In het kort
- Bij een operatie haalt de chirurg zoveel mogelijk van het paraganglioom weg.
- Na de operatie kunt u klachten hebben, zoals hoesten, slikproblemen, een hese stem en zwakte in het gezicht.
- Meestal gaan deze klachten weer over.
- Na de operatie kunt u bestraling krijgen.
Operatie bij een paraganglioom
Voordat u wordt geopereerd heeft u een afspraak met de arts die de verdoving regelt (anesthesioloog). Hij of zij bespreekt met u de verdoving en mogelijke medicijnen tegen de pijn.
Op de dag van de operatie of de dag ervoor wordt u in het ziekenhuis opgenomen. Voor de operatie mag u even niet eten en drinken.
Bij de operatie wordt u in slaap gebracht. De chirurg haalt zoveel mogelijk van het paraganglioom weg. Hoelang de operatie duurt verschilt bij elk paraganglioom. Soms duurt de operatie 3 tot 4 uur, soms een hele dag.
Na de operatie
Als u na de operatie wakker wordt kan er een slangetje in de wond zitten. Dit slangetje voert wondvocht af. Het slangetje wordt vaak de volgende dag weggehaald.
Na de operatie blijft u nog 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Daar wordt uw bloeddruk gecontroleerd en letten ze op dat u geen nabloeding krijgt. Uw arts bespreekt samen met u wanneer u naar huis kunt.
Na de operatie kunt u bestraling krijgen. De bestraling kan ervoor zorgen dat de laatste delen van het paraganglioom niet meer verder groeien.
Naar huis
Thuis kunt u voorzichtig weer verder met uw dagelijks leven, zoals douchen, tillen en het huishouden doen. Sporten mag pas weer 2 weken na de operatie.
Meestal duurt het 4 tot 6 weken voordat u weer beter bent.
Risico's
Bij de operatie kunnen er zenuwen en bloedvaten kapot gaan. De kans hierop hangt af van hoe groot het paraganglioom is en hoe ver het is doorgegroeid. Het kan de volgende klachten geven:
- hese stem
- vaak hoesten
- slikproblemen
- een verlamming van een deel van de tong
- verlamming van de onderlip
- een zwakke schouderspier
- zwakte in het gezicht
Deze klachten kunnen na een tijdje minder worden en verdwijnen. Dit kan dagen, weken of maanden duren. Ongeveer 1 van de 10 mensen kan tijdelijke klachten krijgen. Heel soms blijven de klachten.
Hoe gaat het verder als het paraganglioom is weggehaald?
Na de operatie krijgt u een controleafspraak in het ziekenhuis. Uw arts bekijkt of uw wond goed geneest en of u nog klachten heeft.
Ook krijgt u vaak 1 keer per jaar een MRI. Daarop is te zien of het paraganglioom nog steeds weg is. Als bij de operatie niet het hele paraganglioom is weggehaald kan uw arts zien of de laatste delen van het paraganglioom zijn gegroeid of niet. Als het paraganglioom is gegroeid bekijkt uw arts ook hoe snel het is gegroeid.
U krijgt ook elk jaar bloedonderzoek. Er wordt gemeten hoeveel hormonen u in uw bloed heeft. Hieraan kan worden gezien of de laatste delen van het paraganglioom stresshormonen maken.
Meer informatie
Meer informatie over paragangliomen kunt u vinden bij de Nederlandse Vereniging voor patiƫnten met Paragangliomen.
We hebben de informatie over paragangliomen gemaakt met:
- de richtlijn voor specialisten over Hoofd-/halsparagangliomen (HHPGL).