In het kort
- Problemen met lopen of met vervoer kunnen ertoe leiden dat u minder contact heeft.
- U kunt contact zoeken met mensen die bij u thuis komen, of via internet contact maken.
- Het is vaak mogelijk om hulp te krijgen bij vervoer, zodat u weer zelf op pad kunt.
Eenzaamheid door gebrek aan mobiliteit
Als u altijd afhankelijk bent van anderen om ergens naar toe te gaan, kan het lastig zijn om contact te houden met de mensen om u heen of om nieuwe mensen te leren kennen.
Vaak is het best goed mogelijk om meer contact te maken met de mensen om u heen, bijvoorbeeld door een vrijwilliger in te schakelen. Deze komt bij u langs voor een praatje of om met u op pad te gaan. Voor veel mensen die thuis zitten is internet een goede manier om contact te hebben met andere mensen.
Wat natuurlijk ook helpt is toch de deur uit gaan: met hulpmiddelen en/of vervoersvoorzieningen kunt u misschien weer makkelijker op stap en uw familie en vrienden blijven bezoeken.
Hulp bij het vervoer
Hulp bij het vervoer kan nodig zijn als u vanwege uw gezondheid niet zelfstandig kunt reizen. Soms kunt u hiervoor ook vergoeding krijgen.
Er zijn vele vormen van ondersteuning bij het vervoer. De belangrijkste zijn:
- Groepsvervoer in uw regio
Groepsvervoer is bedoeld voor mensen die vanwege hun gezondheid niet zelf kunnen reizen. Het is vervoer van deur tot deur: u wordt opgehaald en naar uw bestemming gebracht. In het busje reizen meer mensen tegelijk, net als in het openbaar vervoer. Groepsvervoer in uw gemeente wordt door de gemeente geregeld. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente. Als uw bestemming buiten uw gemeente ligt, kunt u terecht bij Valys.
- Reizen met de trein
De NS biedt assistentie bij het in- en uitstappen in de trein. Ook kunt u een begeleider gratis mee laten reizen. Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Spoorwegen. Voor het vervoer van en naar het station kunt u eventueel met Valys reizen.
- Aangepast vervoer
Een aangepaste fiets of auto helpt u zo vrij en zelfstandig mogelijk te blijven. Er zijn vele aanpassingen mogelijk, van eenvoudig en betaalbaar tot complexe aanpassingen.
- Scootmobiel
Een scootmobiel is een elektrische driewieler (soms vierwieler) waarmee u kortere afstanden kunt afleggen.
- Gehandicaptenvoertuig
Een gehandicaptenvoertuig lijkt op een klein autootje. Het is een elektrische wagen. Vaak noemt men het een invalidenauto.
- Vrijwilligers
U kunt ook hulp vragen aan een vrijwilliger. Hiervoor kunt u terecht bij een vrijwilligerorganisatie in uw buurt. Adressen vindt u in de telefoongids.
In veel plaatsen verzorgt het Rode Kruis 'sociaal vervoer', bijvoorbeeld om uw vrienden op te zoeken of naar het winkelcentrum te gaan. Op het website van het Rode Kruis vindt u het adres van het Rode Kruis in uw regio. U kunt daar navragen wat de mogelijkheden zijn.
Met de BoodschappenPlusBus doet u boodschappen of maakt u een uitstapje samen met anderen. De bus rijdt in ruim 80 plaatsen in Nederland.
Heeft u problemen met het vervoer, en kunt u het niet oplossen met hulp uit uw omgeving? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.
Meer informatie over het vinden van sociale contacten
Voor hulp bij en advies over het uitbreiden van uw sociale netwerk kunt u terecht bij:
- Wmo-loket
De gemeente helpt mensen bij wonen, vervoer en meedoen in hun buurt. U kunt contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente als u last heeft van eenzaamheid. De gemeente zal met u bespreken wat de oorzaken zijn en kijken hoe u contact kunt leggen met mensen, al is het alleen maar voor een praatje. - Het maatschappelijk werk
Adressen vindt u in het telefoonboek, bij uw huisarts, op internet of bij het Wmo-loket van uw gemeente. - De ouderenadviseur
In veel gemeenten is een ouderenadviseur actief. De ouderenadviseur kan werken bij de gemeente, MEE, een Stichting Welzijn Ouderen, het maatschappelijk werk of bij een andere welzijnsorganisatie. Via socialekaartnederland.nl kunt u een ouderenadviseur inschakelen. - MEE
Mensen met een lichamelijke beperking of met psychische klachten kunnen bij MEE hulp krijgen om mensen te leren kennen. - Uw huisarts
U kunt ook uw huisarts om advies vragen als u last heeft van eenzaamheid.
Websites:
De informatie is gebaseerd op de Generieke module Psychische klachten in de huisartsenpraktijk.