een ander medicijn over te gaan.

Medicijnen

Medicijnen als je niet ongesteld wordt

Er zijn geen medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je vanzelf weer ongesteld wordt.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder als je niet ongesteld wordt?

De meeste vrouwen worden vanzelf weer ongesteld, vaak binnen enkele maanden. Maak een afspraak met je huisarts als dit niet gebeurt.

Ook als je zwanger wil worden, is het goed om dit met je huisarts te bespreken.

Soms stelt de huisarts voor met bepaalde medicijnen te stoppen. Dan is het belangrijk regelmatig te bespreken hoe het gaat. Stop alleen na overleg met je huisarts.

Heb je problemen met eten of met je gewicht, dan kunnen gesprekken met de praktijkondersteuner, een diëtist of een psycholoog helpen.

Wanneer bellen

Wanneer bellen als je een paar maanden niet ongesteld wordt?

Maak een afspraak bij je huisarts als je al een paar maanden niet ongesteld wordt.

Maak ook een afspraak als je al een paar maanden niet ongesteld wordt en dit klopt voor je:

  • Je wilt zwanger worden.
  • Je sport heel zwaar of heel vaak.
  • Je bent erg mager.
  • Je bent veel afgevallen of juist veel aangekomen.
  • Je hebt veel stress en je wilt daar hulp voor.
  • Je gebruikt medicijnen die je ongesteldheid kunnen tegenhouden, bijvoorbeeld medicijnen tegen angst, depressie of psychose.
  • Je hebt ook andere klachten, bijvoorbeeld puistjes, overbeharing of melk uit je borsten.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?