In het kort
- Meestal begin je met oogdruppels in je oog.
- Is de ontsteking heel erg? Je kunt dan een prik in of naast je oog krijgen.
- Je kunt ook medicijnen krijgen die in je hele lichaam werken. Of medicijnen die je afweer minder maken.
- Samen met je arts kies je welke medicijnen je kunt en wilt krijgen.
Welke behandelingen zijn er tegen uveïtis?
Je begint meestal met oogdruppels. Hierin zitten medicijnen tegen de ontsteking. Hierdoor kunnen je klachten minder worden.
Bij sommige mensen is de ontsteking over na oogdruppels. Dan zijn andere medicijnen niet nodig.
Is de ontsteking heel erg? De oogarts bespreekt met je of het nodig is om te beginnen met andere medicijnen om de ontsteking snel minder te maken. Bijvoorbeeld:
- medicijnen in je oog
Dit zijn medicijnen tegen ontstekingen. Je krijgt deze medicijnen naast je oog of in je oog met een prik of staafje. - medicijnen die in je hele lichaam werken
Dit kunnen medicijnen tegen ontstekingen zijn. Of het zijn medicijnen die je afweer minder maken.
Je krijgt deze medicijnen als pillen. Of met een prikpen in de huid of via een slangetje in een bloedvat (infuus).
Soms is het nodig meer soorten medicijnen tegelijk te gebruiken. Samen met je oogarts kijk je welke behandeling je kunt en wilt krijgen.
Zwangerschap
Wil jij of je partner zwanger worden? Of ben je zwanger? Vertel dit aan je arts. Sommige medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor een baby in de buik. Je kijkt samen met je arts welke medicijnen je wel mag gebruiken en welke het beste bij jouw klachten passen.
Oogdruppels tegen uveïtis
- Je krijgt meestal eerst oogdruppels met medicijnen tegen ontstekingen. Bijvoorbeeld prednisolon, dexamethason of fluormetholon in het oog. Je arts vertelt je hoe vaak op een dag je de oogdruppels moet gebruiken.
- Soms krijg je ook oogdruppels die je pupillen wijder maken. In deze oogdruppels zit bijvoorbeeld atropine in het oog of tropicamide in het oog. De druppels helpen ook tegen pijn. Een nadeel is dat je dichtbij slechter kunt gaan zien. Ook kunnen je ogen gevoeliger worden voor fel licht.
- Je krijgt bij de oogdruppels soms ook zalf voor je oog. Daarin zitten medicijnen tegen ontstekingen. Je gebruikt de zalf voordat je gaat slapen.
Het is belangrijk dat je oogdruppels goed gebruikt. Bekijk hier het filmpje van apotheek.nl over goed druppelen.
Bijwerkingen van oogdruppels
De oogdruppels geven vaak bijwerkingen als je ze net gebruikt hebt. Deze gaan meestal weer over. Bijvoorbeeld:
- jeuk in het oog
- prikkend of brandend gevoel in het oog
- wazig zien
Gebruik je de oogdruppels met medicijnen tegen ontstekingen een paar maanden? Dan geven ze een grotere kans op staar of hoge druk in het oog.
atropine in het oog
Atropine ontspant de spieren van de iris en verwijdt zo de pupil. Het verhindert ook de werking van de oogspieren die nodig zijn om scherp te zien.
Artsen schrijven atropine in het oog voor bij ontstoken ogen en bij oogonderzoek.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.dexamethason
Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. De werking van dexamethason is divers. Het verbetert ook de eetlust, vermindert vermoeidheid en kan ervoor zorgen dat u zich beter gaat voelen.
Artsen schrijven dexamethason vooral voor:
- Als onderdeel van een behandeling tegen kanker, vooral tegen de misselijkheid door chemotherapie. En om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg), bijvoorbeeld bij een dichtzittende darm (ileus).
- Verder bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld ernstige COVID-19 (corona), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), luchtwegontstekingen (zoals ernstig hoesten door pseudokroep, bij astma en bij COPD), ernstige huidontstekingen, ernstige allergische reacties, multiple sclerose (MS) en gewrichtsontstekingen.
- Ook wordt het gebruikt bij hoogteziekte, hersenvliesontsteking en om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.
fluormetholon in het oog
Fluormetholon hoort tot de geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Het vermindert ontstekingsverschijnselen, waardoor klachten zoals jeuk, roodheid en zwelling afnemen.
Artsen schrijven het voor bij ontstoken ogen door andere oorzaken en ontstoken ogen door allergie.
prednisolon
Prednisolon is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.
Artsen schrijven prednisolon voor bij:
- ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose), reumatische ziektes (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra en lichtovergevoeligheid), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), ernstige allergische reacties, Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), netelroos en nierziektes (zoals het nefrotisch syndroom).
Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt. In een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur). En in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur. - Prednisolon wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Dit wordt gedaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
- Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom.
Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie. - Soms bij kanker om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg).
tropicamide in het oog
Tropicamide ontspant de spieren van de iris (het gekleurde deel van het oog) en maakt zo de pupil groter. Bij een grotere hoeveelheid (hogere dosering) verslapt het ook de oogspieren die nodig zijn om scherp te zien.
Artsen schrijven tropicamide in het oog voor bij een oogonderzoek.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Prik of staafje in het oog tegen uveïtis
- Werken de oogdruppels niet goed genoeg? Of is de ontsteking heel erg? Je kunt dan een prik in of naast je oog krijgen. In de prik zitten ook medicijnen tegen de ontsteking. De prik werkt een aantal weken tot maanden. Je kunt daarna een nieuwe prik krijgen.
- Je kunt ook een staafje met deze medicijnen in je oog krijgen. Het staafje laat de medicijnen langzaam los in je oog. Het staafje wordt met een prik in je oog geplaatst.
Het staafje heet een implantaat in het oog.
Hoe krijg je een prik of staafje in je oog?
- Je krijgt eerst druppels in je oog om je oog te verdoven.
- Je oog wordt tijdens de behandeling open gehouden met een ooglid-spreider.
- De oogarts spuit het medicijn met een dun naaldje in het oog. Of de oogarts zet het staafje met een prik in je oog.
- Je mag de eerste 24 uur na de behandeling niet zelf rijden.
Bijwerkingen van een prik of staafje in je oog
De medicijnen tegen ontstekingen blijven een paar maanden in je oog. Hierdoor geven ze een grotere kans op staar of hoge druk in het oog. Staar en hoge druk in het oog zijn goed te behandelen.
Medicijnen tegen uveïtis die werken in je hele lichaam
Werken de oogdruppels niet goed genoeg? Of is de ontsteking heel erg? En wil je geen prik of staafje in je oog? Of is dit niet geschikt voor jou? Je kunt dan kiezen voor medicijnen die werken in je hele lichaam.
Dit zijn medicijnen tegen ontstekingen. Ze werken ook tegen de ontsteking in je oog.
Voorbeelden van deze medicijnen zijn prednison en dexamethason. Je kunt ze als pil krijgen die je elke dag moet slikken. Of je krijgt ze als prik in je huid of via een slangetje in een bloedvat (infuus). Samen met je arts kijk je wat het beste bij jou past. Jullie kunnen hiervoor ook de keuzekaart gebruiken.
Bijwerkingen van medicijnen die werken in je hele lichaam
De medicijnen tegen ontstekingen kunnen bijwerkingen geven als je ze een paar maanden gebruikt. Bijvoorbeeld:
- dikker worden
- botontkalking
Je krijgt medicijnen om de kans hierop kleiner te maken. - veranderingen in hoe je je voelt
- klachten van je maag of darmen
Bijvoorbeeld misselijk zijn, maagzuur, diarree of niet meer kunnen poepen. Je kunt hier medicijnen tegen krijgen. - hoge bloedsuiker
- hoge bloeddruk
- grotere kans op staar of hoge druk in het oog
dexamethason
Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. De werking van dexamethason is divers. Het verbetert ook de eetlust, vermindert vermoeidheid en kan ervoor zorgen dat u zich beter gaat voelen.
Artsen schrijven dexamethason vooral voor:
- Als onderdeel van een behandeling tegen kanker, vooral tegen de misselijkheid door chemotherapie. En om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg), bijvoorbeeld bij een dichtzittende darm (ileus).
- Verder bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld ernstige COVID-19 (corona), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), luchtwegontstekingen (zoals ernstig hoesten door pseudokroep, bij astma en bij COPD), ernstige huidontstekingen, ernstige allergische reacties, multiple sclerose (MS) en gewrichtsontstekingen.
- Ook wordt het gebruikt bij hoogteziekte, hersenvliesontsteking en om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.
prednison
Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.
Artsen schrijven prednison voor bij:
- Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur. - Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
- Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.
Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Keuzekaart
Deze keuzekaart kan jou en je arts helpen de keuze te bespreken tussen:
- een prik of staafje in het oog
- pillen met medicijnen tegen ontstekingen slikken
Dezelfde keuzekaart staat hieronder in grote letters.
Hij is ook te beluisteren.
Keuzekaart grote letters
Bekijk hier de keuzekaart in grote letters over een prik of staafje in je oog of medicijnen tegen ontstekingen slikken.
Medicijnen tegen uveïtis die je afweer minder maken
Je kunt bij ernstige uveïtis of bij uveïtis die heel lang duurt ook medicijnen krijgen die je afweer minder maken. Doordat je afweer minder is, kan de ontsteking in je oog minder worden.
Soms ga je voor deze medicijnen naar een ander ziekenhuis.
Er zijn 2 soorten medicijnen die je afweer minder maken:
- methotrexaat bij ontstekingsziekten, mycofenolzuur of azathioprine
- adalimumab, infliximab, tocilizumab of sarilumab
Deze medicijnen heten biologicals. Dat betekent dat ze zijn gemaakt door levende cellen in een laboratorium.
Je krijgt de medicijnen als pillen. Of met een prikpen in de huid of via een slangetje in een bloedvat (infuus). Samen met je arts kies je welke medicijnen het beste bij jou passen. Jullie kunnen hierbij ook de keuzekaart gebruiken.
Bijwerkingen van medicijnen die je afweer minder maken
Voorbeelden van bijwerkingen die mensen kunnen krijgen:
- misselijk zijn
- moe zijn
- minder zin in eten hebben
- buikpijn
- hoofdpijn
- duizelig zijn
Je hebt een grotere kans op ontstekingen door een virus of bacterie.
Bijvoorbeeld verkoudheid, griep of gordelroos. Je kunt ook zieker dan anders worden door deze ontstekingen.
Wisselen van medicijnen
Het kan gebeuren dat je een ander merk medicijn krijgt van de apotheek. Gebruik je azathioprine? Dan kan wisselen van merk grote problemen geven. Artsen, apothekers en zorgverzekeraars hebben afgesproken dat je bij dit medicijn niet zomaar van merk mag wisselen.
Gebeurt dit toch? Bespreek dit met de apotheker.
Lees hier meer over de afspraak over wisselen van merk.
adalimumab
Adalimumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de groep van TNF-alfa remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Adalimumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, juveniele idiopathische artritis (jeugdreuma) en bij oogontstekingen in het oog (uveïtis). Ook schrijven artsen het voor bij de huidaandoeningen psoriasis en hidradenitis. En bij de chronische darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Artsen schrijven het soms voor bij sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.azathioprine
Azathioprine onderdrukt afweerreacties van het lichaam.
Artsen schrijven het voor bij verschillende aandoeningen, zoals na een transplantatie om afweerreacties te onderdrukken, bij chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, reumatoïde artritis, multiple sclerose (MS), de spierziekte myasthenia gravis en lupus erythematodes (LE).
Artsen schrijven het ook voor bij bepaalde ernstige huidaandoeningen, zoals pemphigus vulgaris, dermatomyositis, polymyositis en zeer ernstig eczeem.
Verder schrijven ze het voor bij bepaalde bloedstollingsziekten, bij bloedarmoede door afbraak van de rode bloedcellen en bij een bepaalde vorm van chronische leverontsteking.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.infliximab
Infliximab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de TNF-alfa-remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Infliximab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, psoriasis en bij de chronische darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Het wordt soms gebruikt bij oogontsteking binnen in het oog (uveïtis) en bij sarcoïdose.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.methotrexaat bij ontstekingsziekten
Methotrexaat heeft verschillende effecten. Hoe het werkt ligt aan hoe hoog de dosering is en hoe vaak u het gebruikt. Als ontstekingsremmer is de dosering lager dan 30 mg en gebruikt u het één keer per week. Dan onderdrukt methotrexaat het afweersysteem en remt het ontstekingen.
Artsen schrijven methotrexaat in deze lage dosis voor bij auto-immuunziekten. De afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij een auto-immuunziekte werkt uw afweer tegen uw eigen lichaam. Voorbeelden zijn psoriasis, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, multiple sclerose, astma en lichen planus.
Artsen schrijven methotrexaat vooral voor bij reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn. En soms bij lichen planus. De tekst hieronder gaat alleen over methotrexaat als ontstekingsremmer.
Methotrexaat kan ook anders werken. In doseringen die meestal veel hoger zijn dan 30 mg per keer, remt methotrexaat de groei van cellen. Artsen schrijven het in deze hoge dosis voor bij kanker, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of mola-zwangerschap. Hiervoor is een aparte tekst: methotrexaat bij kanker.
Belangrijk
Zorg dat u precies weet hoeveel en hoe vaak u dit medicijn van de arts moet gebruiken. Vraag dus goed hoeveel tabletten u per keer moet innemen en hoe vaak per week. Weet u dit niet? Overleg dan voor gebruik met uw arts of apotheker.
mycofenolzuur
Mycofenolzuur is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.
Artsen schrijven het voor om afweerreacties te onderdrukken na orgaantransplantaties, zoals van hart, lever of nier, en na beenmergtransplantatie (stamceltherapie).
Artsen schrijven het soms voor bij zeer ernstige vormen van chronisch eczeem, bij nierziekten door lupus erytematodes (LE) en bij vaatwandontsteking, zoals de ziekte van Wegener.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.sarilumab
Sarilumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de interleukine-remmers. Sarilumab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.tocilizumab
Tocilizumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de interleukine-remmers. Tocilizumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis, JIA) reuscelarteritis en in sommige gevallen bij COVID-19 (corona).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Keuzekaart
Deze keuzekaart kan jou en je arts helpen de keuze te bespreken tussen medicijnen die je afweer minder maken:
- methotrexaat
- mycofenolzuur
- TNF-alfa-remmers, zoals adalimumab of infliximab
- IL-6-remmers, zoals tocilizumab of sarilumab
Dezelfde keuzekaart staat hieronder in grote letters.
adalimumab
Adalimumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de groep van TNF-alfa remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Adalimumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, juveniele idiopathische artritis (jeugdreuma) en bij oogontstekingen in het oog (uveïtis). Ook schrijven artsen het voor bij de huidaandoeningen psoriasis en hidradenitis. En bij de chronische darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Artsen schrijven het soms voor bij sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.infliximab
Infliximab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de TNF-alfa-remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Infliximab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, psoriasis en bij de chronische darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Het wordt soms gebruikt bij oogontsteking binnen in het oog (uveïtis) en bij sarcoïdose.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.mycofenolzuur
Mycofenolzuur is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.
Artsen schrijven het voor om afweerreacties te onderdrukken na orgaantransplantaties, zoals van hart, lever of nier, en na beenmergtransplantatie (stamceltherapie).
Artsen schrijven het soms voor bij zeer ernstige vormen van chronisch eczeem, bij nierziekten door lupus erytematodes (LE) en bij vaatwandontsteking, zoals de ziekte van Wegener.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.sarilumab
Sarilumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de interleukine-remmers. Sarilumab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.tocilizumab
Tocilizumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de interleukine-remmers. Tocilizumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis, JIA) reuscelarteritis en in sommige gevallen bij COVID-19 (corona).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Keuzekaart grote letters
Bekijk hier de keuzekaart in grote letters over medicijnen die je afweer minder maken.
Hoe gaat het verder na behandeling tegen uveïtis?
Controles in het ziekenhuis
Je spreekt met je arts af hoe vaak je langs komt voor een controle. In het begin krijg je regelmatig een controle. Als het beter gaat met de uveïtis, heb je minder vaak een controle. Bijvoorbeeld 2 of 4 keer per jaar.
De arts kijkt hoe het gaat met de ontsteking en met je klachten. Ook kijken jullie samen of het nodig is om de behandeling aan te passen. Bijvoorbeeld als je veel last hebt van bijwerkingen van de medicijnen. Samen met je arts bespreek je of je misschien een ander medicijn kunt gebruiken.
Bloed laten prikken
Gebruik je medicijnen die je afweer minder maken? Je bloed wordt dan elke 3 of 4 maanden gecontroleerd om te kijken of je lever en nieren nog goed werken. En of je geen ernstige bijwerkingen hebt.
Gaat uveïtis bij jou niet over?
Als uveïtis bij jou niet overgaat, dan krijg je langere tijd regelmatig controles in het ziekenhuis. Ook gebruik je voor langere tijd medicijnen. Dit kan een paar jaar zijn of jarenlang. Deze medicijnen zorgen dat de ontsteking in je oog minder is.
Misschien minder goed zien
Uveïtis kan ervoor zorgen dat je minder goed ziet. Dit is meestal een paar weken of maanden. Sommige mensen kunnen niet meer zo goed zien als voor de ontsteking. Dit kan een klein beetje minder zijn. Maar je kunt ook slecht blijven zien. Dit verschilt per persoon.
Soms een operatie
Soms krijgt iemand een operatie van het oog bij uveïtis. Bijvoorbeeld als er problemen zijn door de ontsteking. Zoals staar of hoge oogdruk. Of als iemand erg slecht ziet doordat het glasvocht niet meer doorzichtig is.
De operatie heet een vitrectomie of glasvocht-operatie.
Wanneer bellen als je een behandeling krijgt tegen uveïtis?
Bel direct je oogarts bij 1 of meer van deze dingen:
- Je gaat opeens veel minder goed zien.
- Je hebt koorts: 38,5 graden of hoger.
Gebruik je medicijnen die je afweer minder maken? Maak een afspraak bij de oogarts bij 1 of meer van deze dingen:
- Je gaat steeds een beetje minder goed zien.
- Je oogklachten worden erger.
- Je hebt veel last van bijwerkingen van de medicijnen.
Meer informatie over uveïtis
- Meer informatie over uveïtis: Oogvereniging en Oogartsen.nl.
- Meer informatie over ogen: Oogfonds.
- Contact met andere mensen die uveïtis hebben: Oogvereniging Uveïtis.
- Je kunt ook de Ooglijn bellen: 030-294 5444.
We hebben de tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over uveïtis.