Ik heb pijn in de nek

In het kort

In het kort

  • Pijn in de nek kan komen door bijvoorbeeld een verrekte spier of spanningen.
  • Meestal is de oorzaak niet duidelijk.
  • Blijf bewegen, ook al heeft u pijn.
  • Zo voorkomt u dat uw nek stijver wordt.
  • De klachten gaan vaak vanzelf over.
  • Bel de huisarts als u meer klachten krijgt, zoals koorts, vaak overgeven, veel hoofdpijn of pijn in uw arm.
Wat is nekpijn?

Wat is nekpijn?

Nekpijn komt veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in het leven wel eens last van nekpijn.

Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is de pijn binnen een aantal weken weer weg.
Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan 6 maanden. We noemen dat chronische nekpijn.

Wat zijn de verschijnselen bij nekpijn?

Wat zijn de verschijnselen bij nekpijn?

Gewone nekpijn kan plotseling ontstaan of meer geleidelijk.

De pijn is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.

De pijn kan samengaan met een stijf gevoel. U kunt uitstralende pijn hebben naar uw hoofd, schouder of arm.

Nekpijn kan erg hinderlijk zijn. Soms is het lastig om de dagelijkse dingen normaal te doen.

Wat zijn de oorzaken van nekpijn?

Wat zijn de oorzaken van nekpijn?

Hoe nekpijn ontstaat is niet altijd duidelijk. Mogelijk komt het door

  • spanningen,
  • overbelasting,
  • een verkeerde beweging
  • of een verkeerde houding.

Ook na een val of stoot, bijvoorbeeld bij sporten, kan de nek pijn doen.
Of tocht en kou een rol spelen is niet zeker.

Stijve spieren: U kunt een spier verrekt hebben. De nekspieren kunnen ook stijf worden als reactie op pijn.
Soms kunnen de spieren aan een kant van uw nek zo strak, hard en stijf zijn, dat het lijkt alsof uw nek vast zit. Het kan veel pijn geven en uw hoofd kan er scheef van staan. We noemen dit ‘torticollis’.

Artrose: Bij ouderen kunnen de gewrichtjes tussen de wervels wat slijten en veranderen (artrose). Dit kan chronische nekpijn geven.

Door botontkalking (osteoporose) kunnen de nekwervels soms inzakken. Ook kunnen gemakkelijk wervelbreuken ontstaan. Dit komt vooral voor bij ouderen, met name bij vrouwen na de overgang.

Heel soms is een nekhernia de oorzaak. Bij een nekhernia drukt een kraakbeenschijf die tussen uw nekwervels zit (tussenwervelschijf of discus) tegen een zenuwbaan die naar een arm loopt.
Bij een nekhernia is de nekpijn vaak niet het ergst. U heeft vooral pijn aan een arm. Het gaat vaak om een scherpe snijdende of schietende pijn. Soms heeft u ook tintelingen of minder kracht in uw arm.

Röntgenfoto van de nek bij nekpijn?

Röntgenfoto van de nek bij nekpijn?

Bij nekpijn levert een röntgenfoto meestal geen bruikbare informatie op. Het kan juist verwarring geven. Eventuele afwijkingen op een röntgenfoto hebben zelden iets te maken met de nekpijn. Ook bij mensen die nooit nekpijn hebben worden wel nekafwijkingen op een röntgenfoto gevonden.

Adviezen bij gewone nekpijn (zonder duidelijke oorzaak)

Adviezen bij gewone nekpijn (zonder duidelijke oorzaak)

Blijf bewegen en probeer uw dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al heeft u pijn. Enige pijn bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is. Wanneer u zich zorgen maakt over de pijn, heeft u er meer last van en dat kan het herstel vertragen.

Probeer uw nek voorzichtig te oefenen:

  • Buig uw hoofd bijvoorbeeld tien keer naar voren en naar achteren.
  • Probeer dan links over uw schouder naar achteren te kijken en dan rechts.
  • Beweeg daarna uw linker oor naar uw linker schouder en dan uw rechter oor naar uw rechter schouder.
  • Herhaal dat ook tien keer en doe het twee keer per dag.

Soms lukt het gewoon niet om uw nek al te ver te bewegen. Gun het dan wat tijd en probeer na een of twee dagen weer welke bewegingen u voorzichtig kunt maken.

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de nekspieren te ontspannen en nekpijn te voorkomen.

Als u vaak last heeft van nekklachten, bedenk dan wat u kunt doen om dit te veranderen. Sommige mensen krijgen vooral last van nekpijn als ze onder spanning staan. Wanneer u dit herkent, helpt het misschien als u leert beter met (de oorzaken van) stress om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u moet leren uw tijd beter in te delen, of problemen en conflicten tijdig op te lossen. Bespreek dit met iemand die u vertrouwt of kom op het spreekuur om hierover te praten. Soms helpt het als u leert op een andere manier met mensen om te gaan. Er zijn cursussen die u hierbij kunnen helpen.

Hebben uw klachten te maken met uw werk of hebben ze gevolgen voor uw werk? Misschien zijn er dan aanpassingen mogelijk om het werk makkelijker te maken, met minder belasting van uw nek. Dit kan bijvoorbeeld door de inrichting van uw werkplek te veranderen (de hoogte van uw stoel, tafel of computer), door gebruik te maken van hulpmiddelen, of door de taken anders te verdelen. Bespreek dit dan ook met uw leidinggevende en/of de bedrijfsarts.

Warmte (crèmes, gels, infrarood lamp, warme douche) op de pijnlijke plek vinden veel mensen prettig.

Soms gebruiken mensen met nekpijn speciale kussens en halskragen. Het is niet aangetoond dat die werken.

Medicijnen bij nekpijn

Medicijnen bij nekpijn

Pijnstillers verzachten de pijn en helpen u om te blijven bewegen. Als u pijnstillers gebruikt, kunt u die het beste op vaste tijden innemen, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Neem de pijnstillers gedurende een aantal dagen en kijk daarna of u geleidelijk aan weer zonder kunt.

Gebruik bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000 mg).

Als dat niet helpt, zijn er andere pijnstillers (NSAID's) zoals ibuprofen (3 maal per dag 400-600 mg), diclofenac (3 maal per dag 50 mg) of naproxen (2 maal per dag 500 mg).
NSAID's zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Ze zijn niet voor iedereen geschikt. Soms is het nodig dat u er een medicijn bij neemt (omeprazol) om de maag tegen de NSAID te beschermen. Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Bent u ouder dan 60 jaar? Of gebruikt u medicijnen? Overleg dan eerst met uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken. Kijk voor bijwerkingen en risico's bij NSAID's.

Medicijnen die de spieren verslappen (benzodiazepinen), hebben geen zin bij nekpijn. U wordt er suf van en ze hebben een verslavende werking.

Crèmes of gels die warmte geven kunnen soms verlichting geven van de nekklachten.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder bij gewone nekpijn?

Hoe gaat het verder bij gewone nekpijn?

Gewone nekpijn gaat vaak vanzelf over. Soms kunnen de klachten terugkomen.

Gebruik pijnstillers, zo mogelijk, maar een paar dagen. In ieder geval niet langer dan twaalf weken.
Probeer in de tussentijd uw activiteiten geleidelijk weer op te pakken, ook als de pijn nog niet geheel is verdwenen. Als u dat niet goed lukt, kunnen we u op de praktijk nuttige en praktische aanwijzingen geven. We maken een stappenplan en spreken af binnen welke termijn u welke activiteiten weer op gaat pakken. Een fysiotherapeut of manuele therapeut kan u hierbij vaak goed begeleiden.

Wanneer contact opnemen bij nekpijn?

Wanneer contact opnemen bij nekpijn?

Neem contact op met uw huisarts:

  • als het niet beter maar juist slechter gaat;
  • als de pijn na twee tot vier weken nog steeds niet is verminderd;
  • als bewegen van uw nek na vier weken nog onvoldoende lukt;
  • als de pijn gaat uitstralen in uw arm;
  • als de kracht of het gevoel in uw arm vermindert.

Bel direct de praktijk als:

  • u plotseling een stijve nek krijgt (de kin kan de borst niet aanraken). Met daarbij één of meer van de volgende verschijnselen:
    • koorts
    • suf of verward zijn
    • veel hoofdpijn
    • meerdere malen overgeven
    • paarsrode uitslag op de huid

Dit kan wijzen op hersenvliesontsteking.

NHG
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?