Ik voel mij eenzaam

In het kort

In het kort

  • Eenzaamheid wil zeggen dat u contact met mensen mist.
  • Eenzaamheid kan bijvoorbeeld komen na een scheiding, sterfgeval, verhuizing of door lichamelijke of psychische problemen.
  • Er zijn veel manieren om met mensen in contact te komen.
  • U kunt hulp krijgen van bijvoorbeeld het maatschappelijk werk of een ouderenadviseur.
Eenzaamheid door een gebrek aan sociale contacten

Eenzaamheid door een gebrek aan sociale contacten

Eenzaamheid is een persoonlijk gevoel: u wilt meer contact met mensen dan u heeft. Of u verwacht meer van de mensen om u heen dan u krijgt. Bij eenzaamheid hoort vaak een gevoel van teleurstelling en gemis.

Hoe ontstaat eenzaamheid?

Hoe ontstaat eenzaamheid?

Het missen van contact met de mensen om u heen kan allerlei oorzaken hebben. Het komt vaak voor dat mensen moeite hebben om contact te krijgen of te houden met de mensen om hen heen na een verhuizing, een sterfgeval of een scheiding. Ook problemen met uw gezondheid kunnen het moeilijk maken om een vriendenkring op te bouwen of contact te houden. Als u bijvoorbeeld vaak afspraken moet afzeggen omdat u zich niet goed voelt, kan het zijn dat uw vriendenkring langzaam maar zeker steeds kleiner wordt.

Onzekerheid of wantrouwen tegenover anderen kan het contact in de weg staan. Dan kan het helpen als u oefent in het omgaan met mensen. Soms moet u (weer) leren met mensen om te gaan en mensen te vertrouwen. Uw huisarts kan u hierover meer informatie geven.

Meer sociale contacten vinden

Meer sociale contacten vinden

U kunt op allerlei manieren met mensen contact maken.

Mensen ontmoeten

  • Veel gemeenten hebben ontmoetingsplaatsen, zoals buurthuizen en jongerencentra. Adressen vindt u in de telefoongids of op de website van uw gemeente.
  • Voor ouderen is het vaak mogelijk om bijvoorbeeld in het plaatselijke verzorgingshuis koffie te drinken en in contact te komen met anderen.
  • PatiĆ«nten- en belangenorganisaties kunnen u vaak helpen met lotgenotencontact.
  • Veel vrijwilligersorganisaties bieden activiteiten waarbij u mensen kunt ontmoeten. Bijvoorbeeld de Boodschappenplusbus van het Nationaal Ouderenfonds en de Humanitas Tandem.
  • U kunt ook zelf vrijwilligerswerk gaan doen. Kijk op Vrijwilligerswerk.nl welke vrijwilligers er nodig zijn in uw buurt.

Contacten via internet

Via websites zoals Facebook kunt u mensen kunt leren kennen. Sociale media kunnen veel sociale contacten opleveren, maar het is wel goed om de voor- en nadelen goed te kennen. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op Seniorweb. Veel buurthuizen, wijkcentra en vrijwilligersorganisaties bieden speciale cursussen aan waar u kunt leren omgaan met internet en de sociale media.
Andere sites om nieuwe mensen te ontmoeten zijn:

Een vrijwilliger inschakelen

Vrijwilligers kunnen bij u langskomen voor een praatje of met u op stap gaan. In Nederland zijn verschillende vrijwilligersorganisaties actief, zoals het Rode Kruis, Humanitas, Zonnebloem, HIP (vanuit de kerk) en het Leger des Heils. U vindt meer informatie over de mogelijkheden op de websites van deze organisaties.

Telefonische hulplijnen

Via een telefonische hulplijn kunt u uw hart luchten, een probleem bespreken of gewoon even contact hebben. Op de website van eenzaam.nl vindt u de gegevens van een aantal hulplijnen.

Gemeente

Mist u een sociaal netwerk en weet u zelf niet hoe u het op kunt lossen? Dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. De gemeente kan u hierover adviseren.

Meer informatie over het vinden van sociale contacten

Meer informatie over het vinden van sociale contacten

Voor hulp bij en advies over het uitbreiden van uw sociale netwerk kunt u terecht bij:

  • Wmo-loket
    De gemeente helpt mensen bij wonen, vervoer en meedoen in hun buurt. U kunt contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente als u last heeft van eenzaamheid. De gemeente zal met u bespreken wat de oorzaken zijn en kijken hoe u contact kunt leggen met mensen, al is het alleen maar voor een praatje.
  • Het maatschappelijk werk
    Adressen vindt u in het telefoonboek, bij uw huisarts, op internet of bij het Wmo-loket van uw gemeente.
  • De ouderenadviseur
    In veel gemeenten is een ouderenadviseur actief. De ouderenadviseur kan werken bij de gemeente, MEE, een Stichting Welzijn Ouderen, het maatschappelijk werk of bij een andere welzijnsorganisatie. Via socialekaartnederland.nl kunt u een ouderenadviseur inschakelen.
  • MEE
    Mensen met een lichamelijke beperking of met psychische klachten kunnen bij MEE hulp krijgen om mensen te leren kennen.
  • Uw huisarts
    U kunt ook uw huisarts om advies vragen als u last heeft van eenzaamheid.

Websites:

De informatie is gebaseerd op de Generieke module Psychische klachten in de huisartsenpraktijk.

NHG
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?