In het kort
- Wil je zwanger worden? Maak dan eerst een afspraak met de internist of huisarts.
- Je diabetes moet goed zijn ingesteld op het moment dat je zwanger raakt.
- Te hoge bloedsuikerwaarden zijn gevaarlijk voor je baby.
- Sommige medicijnen mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
Ik heb diabetes en ik wil zwanger worden
Diabetes in de zwangerschap kan gevolgen hebben voor jou en je baby. Zwangeren met diabetes hebben bijvoorbeeld een grotere kans op een vroeggeboorte en afwijkingen bij de baby. Vrouwen met diabetes type 1 hebben vaker last van zwangerschapsvergiftiging en hoge bloeddruk.
Gelukkig gaan de meeste zwangerschappen bij diabetes goed. Vooral als de vrouw al voordat ze zwanger raakt, behandeld wordt door een arts.
Heb je een kinderwens? Maak eerst een afspraak met je arts. Je kan met je arts de risico’s bespreken.
De kans op problemen wordt kleiner als je bloedsuikerwaarden goed zijn voordat je zwanger raakt. De internist of diabetesverpleegkundige kan je hierbij helpen. Te hoge waarden zijn gevaarlijk voor de baby. Dat is vooral aan het begin van de zwangerschap. Dan worden de organen van de baby gemaakt. Daarnaast mag je bepaalde medicijnen niet gebruiken als je zwanger raakt.
Welke gevolgen heeft diabetes in de zwangerschap voor de baby?
Diabetes kan gevolgen hebben voor de baby. De kans daarop is klein als je bloedsuikerwaarden niet te hoog zijn en niet te veel schommelen.
- Vrouwen met diabetes krijgen vaker een kind met een hoog geboortegewicht. Dat heet macrosomie. Daardoor kan de bevalling lastiger zijn.
- De baby heeft een iets grotere kans op afwijkingen aan het hart, de nieren, de urinewegen en de rug.
- Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen. De baby moet dan in het ziekenhuis blijven. Meestal is het goed te behandelen met extra voeding of met een infuus.
- De baby heeft meer kans om geelzucht te krijgen. Dat kan meestal geen kwaad en gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Ernstige geelzucht is wel gevaarlijk. De baby kan hiervan hersenbeschadiging krijgen. Bij ernstige geelzucht krijgt de baby een behandeling in het ziekenhuis.
- De kans dat de baby te vroeg geboren wordt is groter.
- De kans dat een baby van een moeder met diabetes tijdens de zwangerschap overlijdt, is wat groter dan bij moeders zonder diabetes. Gelukkig komt dit zelden voor.
Hoe groot is de kans dat mijn kind ook diabetes krijgt?
Erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van diabetes. Een kind van een moeder met diabetes heeft dus een grotere kans om later ook diabetes te krijgen. Bij diabetes type 2 is die kans groter dan bij diabetes type 1.
- Als je diabetes type 2 hebt, heeft je kind 10-20% kans het ook te krijgen.
Heeft de vader van je kind ook diabetes type 2, dan heeft je kind 40% kans om later diabetes te krijgen. - Heb je diabetes type 1, dan heeft je kind 1-4% kans het ook te krijgen.
Heeft de vader van je kind ook diabetes type 1, dan heeft je kind 20-40% kans op diabetes.
Welke gevolgen heeft diabetes in de zwangerschap voor de moeder?
Zwangere vrouwen met diabetes hebben een grotere kans om tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging te krijgen. De kans daarop is bij diabetes type 1 groter dan bij diabetes type 2.
Een zwangerschap kan bepaalde gevolgen van diabetes (complicaties) verergeren. Het gaat om:
- Problemen met de nieren (nefropathie).
Door hoge bloedsuikers kunnen de nieren beschadigd raken. Er komen dan eiwitten in de urine. Tijdens de zwangerschap kan dit erger worden. Zijn de nierklachten ernstig, dan is er een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging en hoge bloeddruk. - Oogklachten (retinopathie).
Door diabetes kan het netvlies van de ogen beschadigd raken. Door de zwangerschap kunnen de oogklachten erger worden. De oogklachten kunnen ook voor het eerst tijdens de zwangerschap ontstaan.
De kans op problemen is veel kleiner als je bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap goed zijn.
Hoe bereid ik me voor op een zwangerschap bij diabetes?
Heb je diabetes type 1 en een kinderwens? Maak dan een afspraak met de internist en een gynaecoloog.
Heb je diabetes type 2 en een kinderwens? Bespreek je zwangerschapswens dan eerst met je huisarts. De huisarts verwijst je vervolgens naar een internist en een gynaecoloog in het ziekenhuis.
De gynaecoloog begeleidt alle vrouwen met diabetes tijdens de zwangerschap. Voordat je zwanger bent, vertelt de gynaecoloog je hoe een zwangerschap bij diabetes gaat. Ook bespreek je jouw eigen situatie.
De internist bekijkt samen met jou hoe jij je goed kunt voorbereiden op een zwangerschap.
- Het is heel belangrijk dat je diabetes goed is ingesteld op het moment dat je zwanger raakt.
- Sommige medicijnen zijn niet veilig tijdens de zwangerschap. In overleg met de internist stop je daarmee. De meeste vrouwen met diabetes type 2 stoppen al voordat ze zwanger raken met hun pillen. Ze stappen over op insuline. Insuline is waarschijnlijk veiliger voor de baby.
De arts of diabetesverpleegkundige kan je leren hoe je insuline spuit. Verder kunnen ze je uitleggen hoe je bloedglucosemetingen doet. Die metingen zijn belangrijk voor en tijdens de zwangerschap.
Door de zwangerschap kun je problemen met je nieren krijgen. Heb je al nierklachten, dan kunnen die erger worden. De internist onderzoekt daarom hoe goed je nieren werken.
Tijdens de zwangerschap kunnen oogklachten erger worden. Heb je ernstige oogklachten? Dan kan het verstandig zijn om deze eerst te laten behandelen en een zwangerschap uit te stellen.
In de zwangerschap kunnen ook oogklachten ontstaan. Die zijn goed te behandelen als ze vroeg ontdekt worden. Daarom controleert een oogarts of optometrist je ogen bij de eerste zwangerschapscontrole.
Kijk voor algemene adviezen over voorbereiding op een zwangerschap bij Zwanger worden.
insuline
Insuline is een injectiemiddel voor mensen met diabetes die zelf geen of onvoldoende insuline aanmaken.
Er zijn verschillende soorten insuline verkrijgbaar: kortwerkend, middellangwerkend, langwerkend en combinaties hiervan.
Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Meer informatie over zwangerschap en diabetes
Voor meer informatie over zwangerschap en diabetes kun je terecht bij:
- Diabetes Vereniging Nederland (DVN). Deze patiëntenvereniging heeft een Zorgwijzer Zwangerschap gemaakt.