In het kort
- Werk je op een boerderij met koeien, varkens of kippen? Of in een slachterij? Dan heb je misschien een bacterie die ongevoelig is voor antibiotica.
- Zo'n bacterie kan gevaarlijk zijn voor erg zieke mensen. Bijvoorbeeld mensen die in het ziekenhuis liggen.
- Ga je naar een ziekenhuis voor een behandeling of opname? Of heb je een ontsteking die niet overgaat? Dan kan de arts testen of je een ongevoelige bacterie hebt.
Wat zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica?
Bacteriën zitten overal op en in ons lichaam. Dat is normaal. Je wordt daar bijna nooit ziek van. Bacteriën kunnen soms zorgen voor ontstekingen (infecties). Die gaan vaak vanzelf over, maar soms heb je medicijnen nodig (antibiotica).
Als je vaak antibiotica krijgt, gaan bacteriën hier niet meer van dood. Ze zijn er ongevoelig voor geworden (resistent). Een ontsteking is dan moeilijker te behandelen.
Er zijn veel verschillende soorten bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. De bekendste heet MRSA.
Wanneer heb je meer kans op een bacterie die ongevoelig is voor antibiotica?
Op boerderijen met varkens, koeien of kippen worden veel medicijnen tegen ontstekingen door bacteriën gebruikt (antibiotica). Bacteriën kunnen daardoor ongevoelig worden voor antibiotica (resistent). Je kunt zo'n ongevoelige bacterie krijgen van dieren.
Je kunt een ongevoelige bacterie bij je hebben als 1 van deze dingen voor jou klopt:
- Je werkt met varkens, koeien of kippen. Bijvoorbeeld als boer of veearts.
- Je werkt met rauw vlees. Bijvoorbeeld in een slachterij.
Is een bacterie die ongevoelig is voor antibiotica een probleem?
Als je gezond bent, merk je er meestal niets van als je een bacterie hebt die ongevoelig is voor antibiotica. Je wordt er niet ziek van.
Voor erg zieke mensen kan de bacterie wel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld mensen die in het ziekenhuis liggen.
Wanneer moet je testen of je een bacterie hebt die ongevoelig is voor antibiotica?
Moet je naar het ziekenhuis? Bijvoorbeeld voor een behandeling of opname? Of heb je een ontsteking door bacteriën die niet overgaat met medicijnen (antibiotica)? Vertel de arts dan dat je met vee of in een slachterij werkt.
Je arts kan dan testen of je een bacterie hebt die ongevoelig is voor antibiotica.
Als het kan, bespreek dan voordat je naar het ziekenhuis gaat met je arts of het nodig is om je te testen.
Hoe test je of je een bacterie hebt die ongevoelig is voor antibiotica?
Om te weten of je een ongevoelige bacterie bij je hebt, haal je een wattenstokje door deze delen van je lichaam:
- je neus
- je keel
- in of rond je anus (poepgat)
Soms doe je dit zelf en soms doet een arts dit voor je.
De wattenstokjes worden naar een laboratorium gestuurd. Dat onderzoekt of je een ongevoelige bacterie hebt. En welke medicijnen nog wel werken tegen de bacterie. Het duurt een paar dagen voordat je de uitslag krijgt.
Hoe gaat het verder als je een bacterie hebt die ongevoelig is voor antibiotica?
Heb je een bacterie die ongevoelig is voor antibiotica? Dan kun je gewoon naar je werk. Een ongevoelige bacterie geeft meestal geen klachten. Je hoeft daarom bijna nooit een behandeling te krijgen. Dat heeft ook geen zin als je blijft werken met vee of in een slachterij.
Als je stopt met werken met vee of vlees, raak je de ongevoelige bacterie meestal vanzelf weer kwijt. Wel kan dit een hele tijd duren.
Naar het ziekenhuis
Moet je naar het ziekenhuis en heb je een bacterie die ongevoelig is voor antibiotica? Vertel dat dan je arts. Artsen en verpleegkundigen dragen dan handschoenen en een schort. En soms een mondkapje en een muts. Zo zorgen zij ervoor dat andere patiënten de bacterie niet krijgen. Moet je opgenomen worden? Dan krijg je meestal een aparte kamer.
Heb je een ontsteking die niet overgaat met medicijnen (antibiotica)? Je arts kan testen welk medicijn wel werkt tegen de bacterie.
Hoe zorg je dat je andere mensen niet besmet met een bacterie die ongevoelig is voor antibiotica?
Doe deze dingen om ervoor te zorgen dat andere mensen niet de bacterie krijgen die ongevoelig is voor antibiotica:
- Was regelmatig je handen met water en zeep.
- Droog je handen daarna goed af.
- Gebruik hiervoor een schone handdoek of keukenrol. Doe handdoeken elke dag in de was. Gooi papieren handdoeken of keukenrol na gebruik weg.
Was je handen altijd in deze situaties:
- Als je naar de wc bent geweest.
- Voordat je eten klaarmaakt. En voordat je gaat eten.
- Als je hebt gehoest, geniest of je neus hebt gesnoten.
- Als je een kind hebt verschoond.
- Als je een dier hebt aangeraakt. Ook een huisdier.
- Als je hebt schoongemaakt. En ook als je een vaatdoekje hebt gebruikt.
Wanneer bellen als je een bacterie hebt die ongevoelig is voor antibiotica?
Maak een afspraak bij de huisarts als je 1 of meer van deze dingen hebt:
- Je hebt een wond waar geel vocht uit komt (pus).
- De randen van een wond worden roder of donkerder. Of de wond wordt dikker, warmer of gaat meer pijn doen.
- Je voelt je ziek of krijgt koorts.
- Je hebt open wonden die slecht genezen.
- Je hebt een steenpuist of krentenbaard.
Vertel de huisarts dat je met vee of rauw vlees werkt.
Meer informatie over bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica
- Meer informatie over bacteriën die ongevoelig zijn voor medicijnen tegen ontstekingen (antibiotica) (RIVM)
- Vragen en antwoorden over ongevoelige bacteriën (RIVM)
Over deze tekst
Deze tekst hebben we samen met het RIVM gemaakt.
Lees wie de informatie op Thuisarts.nl maakt.
Lees hier wat een richtlijn is en hoe die wordt gemaakt.