In het kort
- Het is vaak niet duidelijk waarom uw pijn lang blijft.
- Er zijn verschillende behandelingen:
- bekken-fysiotherapie
- gesprekken met een psycholoog of seksuoloog
- een zenuw uitzetten of prikkelen
- medicijnen
- Vaak krijgt u meerdere behandelingen tegelijk of na elkaar. Dan helpen ze meestal beter.
Hoe komt het dat de pijn onder in mijn buik en in mijn bekken lang blijft?
Soms duurt de pijn langer dan 6 maanden of komt de pijn steeds weer terug. Artsen noemen het dan chronische bekkenpijn.
Vaak is het niet duidelijk waarom de pijn onder in uw buik of in uw bekken lang blijft. Er zijn wel een paar dingen die artsen weten:
- Hoe u omgaat met uw pijn kan invloed hebben op hoeveel pijn u voelt.
- De kans dat de pijn lang blijft is groter als 1 of meer van deze punten voor u klopt:
- U heeft klachten van meerdere organen.
- U heeft eerder lange tijd pijn gehad, bijvoorbeeld na een operatie.
- U heeft ook op een andere plek in uw lichaam pijn die lang blijft.
- U heeft ook andere klachten waarvoor geen oorzaak is gevonden.
- U merkt heel veel gevolgen van de pijn in uw dagelijks leven.
- U denkt dat de pijn nooit meer weg zal gaan.
Wat kan ik zelf doen bij pijn onder in mijn buik en in mijn bekken die lang blijft?
Gezond leven kan helpen bij pijn onder in uw buik en in uw bekken:
- Drink genoeg: 1,5 tot 2 liter per dag. Bijvoorbeeld water of thee.
- Eet gezond en eet genoeg voeding met vezels. Vezels zorgen dat de darmen goed werken en dat u goed kunt poepen. Er zitten veel vezels in: volkoren producten, peulvruchten, groente, fruit, noten en aardappelen.
- Beweeg genoeg, minstens 5 dagen per week een halfuur. Bijvoorbeeld sporten, maar ook wandelen, fietsen of in de tuin werken is goed.
- Ga naar de wc als u voelt dat u moet plassen of poepen.
Probeer wel even te wachten met plassen als u een overactieve blaas heeft. - Heeft u vaak stress? Probeer daar wat tegen te doen. Bijvoorbeeld door problemen thuis of op uw werk op te lossen. Het kan helpen om erover te praten met een goede vriend(in) of een collega. U kunt ook altijd terecht bij uw huisarts of de praktijkondersteuner.
- Zorg ervoor dat u goed uitgerust bent. Het is belangrijk dat u goed en genoeg slaapt en dat u zorgt voor ontspanning. Veel mensen hebben minder last van pijn als ze uitgerust en ontspannen zijn.
- Zorg dat u elke dag leuke dingen doet. Zoals afspreken met een vriend(in), sporten of een spelletje spelen. Zo denkt u even niet aan uw pijn. Vaak heeft u er dan minder last van.
- Sommige mensen vinden het fijn om meer te lezen over pijn die langer blijft of klachten die niet goed te verklaren zijn. Daarvoor kunt u ook terecht bij patiëntenorganisaties.
Behandelingen bij pijn in mijn buik en in mijn bekken die lang blijft
Er zijn verschillende behandelingen bij bekkenpijn die lang blijft:
- bekken-fysiotherapie
- gesprekken met een psycholoog of seksuoloog
- een zenuw uitzetten of prikkelen
- medicijnen
Uw arts bespreekt met u wat de voordelen en nadelen zijn van elke behandeling.
Sommige behandelingen kunnen vervelende bijwerkingen of risico’s hebben. Maar misschien vindt u dat niet zo erg, omdat u de klachten nu nog veel erger vindt.
U krijgt vaak meerdere behandelingen na elkaar of tegelijk. Dat komt omdat sommige behandelingen beter helpen als u ze samen met een andere behandeling krijgt. Uw arts vertelt u welke behandelingen geschikt zijn voor u.
Denk goed na over de behandelingen. Praat erover met uw arts. Maar bijvoorbeeld ook met uw partner of een goede vriend(in).
U kunt ook praten met andere mensen met bekkenpijn. Die kunt u leren kennen via een patiëntenorganisatie.
Bekken-fysiotherapie bij pijn onder in buik en in bekken die lang blijft
Dit is fysiotherapie speciaal voor uw bekkenbodem.
U krijgt oefeningen om meer controle te krijgen over de spieren in uw buik, bekken en bekkenbodem:
- U leert voelen waar de spieren zitten en hoe u ze gebruikt.
- U leert voelen wanneer u de spieren aanspant.
- U leert voelen hoe u de spieren kunt ontspannen.
De bekken-fysiotherapeut kan ook pijnpunten in uw spieren behandelen. Hiervoor zijn meerdere behandelingen mogelijk, zoals:
- de spieren masseren, bewegen en rekken
- de zenuwen prikkelen (TENS)
De bekken-fysiotherapeut kan u ook helpen met adviezen en oefeningen om goed te plassen, poepen en vrijen. En met adviezen en oefeningen om goed te bewegen.
Er zijn ook fysiotherapeuten die u helpen omgaan met spanning in uw bekkenbodem én met spanning door bijvoorbeeld stress (psychosomatisch fysiotherapeut).
Gesprekken met een psycholoog of seksuoloog bij pijn onder in buik en in bekken die lang blijft
Psycholoog
Samen met een psycholoog kunt u onderzoeken wat de gevolgen van de pijn zijn voor u. Misschien bent u bang of maakt u zich zorgen. De angst en de zorgen kunnen de pijn erger maken.
U praat hierover met uw psycholoog. U leert op een andere manier naar uw angst en zorgen te kijken en ermee om te gaan. Dit heet cognitieve gedragstherapie.
Vaak wordt hierbij ook gebruik gemaakt van mindfulness. Bij mindfulness doet u oefeningen waardoor bepaalde gedachten en gevoelens minder invloed hebben op uw dagelijks leven. Het kan helpen om beter te ontspannen, minder aan uw pijn te denken, minder te piekeren en minder stress te hebben.
Met een psycholoog kunt u ook praten over andere dingen in uw leven die ervoor kunnen zorgen dat u pijn heeft. Bijvoorbeeld stress, verdriet, rouw of iets ergs dat u heeft meegemaakt.
Seksuoloog
Een seksuoloog is meestal een psycholoog of arts die specialist is in problemen met seksualiteit.
Een seksuoloog kan u bijvoorbeeld:
- beter leren praten over de gevolgen van de pijn voor uw relatie, als u een partner heeft
- beter leren praten over wat u belangrijk vindt bij vrijen
- helpen om te onderzoeken waarom u over uw grenzen gaat bij vrijen
- oefeningen geven om op een andere manier te vrijen
U praat hierover en u krijgt oefeningen voor thuis.
Als u een partner heeft, dan vraagt de seksuoloog u om in ieder geval 1 keer samen met uw partner te komen.
Een zenuw ‘uitzetten’ bij pijn onder in buik en in bekken die lang blijft
Een pijn-arts kan 1 of meer zenuwen onder in uw buik ‘uitzetten’. Dit gebeurt meestal met een prik. Daarna voelt u op die plek minder of geen pijn meer. Dit heet een zenuwblokkade.
Uw arts bespreekt met u of u deze behandeling kunt proberen. Het verschilt per persoon hoe goed deze behandeling helpt.
U krijgt eerst een behandeling die een zenuw tijdelijk uitzet (een proefblokkade). Helpt dit niet? Dan probeert de arts een andere zenuw. Vaak duurt het even voordat de juiste zenuw is gevonden. Als de juiste zenuw is gevonden, kan de arts deze voor altijd uitzetten.
De behandeling is geschikt voor verschillende plekken in uw lichaam. Bijvoorbeeld voor pijn bij uw stuitje, liezen, billen, vagina en voor pijn aan de binnenkant van uw dijen.
Mogelijke bijwerkingen zijn een hoge bloeddruk en duizelig zijn.
Als u bloedverdunners slikt, moet u daar meestal tijdelijk mee stoppen voor deze behandeling.
Een zenuw prikkelen bij pijn onder in buik en in bekken die lang blijft
Er is ook een behandeling waarbij uw zenuwen worden geprikkeld. Deze geprikkelde zenuwen kunnen de pijn minder maken. Bij sommige mensen wordt de pijn zelfs veel minder.
Uw arts bespreekt met u of u deze behandeling kunt proberen. Het verschilt per persoon hoe goed deze behandeling helpt.
Een arts plakt een soort stickers op uw rug of buik. Met een apparaatje stuurt de arts stroom naar die stickers. U voelt dan een prikkelend of tintelend gevoel. Dit is bijna nooit vervelend.
Niet iedereen kan deze behandeling krijgen. Als u een hartritmestoornis, epilepsie of een pacemaker heeft, kan het bijvoorbeeld niet.
Medicijnen bij pijn onder in buik en in bekken die lang blijft
Bij sommige mensen kunnen pijnstillers de pijn iets minder maken. Lees welke pijnstillers u zelf kunt proberen bij pijn die langer blijft (chronische pijn).
Medicijnen kunnen helpen bij sommige mensen. Vaak hebben ze wel vervelende bijwerkingen.
Uw arts bespreekt met u of medicijnen geschikt zijn voor u. En wat de voordelen en nadelen zijn. Samen beslist u of een medicijn wilt proberen.
Als u medicijnen krijgt, is dat vaak tegelijk met een andere behandeling, bijvoorbeeld bekken-fysiotherapie. Artsen noemen dat combinatie-therapie.
Medicijnen bij het blaaspijn-syndroom
Als u het blaaspijn-syndroom heeft, kunt u soms het medicijn amitriptyline proberen. Dit is een pijnmedicijn dat de zenuwen minder gevoelig maakt.
De bijwerkingen die het meest voorkomen zijn sufheid en een droge mond. U kunt dit beter niet gebruiken bij hartklachten, dementie, plasproblemen of epilepsie.
De klachten van het blaaspijn-syndroom lijken op een blaasontsteking. Een blaasontsteking komt door bacteriën. Het blaaspijn-syndroom niet. Medicijnen tegen bacteriën (antibiotica) helpen dus niet.
Vrouwelijke hormonen
Bij sommige vrouwen kan een behandeling met het vrouwelijke hormoon progesteron de pijn minder maken. Uw arts bespreekt of u dit kunt proberen.
Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn zwaarder worden en een opgeblazen gevoel in uw buik. U kunt progesteron beter niet gebruiken als u problemen met uw lever heeft (gehad).
Medicijnen bij zenuwpijn
Denkt uw arts dat uw pijn komt door een probleem met uw zenuwen? Dan kunt u het medicijn gabapentine of pregabaline proberen.
Deze medicijnen helpen niet bij iedereen en ze kunnen vervelende bijwerkingen geven. U kunt er in het begin duizelig en slaperig van worden. Na een paar weken gaat het pas helpen tegen de pijn. Een andere mogelijke bijwerking is keelpijn. De bijwerkingen gaan weg als u stopt met het medicijn.
U kunt gabapentine of pregabaline beter niet gebruiken:
- als u ook andere medicijnen tegen epilepsie gebruikt
- als u problemen met uw nieren heeft (gehad)
- als u problemen heeft met uw evenwicht, zoals draaiduizeligheid
- als u een oudere bent en vaak valt
amitriptyline
Amitriptyline hoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.
Artsen schrijven het voor bij depressie, posttraumatische stressstoornis, pijn door een zenuw en bedplassen. Ook bij spierpijn bij fibromyalgie, hoofdpijn. En soms bij maagklachten, prikkelbare-darmsyndroom met veel pijn, en slapeloosheid bij iemand die niet meer beter wordt (palliatieve zorg). En bij migraine en te veel speeksel bij ALS.
gabapentine
Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.
Artsen schrijven het voor bij epilepsie en bij zenuwpijn.
Ze schrijven het soms voor bij het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS, ook wel posttraumatische dystrofie genoemd), pijn na een operatie, voortdurende hik, spierkrampen, rusteloze benen en om opvliegers tegen te gaan na de behandeling van borstkanker.
pregabaline
Pregabaline beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.
Artsen schrijven het voor bij zenuwpijn, epilepsie en angstgevoelens en gespannenheid. Ze schrijven het soms voor bij voortdurende hik, bij rusteloze benen en bij pijn na een operatie.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.progesteron
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een progestageenhormoon. Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.
Artsen schrijven dit medicijn voor bij verminderde vruchtbaarheid, abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, overgangsklachten en om vroeggeboorte te voorkomen. Soms schrijven artsen het voor bij dreigende vroeggeboorte.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Meerdere behandelingen tegelijk bij pijn onder in buik en in bekken die lang blijft
Als u erg veel pijn heeft, dan kan een speciaal team u helpen. Daarin zitten verschillende specialisten. Bijvoorbeeld een medisch specialist, een bekken-fysiotherapeut en een psycholoog of seksuoloog. Samen met hen bespreekt u uw klachten en maakt u een behandelplan. In het plan staat welke behandelingen u gaat proberen, wanneer en voor hoe lang.
Hoe gaat het verder bij pijn onder in mijn buik en in mijn bekken die lang blijft?
Aan het eind van de behandeling vertelt de arts u hoe u in de toekomst kunt omgaan met de pijn:
- Als de pijn niet helemaal weg is, dan helpt de arts u om beter om te gaan met de pijn.
- Als de pijn helemaal weg is, dan vertelt de arts wat u kunt doen als de pijn toch weer terugkomt.
Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen bij pijn die lang blijft. Bijvoorbeeld:
- EMDR
- hypnotherapie
- behandeling met een virtual-reality-bril
Vaak is er (nog) geen bewijs dat deze behandelingen kunnen helpen. Bespreek het met uw arts als u zo’n behandeling wilt proberen.
Meer informatie over pijn onder in buik en in bekken
- Meer informatie en contact met andere mensen:
- met bekkenpijn: Bekkenbodem4All
- met het blaaspijnsyndroom: ICP
- bij wie de zenuwen geprikkeld worden als behandeling: PVVN
- Wat andere mensen vinden van een ziekenhuis of arts: Zorgkaart Nederland
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor specialisten over chronische bekkenpijn.