Ik heb een navelbreuk

In het kort

In het kort

  • Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand.
  • Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten.
  • Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
  • Is de zwelling pijnlijk en niet meer terug te duwen, ga dan direct naar uw huisarts.
Wat is het

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek of een opening (breuk) in de buikwand, onder de huid. Soms kan met het buikvlies ook een stukje darm meekomen.

Wat merk je

Wat zijn de verschijnselen van een navelbreuk?

Bij een kind neemt de druk in de buik toe bij lachen, huilen en persen. De zwelling kan dan naar buiten puilen en groter worden. Het kind heeft zelf geen last van de navelbreuk.

Bij volwassenen kan de zwelling in de navel toenemen bij hoesten, niezen en persen. Meestal geeft dit geen klachten. Heel soms bestaat er een brandend of zeurend gevoel. In de meeste gevallen is de zwelling makkelijk terug te duwen.

Ontstaat er plots hevige pijn en is de zwelling niet meer terug te duwen, dan zit de uitstulping in de knel. Om te voorkomen dat dit weefsel gaat afsterven, zal er direct een operatie nodig zijn. Dit gebeurt zelden bij volwassenen, bij kleine kinderen eigenlijk nooit.

Oorzaken

Hoe ontstaat een navelbreuk?

De zwakke plek of opening in de buikwand kan aangeboren zijn. Deze kan op zuigelingenleeftijd nog spontaan herstellen tot de leeftijd van 5 jaar. Als de zwelling blijft bestaan na het 12e jaar, dan gaat deze niet meer vanzelf weg.

Bij het ouder worden kan de zwakke plek of opening groter worden door het oprekken van de buikwand. Dit kan komen door het toenemen van lichaamsgewicht en door veel druk op de buikwand door hoesten, tillen en persen.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder met een navelbreuk?

Als er geen klachten zijn, hoeft er niets te gebeuren.

Soms zijn er redenen om een operatie te overwegen om de buikwand te sluiten: bijvoorbeeld om te voorkomen dat de darm op volwassen leeftijd in de breukopening beklemd raakt of om de buikwand weer mooi glad te maken (cosmetische redenen).

Doet de navelbreuk pijn of raakt deze makkelijk bekneld, dan moet de navelbreuk geopereerd worden. Een kleine opening wordt gewoon gehecht. Is de opening groter dan kan een kunststofmatje worden gebruikt om de buikwand steviger te maken.

Wanneer contact opnemen bij een navelbreuk?

Wanneer contact opnemen bij een navelbreuk?

Heeft u plotselinge, hevige pijn in de navelbreuk? Neem dan direct contact op met uw huisarts.

Bel ook uw huisarts als u veel pijn heeft of twijfelt over uw klachten.

Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?