Ik gebruik reuma-medicijnen en ik wil zwanger worden

In het kort

In het kort

  • Vertel het aan je arts als je reuma-medicijnen gebruikt en je zwanger wilt worden.
  • De meeste reuma-medicijnen zijn veilig voor baby’s.
  • Stop niet zelf zomaar met medicijnen.
  • Je kijkt samen met je arts hoe je kunt stoppen met medicijnen. En welke andere medicijnen je dan kunt gebruiken.
Wat zijn reuma-medicijnen?

Wat zijn reuma-medicijnen?

Reuma-medicijnen zijn medicijnen tegen ontstekingen in gewrichten. Bijvoorbeeld methotrexaat of infliximab.

Je gebruikt deze medicijnen als je bijvoorbeeld reumatoïde artritis, sarcoïdose, lupus erythematodes (LE) of axiale spondyloartritis hebt.

Vaak gebruik je bij je ziekte ook:

  • pijnstillers, zoals paracetamol of NSAID’s. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen, diclofenac, indometacine of celecoxib.
  • hormonen die ontstekingen remmen (corticosteroïden), zoals prednison.

celecoxib

Celecoxib is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers worden ook wel NSAIDs genoemd. Celecoxib behoort tot een speciale groep NSAID-pijnstillers, namelijk de coxibs.

Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Artsen schrijven het voor bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Het wordt soms ook gebruikt bij andere soorten pijn, zoals bij artrose of menstruatiepijn.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

indometacine

Indometacine is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Artsen schrijven het voor bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij hoofdpijn, menstruatieklachten, artrose en bij bepaalde vormen van spierpijn.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

infliximab

Infliximab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de TNF-alfa-remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Infliximab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, psoriasis en bij de chronische darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Het wordt soms gebruikt bij oogontsteking binnen in het oog (uveïtis) en bij sarcoïdose.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

prednison

Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednison voor bij:

  • Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
    Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
  • Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
  • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.

Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wat moet ik doen als ik zwanger wil worden en reuma-medicijnen gebruik?

Wat moet ik doen als ik zwanger wil worden en reuma-medicijnen gebruik?

  • Maak een afspraak met je arts. Vertel dat je zwanger wilt worden.
  • Bekijk met je arts hoe je kunt zorgen dat je ziekte rustig is. Dat is belangrijk, omdat:
    • de kans dan groter is dat je zwanger wordt.
    • de kans op problemen in je zwangerschap dan kleiner is.
      Is de ziekte niet rustig, dan is de kans groter dat een baby te vroeg geboren wordt. Of bijvoorbeeld te weinig weegt.
  • Bekijk samen of er iets aan je medicijnen moet veranderen. Bespreek welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken als je zwanger wilt worden. Dit is belangrijk, omdat:
    • sommige medicijnen kunnen zorgen dat het langer duurt voordat je zwanger wordt.
    • sommige medicijnen schadelijk zijn voor je zwangerschap of je baby.
  • Wil je meer advies over je ziekte, je reuma-medicijnen en zwanger worden? Dan stuurt je arts je ook door naar een arts die veel weet van zwangerschappen en bevallen (gynaecoloog).
Welke reuma-medicijnen mag ik niet gebruiken als ik zwanger wil worden?

Welke reuma-medicijnen mag ik niet gebruiken als ik zwanger wil worden?

Deze reuma-medicijnen mogen niet in je lichaam zitten als je zwanger bent:

  • methotrexaat (methotrexaat bij ontstekingsziekten).
    Methotrexaat kan nog een aantal maanden in je lichaam blijven als je bent gestopt. Stop daarom 3 maanden of langer met methotrexaat als je zwanger wilt worden.
    Gebruik in die 3 maanden een voorbehoedmiddel. Daarna kun je zwanger worden.
  • leflunomide
    Leflunomide kan nog 2 jaar in je lichaam blijven als je bent gestopt. Als je in die 2 jaar zwanger wilt worden, kun je een ander medicijn (colestyramine) krijgen. Dat medicijn zorgt ervoor dat de leflunomide sneller uit je lichaam verdwijnt.
    Je arts controleert na 11 en 25 dagen met bloedonderzoek of er nog leflunomide in je lichaam is. Zit het niet meer in je bloed? Dan kun je proberen zwanger te worden.
  • mycofenolaat mofetil (mycofenolzuur)
    Stop 6 weken of langer met dit medicijn als je zwanger wilt worden. Gebruik in die 6 weken een voorbehoedmiddel. Daarna kun je zwanger worden.

Deze medicijnen kunnen schade geven aan de baby in je buik. Bepaalde delen van je baby kunnen dan niet goed groeien in de buik. Zoals de hersenen of het gezicht, of armen of benen. En je hebt een grotere kans op een miskraam. Daarom mag je deze medicijnen niet gebruiken als je zwanger wilt worden.

Stop niet zelf zomaar met medicijnen. Samen met je arts kijk je hoe je kunt stoppen met deze medicijnen. En welke andere medicijnen je dan kunt gebruiken.

Niet beginnen met cyclofosfamide

Als je ooit graag kinderen wilt krijgen, kun je beter niet beginnen met cyclofosfamide. Door dit medicijn kan het langer duren voor je zwanger wordt. En het kan zijn dat je helemaal niet meer zwanger kunt worden. Ook kan het schade geven aan baby's.

Kijk samen met je arts welke medicijnen je wel kunt gebruiken.

Andere medicijnen

We weten nog te weinig wat de medicijnen die hieronder staan doen met je zwangerschap, je baby en de bevalling. Daarom is het vaak beter om te stoppen met:

  • abatacept , anakinra, belimumab en canakinumab
  • golimumab , rituximab, tocilizumab, sarilumab en ustekinumab
  • tofacitinib
  • celecoxib , etoricoxib en parecoxib

Samen met je arts kijk je hoe je kunt stoppen met deze medicijnen en welke andere medicijnen je kunt gebruiken.

abatacept

Abatacept onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het remt bij reuma en psoriasis de ontsteking van de gewrichten. Abatacept is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, juveniele idiopathische artritis (jeugdreuma) en bij de huidaandoening psoriasis als er ook gewrichtsklachten optreden (artritis psoriatica).
Ze schrijven het soms voor bij bepaalde nierziekten bij kinderen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

anakinra

Anakinra onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de interleukine-remmers. Anakinra is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, bij bepaalde koortsaanvallen (CAPS), bij familiaire mediterrane koorts (FMF), bij ernstige COVID-19 (corona), jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis, JIA) en bij een speciale vorm van jeugdreuma, namelijk de ziekte van Still.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

belimumab

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

canakinumab

Canakinumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de interleukine-remmers. Canakinumab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij jichtartritis, bij sommmige koortsaanvallen (zoals CAPS), bij familiaire mediterrane koorts (FMF), jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis (JIA)) en bij een speciale vorm van jeugdreuma, namelijk de ziekte van Still.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

celecoxib

Celecoxib is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers worden ook wel NSAIDs genoemd. Celecoxib behoort tot een speciale groep NSAID-pijnstillers, namelijk de coxibs.

Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Artsen schrijven het voor bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Het wordt soms ook gebruikt bij andere soorten pijn, zoals bij artrose of menstruatiepijn.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

colestyramine

Colestyramine behoort tot de galzuurbinders. Het vermindert de hoeveelheid galzuren en cholesterol in uw bloed. Het verlaagt ook de hoeveelheid galzuren in uw darmen en in uw huid.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte en bij bepaalde vormen van diarree of jeuk.

Artsen schrijven het soms voor bij prikkelbaredarmsyndroom met diarree door te veel galzuur (galzuur-diarree).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

cyclofosfamide

Cyclofosfamide is een kankerremmende stof (cytostaticum). Het remt ook de lichaamseigen afweer.

Artsen schrijven het voor als chemotherapie bij bepaalde vormen van kanker, zoals

  • bloedkanker (leukemie en de ziekte van Waldenström);
  • lymfeklierkanker (non-Hodgkin lymfoom, ziekte van Hodgkin);
  • beenmergkanker (ziekte van Kahler);
  • borstkanker;
  • eierstokkanker (ovariumcarcinoom);
  • longkanker;
  • botkanker (Ewing-sarcoom);
  • kanker in het zenuwstelsel (neuroblastoom);
  • melanoom (huidkanker).

Artsen schrijven cyclofosfamide ook voor bij ziekten waarbij het afweersysteem per ongeluk de eigen lichaamscellen aanvalt:

  • bepaalde nierziekten (nefrotisch syndroom, syndroom van Goodpasture, lupus-nefritis, idiopathische membraneuze nefropathie IMN);
  • lupus erythematodes (LE);
  • bloedarmoede door hemolytische anemie;
  • vaatwandontsteking (vasculitis, de ziekte van Wegener);
  • bepaalde ernstige huidaandoeningen (pemphigus vulgaris, toxische epidermale necrolyse (TEN) en Stevens-Johnson-syndroom).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

etoricoxib

Etoricoxib is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers worden ook wel NSAID's genoemd. Etoricoxib behoort tot een speciale groep NSAID-pijnstillers, namelijk de coxibs.

Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Artsen schrijven het voor bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis de ziekte van Bechterew en jicht.

Het wordt soms ook gebruikt bij andere soorten pijn, zoals bij artrose.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

golimumab

Golimumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de groep van TNF-alfa remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Golimumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, juveniele idiopathische artritis (jeugdreuma) en bij de chronische darmziekte colitis ulcerosa.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

leflunomide

Leflunomide onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het remt bij reuma en psoriasis de ontsteking van de gewrichten.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis en bij psoriasis met gewrichtsklachten (artritis psoriatica).

Artsen schrijven het soms voor bij kinderen met juveniele idiopathische artritis (jeugdreuma).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

methotrexaat bij ontstekingsziekten

Methotrexaat heeft verschillende effecten. Hoe het werkt ligt aan hoe hoog de dosering is en hoe vaak u het gebruikt. Als ontstekingsremmer is de dosering lager dan 30 mg en gebruikt u het één keer per week. Dan onderdrukt methotrexaat het afweersysteem en remt het ontstekingen.

Artsen schrijven methotrexaat in deze lage dosis voor bij auto-immuunziekten. De afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij een auto-immuunziekte werkt uw afweer tegen uw eigen lichaam. Voorbeelden zijn psoriasis, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, multiple sclerose, astma en lichen planus.

Artsen schrijven methotrexaat vooral voor bij reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn. En soms bij lichen planus. De tekst hieronder gaat alleen over methotrexaat als ontstekingsremmer.

Methotrexaat kan ook anders werken. In doseringen die meestal veel hoger zijn dan 30 mg per keer, remt methotrexaat de groei van cellen. Artsen schrijven het in deze hoge dosis voor bij kanker, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of mola-zwangerschap. Hiervoor is een aparte tekst: methotrexaat bij kanker.

Belangrijk
Zorg dat u precies weet hoeveel en hoe vaak u dit medicijn van de arts moet gebruiken. Vraag dus goed hoeveel tabletten u per keer moet innemen en hoe vaak per week. Weet u dit niet? Overleg dan voor gebruik met uw arts of apotheker.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

mycofenolzuur

Mycofenolzuur is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.
Artsen schrijven het voor om afweerreacties te onderdrukken na orgaantransplantaties, zoals van hart, lever of nier, en na beenmergtransplantatie (stamceltherapie).

Artsen schrijven het soms voor bij zeer ernstige vormen van chronisch eczeem, bij nierziekten door lupus erytematodes (LE) en bij vaatwandontsteking, zoals de ziekte van Wegener.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

parecoxib

Parecoxib is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Parecoxib behoort tot een speciale groep NSAID-pijnstillers, namelijk de coxibs.

Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Artsen schrijven het voor bij pijn na een operatie.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

rituximab

Rituximab is een monoklonaal antilichaam. Dit is een doelgerichte remmende stof ('targeted therapy'). Het werkt tegen bepaalde immuuncellen en remt ook afweerreacties in het lichaam.

Artsen schrijven het voor bij bepaalde vormen van bloedkanker (leukemie) en lymfeklierkanker (non-Hodgkin-lymfoom). Ook bij ziekten waarbij het afweersysteem per ongeluk de eigen lichaamscellen aanvalt:

  • reumatoïde artritis (reuma);
  • vaatwandontsteking (vasculitis, de ziekte van Wegener);
  • bepaalde ernstige huidaandoeningen (pemphigus vulgaris);
  • de bloedstollingsziekte ITP.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

sarilumab

Sarilumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de interleukine-remmers. Sarilumab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tocilizumab

Tocilizumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de interleukine-remmers. Tocilizumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis, JIA) reuscelarteritis en in sommige gevallen bij COVID-19 (corona).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tofacitinib

Tofacitinib is een afweeronderdrukker (immunosuppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, bij gewrichtsontsteking door psoriasis (artritis psoriatica), bij jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis, JIA), bij de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) en bij colitis ulcerosa.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ustekinumab

Ustekinumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de groep van interleukine-remmers. Ustekinumab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij psoriasis en bij psoriasis waarbij gewrichtsklachten optreden (artritis psoriatica). En bij de darmziekte ziekte van Crohn , de chronische darmontsteking colitis ulcerosa en soms bij sarcoïdose (ziekte van Besnier Boeck) en hidradenitis (onsteking van de haarzakjes).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Welke reuma-medicijnen mag ik wel gebruiken als ik zwanger wil worden?

Welke reuma-medicijnen mag ik wel gebruiken als ik zwanger wil worden?

Deze medicijnen mag je gebruiken als je zwanger wilt worden:

  • pijnstillers:
    • paracetamol
    • NSAID’s, zoals ibuprofen of diclofenac
      Als je deze gebruikt, kan het langer duren voor je zwanger wordt.
      Als je ze 12 maanden gebruikt en niet zwanger wordt, krijg je soms het advies met deze pijnstillers te stoppen. De kans om zwanger te worden kan dan iets groter worden.
  • hormonen die ontstekingen remmen (corticosteroïden), zoals prednison en prednisolon
    Je gebruikt zo weinig mogelijk van het medicijn. Samen met je arts kijk je hoeveel je kunt nemen.
  • azathioprine
  • chloroquine
  • ciclosporine om in te nemen
  • colchicine
  • hydroxychloroquine
  • immunoglobuline
  • sulfasalazine
  • tacrolimus
  • TNF-alfa-remmers, zoals certolizumab pegol, etanercept of adalimumab

adalimumab

Adalimumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de groep van TNF-alfa remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Adalimumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, juveniele idiopathische artritis (jeugdreuma) en bij oogontstekingen in het oog (uveïtis). Ook schrijven artsen het voor bij de huidaandoeningen psoriasis en hidradenitis. En bij de chronische darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Artsen schrijven het soms voor bij sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

azathioprine

Azathioprine onderdrukt afweerreacties van het lichaam.

Artsen schrijven het voor bij verschillende aandoeningen, zoals na een transplantatie om afweerreacties te onderdrukken, bij chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, reumatoïde artritis, multiple sclerose (MS), de spierziekte myasthenia gravis en lupus erythematodes (LE).

Artsen schrijven het ook voor bij bepaalde ernstige huidaandoeningen, zoals pemphigus vulgaris, dermatomyositis, polymyositis en zeer ernstig eczeem.

Verder schrijven ze het voor bij bepaalde bloedstollingsziekten, bij bloedarmoede door afbraak van de rode bloedcellen en bij een bepaalde vorm van chronische leverontsteking.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

certolizumab pegol

Certolizumab pegol onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de TNF-alfa remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Pegol is toegevoegd aan certolizumab om het een langere werkingsduur te geven. In het lichaam splitst pegol zich af, waarna de werkzame stof certolizumab vrijkomt.
Certolizumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven de injectie voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, psoriasis met gewrichtsontsteking (artritis psoriatica) en plaque psoriasis (grote 'plakkaten' psoriasis op de huid). Het wordt soms voorgeschreven bij de darmontsteking ziekte van Crohn.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

chloroquine

Chloroquine heeft een meervoudige werking. Het doodt bepaalde parasieten, zoals de malariaparasiet. Verder remt het ontstekingen bij reuma en lupus erythematodes (LE).

Artsen schrijven het voor bij malaria, reumatoïde artritis en lupus erythematodes.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ciclosporine om in te nemen

Ciclosporine is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.

Artsen schrijven het voor om afweerreacties te onderdrukken na een transplantatie van een orgaan, beenmerg of stamcellen.

Het wordt ook voorgeschreven bij auto-immuunziekten. De afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij een auto-immuunziekte werkt uw afweer tegen uw eigen lichaam. Voorbeelden hiervan zijn de nierziekte nefrotisch syndroom, ernstige ontstekingen in het oog, ernstige psoriasis, zeer ernstige vormen van eczeem, en reumatoïde artritis.
Verder soms bij de darmziekte colitis ulcerosa, het syndroom van Sjögren en bij ernstige bloedarmoede doordat het beenmerg te weinig bloedcellen maakt.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

colchicine

Colchicine remt ontstekingsreacties.

Artsen schrijven het voor bij jicht. Het wordt ook gebruikt bij andere, zeldzame, aandoeningen, zoals bij 'familiaire mediterrane koorts' of soms bij een ontsteking van het hartzakje. Artsen schrijven het soms voor om een hartinfarct te voorkomen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

etanercept

Etanercept onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de TNF-alfa remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Etanercept is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew en bij psoriasis.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

hydroxychloroquine

Hydroxychloroquine heeft een meervoudige werking. Het remt het ontstekingen bij reuma, lupus erytematodes (LE) en lichtovergevoeligheid. Verder doodt het bepaalde parasieten, zoals de malariaparasiet.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, juveniele idiopathische artritis (jeugdreuma), lupus erythematodes (LE), lichtovergevoeligheid en bij malaria.
Artsen schrijven het soms voor bij Q-koorts en bij lichen planus.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

prednisolon

Prednisolon is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednisolon voor bij:

  • ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose), reumatische ziektes (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra en lichtovergevoeligheid), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), ernstige allergische reacties, Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), netelroos en nierziektes (zoals het nefrotisch syndroom).
    Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt. In een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur). En in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
  • Prednisolon wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Dit wordt gedaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
  • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom.
    Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.
  • Soms bij kanker om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

prednison

Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednison voor bij:

  • Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
    Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
  • Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
  • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.

Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

sulfasalazine

Sulfasalazine behoort tot de zogeheten 5-ASA-medicijnen. In de darm wordt sulfasalazine gesplitst in mesalazine en sulfapyridine. Mesalazine werkt ontstekingsremmend op de darmwand. Sulfapyridine werkt vooral ontstekingsremmend bij gewrichtsklachten.

Artsen schrijven sulfasalazine voor bij chronische darmontstekingen zoals colitis ulcerosa en soms bij de ziekte van Crohn. Verder bij gewrichtsontstekingen, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew en bij huidaandoeningen, zoals lupus erythematodes:

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tacrolimus

Tacrolimus is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.

Artsen schrijven het voor na een orgaantransplantatie om afweerreacties te onderdrukken.
Artsen schrijven het soms voor bij nierziekten, zoals glomerulosclerose en nefrotisch syndroom.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder als ik reuma-medicijnen gebruik?

Hoe gaat het verder als ik reuma-medicijnen gebruik?

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als jullie een paar keer vrijen in de 6 dagen voor je eisprong. Meer hierover vind je bij zwanger worden.

Misschien ben je na 12 maanden proberen nog niet zwanger. Dan kun je een afspraak bij de huisarts maken. Bij de huisarts of in het ziekenhuis kunnen jij en je partner onderzoek krijgen waarom je nog niet zwanger bent.

Meer informatie over reuma-medicijnen en zwanger worden
FMS
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?