In het kort
- Als maagkanker niet is uitgezaaid naar andere organen, kunt u een behandeling krijgen waarmee u kans heeft om te genezen.
- Deze behandeling bestaat meestal uit 3 stappen:
- eerst chemotherapie
- dan een operatie
- daarna weer chemotherapie of chemotherapie met bestraling
- Het is belangrijk dat u voor de operatie in een zo goed mogelijke conditie bent.
- Stop met roken.
- Beweeg genoeg.
- Eet gezond.
Stadia van maagkanker
De maag is bedekt met slijmvlies. Meestal begint kanker in dat slijmvlieslaagje of de bindweefsellaag er net onder. Hoe dieper de tumor door de maagwand heen is gegroeid, hoe verder de ziekte is.
Hoe ver de ziekte is, geven artsen aan met het stadium:
- Stadium 0: De tumor zit alleen nog maar in de slijmvlieslaag van de maag.
- Stadium I: De tumor zit alleen nog in de binnenste laag van de maag.
- Stadium II A: De tumor is tot in de spierlaag of de buitenste laag van de maagwand gegroeid, maar er zijn geen uitzaaiingen in de lymfeklieren.
- Stadium II B: De tumor is nog niet door de maagwand gegroeid. Er zijn wel uitzaaiingen gevonden in de lymfeklieren die in de buurt van de tumor liggen.
- Stadium III kan twee dingen betekenen:
- De tumor is tot in de buitenste laag van de maagwand gegroeid en er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Of:
- De tumor is door de maagwand heen gegroeid én in weefsels rondom de maag, maar er zijn geen uitzaaiingen.
- Stadium IV: De tumor is uitgezaaid naar de lymfeklieren verder weg in het lichaam, of naar andere organen, zoals het buikvlies of de lever.
Behandeling van niet-uitgezaaide maagkanker
Bij maagkanker tot en met stadium III is maagkanker niet uitgezaaid naar andere organen. U kunt dan mogelijk een behandeling krijgen waarmee u kunt genezen. Deze behandeling bestaat meestal uit 3 stappen:
- eerst chemotherapie
- dan een operatie
- daarna weer chemotherapie of chemotherapie met bestraling
De behandelingen en de operatie zijn zwaar. Het is belangrijk dat uw lichamelijke conditie goed genoeg is. Ook uw eigen wensen zijn belangrijk. U kunt met uw arts bespreken wat de voor- en nadelen zijn van de behandelingen en wat u kunt verwachten.
Chemotherapie
Chemotherapie vóór de operatie bij maagkanker verkleint de kans dat maagkanker na de behandelingen terugkomt. U krijgt medicijnen die kankercellen doden of voorkomen dat ze snel vermeerderen (cytostatica).
Operatie
Bij een operatie haalt de arts de tumor, een deel van de maag en weefsels eromheen weg. De operatie kan op verschillende manieren gedaan worden. Soms moet de arts de hele maag weghalen.
Chemotherapie of chemoradiatie
Na de operatie krijgt u weer chemotherapie. Hiermee kunnen kankercellen die zijn achtergebleven en kankercellen van hele kleine uitzaaiingen worden gedood.
Sloeg de chemotherapie voor de operatie bij u niet zo goed aan? Dan kan de arts u adviseren om voor chemoradiatie te kiezen. Dit is een combinatie van chemotherapie met bestraling. De behandelingen versterken elkaars werking.
Adviezen om uw gezondheid te verbeteren voor een behandeling van niet-uitgezaaide maagkanker
Uw conditie verbeteren
Als u voor de behandeling in een zo goed mogelijke conditie bent, maakt u de kans op problemen tijdens en na de behandeling kleiner.
- Stop met roken. Roken vergroot de kans op problemen na de operatie, zoals een bloeding of de vorming van bloedstolsels (trombose).
- Beweeg voldoende. Een fysiotherapeut kan u helpen om genoeg te bewegen.
- Eet gezond. Eten en drinken kan door maagkanker lastig zijn. Wanneer u te veel afvalt, kunt u ondervoed raken. Het is belangrijk om dit zo veel mogelijk te voorkomen. U kunt advies krijgen van een diëtist.
Gaat het eten steeds moeilijker, dan kunt u drinkvoeding of een sonde krijgen. Dit is een slangetje dat via uw neus in uw maag komt. Hierdoor kan voeding direct in uw maag stromen.
U kunt ook een infuus met voedingsstoffen krijgen.
U krijgt in veel ziekenhuizen begeleiding van een verpleegkundige, diëtist en fysiotherapeut om uw conditie te verbeteren.
Na de operatie is er meer kans op longontsteking. Om dat te voorkomen kan een fysiotherapeut ademhalingsoefeningen met u doen. U leert dan hoe u na de operatie goed kunt ademhalen en hoesten.
Hoe groot is de kans dat u geneest van maagkanker?
- Van de 100 mensen die behandeld zijn met chemotherapie en een operatie, komt de maagkanker bij ongeveer 65 mensen toch weer terug.
- Van de 100 mensen die behandeld zijn met chemotherapie en een operatie leven er na 5 jaar nog 36.
U kunt het beste met uw arts bespreken wat u kunt verwachten.
Meer informatie over maagkanker
Wilt u meer weten over maagkanker dan kunt u aanvullende betrouwbare informatie vinden op de website van:
- mlds.nl van de Maag Lever Darm Stichting
- kanker.nl
- voedingenkankerinfo.nl
Voor contact met lotgenoten kunt u terecht bij de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.
Informatie over ziekenhuizen die maagkanker behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
Op Zorgkaart Nederland kunt u ervaringen met zorgverleners vinden en zelf zorgverleners waarderen.
De informatie over maagkanker is gemaakt met de richtlijn voor artsen over maagkanker.