In het kort
- Je kunt net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.
- Soms is het advies in het ziekenhuis te bevallen. Als je heel ziek bent.
- Na de bevalling blijven jij en je baby samen als je dat wilt.
- Je kunt gewoon borstvoeding geven.
- Ga je naar de verloskundige of arts en denk je dat je misschien corona hebt? Bel dan eerst voordat je erheen gaat.
Heb ik meer kans op problemen bij de bevalling?
Ben je niet heel ziek van corona? Je krijgt dan dezelfde zorg als vrouwen krijgen die geen corona hebben. Hoe de bevalling gaat is hetzelfde.
Meestal kun je gewoon de bevalling afwachten. Als je baby bij de controles minder goed lijkt te groeien, dan kan de arts je adviseren om de bevalling op te gaan wekken met medicijnen.
Ben je wel (erg) ziek van corona? Dan is de kans wat groter dat de arts je het advies geeft om met een keizersnede te bevallen.
Kan ik thuis bevallen?
Je kunt net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen. Soms is het advies in het ziekenhuis te bevallen. Dat hangt af van de ernst van je klachten.
In het ziekenhuis word je aangeboden om de hartslag van de baby in jouw buik met een cardiotocogram (CTG) te meten.
Je kunt, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. Je komt niet in de buurt van (andere) coronapatiënten.
Hoef je niet in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat wel graag, dan kan dat in de meeste ziekenhuizen. Vraag na bij je verloskundige wat er bij jou in de buurt mogelijk is.
Hoe gaat mijn bevalling bij corona?
Je bevalling gaat hetzelfde als bij vrouwen die geen corona hebben.
De verloskundige zal bij een thuisbevalling extra goed jouw ademhaling in de gaten houden.
In het ziekenhuis zullen ze je ook goed in de gaten houden. In het ziekenhuis word je aangeboden om de hartslag van de baby in jouw buik met een cardiotocogram (CTG) te meten.
Het kan gebeuren dat jij je baby voor, tijdens of net na je bevalling besmet met corona. De kans hierop is bij een natuurlijke bevalling (via de vagina) even groot als bij een keizersnede.
Hoe gaat het na mijn bevalling bij corona?
Je zult in het ziekenhuis in een aparte kamer liggen. Je mag na de bevalling in het ziekenhuis geen kraambezoek krijgen, behalve van de ene naaste die ook bij de bevalling aanwezig was.
Beval je thuis, dan is het ook beter dat je geen kraambezoek krijgt. Zeker niet als iemand klachten heeft. Bijvoorbeeld hoesten, niezen, snot in de neus, keelpijn of koorts. Er mag geen kraambezoek komen als de kraamverzorgende bij jou thuis.
Als alles goed gaat, kan je baby na de bevalling gewoon bij je blijven. Wel moet je extra dingen doen. Dat lees je hieronder.
Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona?
Zolang je (mogelijk) corona hebt, kun je jouw baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby knuffelt of voedt. Daarom zijn de volgende dingen belangrijk (totdat je 24 uur zonder klachten bent, en het langer dan 7 dagen geleden is dat je ziek werd):
- Was goed je handen, voordat je je baby aanraakt.
- Was goed je handen voordat je je baby voedt of gaat kolven.
- Gebruik alleen je eigen borstkolf en maak die goed schoon.
- Als je (mogelijk) corona hebt: draag een mondkapje zolang je klachten hebt. Gebruik hetzelfde mondkapje bij maximaal 3 voedingen/contactmomenten (maximaal 3 uur aaneengesloten).
- Al deze dingen gelden ook voor je partner en andere mensen in huis als ze mogelijk corona hebben.
Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. De verloskundige, arts en kraamverzorgende zullen samen met jou alles doen om te zorgen dat je baby niet wordt besmet.
Mocht het toch gebeuren, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je baby zal, met wat we nu weten, niet erg ziek worden van corona.
Kan ik borstvoeding geven?
Je kunt gewoon borstvoeding geven. Het coronavirus komt niet in de borstvoeding.
Wel is het belangrijk om extra hygiënemaatregelen te volgen. Bijvoorbeeld goed handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, alleen je eigen borstkolf gebruiken en de borstkolf goed schoonmaken na gebruik. Het advies is een mondneuskapje te dragen tijdens het voeden van je baby. Ook bij het geven van de fles volg je deze hygiënemaatregelen. Dit geldt ook voor de andere ouder.
Je volgt deze hygiënemaatregelen totdat je 24 uur geen klachten door corona hebt en het langer dan 7 dagen geleden is dat je ziek werd.
Wanneer bellen bij een bevalling bij corona?
Neem contact op met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige wanneer je 1 of meer van deze dingen hebt:
- Je hebt koorts (38 graden of meer).
- Je moet veel hoesten.
- Je hebt moeite met ademhalen
Het is belangrijk dat je belt, voordat je erheen gaat.
Meer informatie over zwanger en corona
We hebben de volgende richtlijn voor artsen en verloskundigen gebruikt om deze teksten te maken: standpunt over coronaprikken bij kinderwens, zwangerschap en kraambed.