In het kort
- Je baby blijft ongeveer 2 of 3 nachten in het ziekenhuis.
- Voor de operatie wordt je baby in slaap gebracht met een kapje en medicijnen (narcose).
- De operatie duurt 1 tot 4 uur.
- Na de operatie kan je baby even hangerig zijn en minder goed slapen.
- Na de geboorte bespreek je met een speciaal team van artsen (schisisteam) hoe het verder gaat na de operatie.
- Het is heftig als je baby wordt geopereerd. Praat hierover met je naasten.
De operatie bij een schisis
De operatie gebeurt al als je kind nog jong is. De kans is dan groter dat het duidelijk leert praten.
- Bij een opening in de lip is de operatie meestal binnen 6 maanden na de geboorte.
- Bij een opening in het gehemelte is de operatie meestal binnen 1 jaar na de geboorte. Soms maakt de arts eerst een deel van het gehemelte dicht. En later de rest van het gehemelte.
- Bij een opening in de kaak is de operatie pas als je kind tussen 8 en 10 jaar is. Het hangt af van wanneer je kind de melktanden wisselt.
De arts kiest een manier van opereren die het gezicht van je kind zo gaaf mogelijk maakt. En waarbij de kans op problemen na de operatie zo klein mogelijk is.
Voor de operatie wordt je kind in slaap gebracht (narcose). Dit gebeurt meestal met een kapje met medicijnen. Je kind voelt dan geen pijn tijdens de operatie. De operatie duurt ongeveer 1 tot 4 uur.
Na de operatie zijn er hechtdraadjes te zien in het gezicht van je kind. Rond het litteken kan de huid wat dik zijn. Het litteken kan de eerste maanden hard aanvoelen en rood zijn. Het kan 1 tot 2 jaar duren voordat dit helemaal over is.
Als je kind nog borstvoeding krijgt, kun je daar snel na de operatie weer mee beginnen. Je kind mag ook uit een fles drinken.
Je kind blijft ongeveer 2 of 3 nachten in het ziekenhuis. Als je kind weer fit is en goed drinkt, mag het naar huis. De kinderverpleegkundige legt uit hoe je de wond van je kind kunt verzorgen. En wat je voor je kind kunt doen tegen pijn na de operatie.
Waarom is operatie van een schisis belangrijk?
- Je kind heeft minder of geen last meer van de schisis.
- De schisis is minder of niet meer te zien bij je kind.
- Je kind kan beter (leren):
- eten
- drinken
- spreken
- horen
Wat zijn de nadelen en risico's van een operatie van een schisis?
- Er is altijd kans op problemen na de operatie, zoals:
- een nabloeding
- een ontsteking
- Soms blijft er een opening bestaan, bijvoorbeeld een gaatje in het gehemelte.
- Je kind krijgt een litteken.
Na de operatie bij een schisis
Na de operatie ziet je kind er anders uit. Dat is voor veel ouders wennen. Je kind zelf moet wennen aan het gevoel dat de lip, kaak en het gehemelte dicht zijn. Je kind is moe van de operatie, en kan een aantal dagen hangerig zijn of minder goed slapen. Troost je kind. Meestal knappen jonge kinderen heel snel op.
Dit is ook belangrijk na de operatie:
- De wonden en pleisters moeten in de eerste week na de operatie droog blijven.
- Zorg ook dat je kind in de eerste 2 weken na de operatie geen water in de oren krijgt.
- Je kind mag in de eerste 3 weken na de operatie geen vingers of harde voorwerpen in de mond krijgen.
Hoe gaat het verder na een operatie bij een schisis?
Nadat je kind naar huis is gegaan, krijg je een afspraak met de arts om te kijken hoe het met je kind gaat na de operatie. In de paar maanden daarna heeft je kind nog een paar controles bij het schisisteam.
- De chirurg controleert of de opening(en) goed zijn gesloten.
- De keel-neus-oor-arts let erop of je kind goed kan horen. Soms heeft je kind buisjes nodig om beter te horen. Of je kind heeft op latere leeftijd een hoortoestel nodig.
- Als je kind groter is, kijkt de kindertandarts of orthodontist naar het gebit. De kaakchirurg kijkt naar de spleet in de kaak.
Veel kinderen met een schisis hebben later een tijdje een beugel nodig, of een operatie van het gebit. - De logopedist let op het leren van taal en praten van je kind. Het leren van taal gaat bij kinderen met een schisis hetzelfde als bij andere kinderen.
De kans op problemen met praten is wel groter. Ze zijn bijvoorbeeld minder goed te verstaan. Een logopedist kan je kind hierbij helpen.
Bij sommige kinderen is de schisis na een operatie bijna niet meer te zien, bij andere kinderen is de schisis nog wel goed te zien. Soms zijn op latere leeftijd meer operaties nodig. Pas als je kind uitgegroeid is, weet je hoe goed de behandelingen hebben geholpen. Je kind kan dan altijd nog kiezen voor een operatie om de schisis of het litteken minder opvallend te maken.
Het kan heftig zijn als je kind een operatie krijgt. Je bent bezorgd en bang voor wat er gaat gebeuren. Praat hierover met je naasten. Het delen van je gevoelens helpt je om ermee om te gaan. Je huisarts kan je doorsturen naar een psycholoog om hierover te praten. Er is ook een psycholoog in het schisisteam die je kan helpen.
Je kunt er ook over praten met ouders die ook een baby met een schisis hebben. Die kun je leren kennen via een patiƫnten-organisatie.
Wanneer bel ik de arts na een operatie bij een schisis?
- Je kind heeft koorts (meer dan 38 graden).
- De wond van je kind wordt dikker en roder.
- Er komt bloed uit de wond van je kind.
- Je kind drinkt niet.
- Je kind blijft spugen.
- Je kind blijft huilen.
- Je hebt het gevoel dat het niet goed gaat met je kind.
Meer informatie over een schisis
Voor contact met ouders die ook een kind met een schisis hebben: Schisis Nederland.
Wij hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over schisis.