In het kort
- Asbestkanker komt meestal door werk met asbest. Het komt vooral voor bij mannen.
- Klachten zijn:
- pijn in de buik, niet goed kunnen poepen
- moeilijk ademen
- afvallen
- moe zijn
- U wordt meestal niet meer beter van asbestkanker in het buikvlies. Met behandelingen kunt u langer leven of minder klachten krijgen. Een operatie is heel soms mogelijk.
- Bespreek uw vragen en zorgen met uw arts.
Wat is asbestkanker in het buikvlies?
Het buikvlies ligt om de organen in de buik. In dit vlies kan kanker ontstaan.
U wordt meestal niet meer beter van asbestkanker in het buikvlies. Met behandelingen kunt u langer leven of minder klachten krijgen. Een operatie is heel soms mogelijk.
Wat merk ik van asbestkanker in het buikvlies?
Klachten bij kanker in het buikvlies:
- pijn in de buik
- bolle buik
- niet goed kunnen poepen
- moeilijk ademen
- afvallen
- moe zijn
Hoe ontstaat asbestkanker in het buikvlies?
Asbestkanker in het buikvlies komt meestal door werk met asbest.
Vroeger werd deze stof gebruikt in de bouw, in fabrieken en op scheepswerven. Daar ademden of slikten mensen tijdens hun werk asbestvezels in. Daarom komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Ongeveer 5 van de 100 mensen die met asbest hebben gewerkt, krijgen asbestkanker.
Heel soms komt de ziekte door een aangeboren verandering in het DNA. Zo’n verandering erft u meestal van 1 van uw ouders. Dit noemen we een erfelijke aanleg.
Welke behandelingen zijn er bij asbestkanker in het buikvlies?
Er zijn twee soorten behandelingen bij asbestkanker in het buikvlies:
- behandelingen om langer te leven en uw klachten minder te maken
- behandelingen om uw klachten minder te maken
Alle behandelingen hebben voordelen en nadelen. Welke behandeling u kunt krijgen, hangt van veel dingen af, zoals:
- hoe ver de kanker is gegroeid
- of de kanker ook op andere plaatsen in uw lichaam zit
- hoe ziek u bent
- wat u zelf wilt
Bespreek met uw arts welke behandeling voor u mogelijk is, en wat de voordelen en nadelen van de behandeling zijn.
Behandeling om langer te leven en minder klachten te hebben
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met medicijnen. De medicijnen kunnen kankercellen op alle plekken in uw lichaam doden of hun groei stoppen.
Chemotherapie krijgt u meestal in het ziekenhuis. U krijgt de medicijnen via een slangetje (infuus) in een bloedvat. Chemotherapie kan veel energie kosten.
Bijwerkingen kunnen zijn:
- moe zijn
- misselijk zijn
- overgeven
- diarree
- haarverlies
Operatie
Sommige ziekenhuizen in Nederland doen operaties voor asbestkanker in het buikvlies. Het is een behandeling waar artsen nog onderzoek naar doen. Er zijn tot nu toe niet genoeg mensen geopereerd, om te weten of een operatie u beter maakt.
Met de operatie haalt de arts eerst de kankercellen die te zien zijn weg. Daarna spoelt de arts uw buik met medicijnen die de kankercellen kapot maken (chemotherapie).
U bespreekt met uw arts of een operatie voor u mogelijk en zinvol is. Samen heeft u het over de voordelen, de nadelen, en de risico’s van een operatie. Of een operatie bij u kan, heeft te maken met:
- hoe ver de kanker is gegroeid
- hoe gezond u verder bent
- of alle kankercellen kunnen worden weggehaald
Behandeling om minder klachten te hebben
Pijnstillers
U kunt paracetamol gebruiken. Als dit niet genoeg helpt, bespreek dan met uw arts of u sterkere pijnstillers kunt krijgen. Bijvoorbeeld een pijnstiller zoals ibuprofen (een NSAID) of morfine.
Andere medicijnen tegen pijn
Bij sommige soorten pijn kunnen medicijnen voor depressie of epilepsie helpen.
Zenuw die pijn doorgeeft kapot maken (zenuwblokkade)
De arts kan de zenuw die de pijn doorgeeft, kapot maken. Dat kan de arts doen op deze manieren:
- de zenuw heel heet maken
- de zenuw bevriezen
- een chemisch middel bij de zenuw te spuiten
De pijn komt dan niet meer in uw hersenen aan. U voelt de pijn dan niet meer.
Bestraling
Op de plek waar de kanker zit kunt u bestraling krijgen. Dit kan helpen tegen pijn. Alleen de pijnlijke plek wordt bestraald. Na de bestraling kunt u gelijk weer naar huis.
Vocht tussen uw buikvliezen weghalen
Als er veel vocht in uw buik zit, kunt u moeilijker ademen en buikpijn hebben. Als de arts dit vocht weghaalt, heeft u daar minder last van. U krijgt eerst een verdoving. De arts prikt een slangetje in uw buik en zuigt het vocht weg.
Soms komt het vocht snel terug. Dan kan het vocht opnieuw worden weggezogen.
Is dit vaak nodig? Dan kunt u een slangetje krijgen dat blijft zitten. U kunt het vocht er dan zelf uit laten lopen, en u hoeft minder vaak naar het ziekenhuis.
ibuprofen
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Hoe gaat het verder bij asbestkanker in het buikvlies?
Gemiddeld leven mensen met asbestkanker in het buikvlies nog 4 tot 12 maanden na het vinden van de ziekte. Bespreek met uw arts wat u kunt verwachten.
- Het is belangrijk om samen met uw arts te kijken of de voordelen van een behandeling voor u groter zijn dan de nadelen. Misschien wordt de behandeling te zwaar voor u. Of werkt de behandeling steeds minder goed. Misschien wilt u niet (meer) naar het ziekenhuis. Of misschien vindt u andere dingen belangrijker. Bijvoorbeeld om de tijd die u nog heeft zo prettig mogelijk te maken. Kijk ook bij wensen voor zorg en behandeling.
- Als u niet beter kan worden van kanker, kunt u veel last hebben van erg moe zijn. U kunt samen met anderen kijken wat u zo moe maakt. En wat ertegen helpt.
- Het is ook goed om met uw familie en arts te praten over wat u belangrijk vindt in de laatste fase van uw leven. Het kan rust geven als u hen vertelt wat u wel en juist niet wilt.
- Kijk bij pijn bij kanker voor wat u kunt doen als u pijn heeft. En welke behandelingen er zijn.
- Misschien wilt u vragen aan een andere arts hoe deze over uw situatie denkt. Dit heet een second opinion. U kunt uw arts vragen om u door te sturen naar een andere arts.
Meer informatie over asbestkanker in het buikvlies
- Asbestkanker in het buikvlies komt vaak door werk: Instituut Asbestslachtoffers.
- Contact met mensen die ook asbestkanker in het buikvlies hebben, kunt u krijgen via Asbestslachtoffers Vereniging Nederland.
- Meer informatie over asbestkanker in het buikvlies vindt u bij Kanker.nl, het Instituut Asbestslachtoffers en Asbestslachtoffers Vereniging Nederland.
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over asbestkanker.