Ik herstel van ernstige verwondingen

In het kort

In het kort

  • Herstellen van ernstige verwondingen kan weken tot maanden duren.
  • Uw lichaam kan veranderd zijn, bijvoorbeeld door brandwonden of een amputatie.
  • U leert omgaan met blijvende klachten, zoals vermoeidheid, pijn, een verlamming of psychische klachten.
  • Houd contact met mensen die belangrijk voor u zijn.
  • Ga naar uw huisarts als u somber of angstig blijft.
Lichamelijk herstellen van ernstige verwondingen

Lichamelijk herstellen van ernstige verwondingen

Ernstige verwondingen ontstaan bijvoorbeeld door een val, een auto-ongeluk, een brand, een explosie of geweld (zoals een steek- of schietpartij). U kunt meerdere ernstige verwondingen tegelijk hebben. Dit noemen we multitrauma. Bijvoorbeeld botbreuken, hersenletsel, brandwonden, inwendige bloedingen, een klaplong en/of een dwarslaesie.

  • Uw herstel begint al in het ziekenhuis. Zodra het kan gaat u weer zitten en lopen. U krijgt zo nodig begeleiding van een fysiotherapeut.
  • Het herstel gaat door als u uit het ziekenhuis komt. Het kan zijn dat u enkele weken tot maanden in een revalidatiecentrum gaat revalideren. U komt iedere dag naar het revalidatiecentrum of u blijft daar een tijd wonen.
  • Tijdens de revalidatie doet u veel oefeningen. Bijvoorbeeld om uw spieren sterker te maken, om meer conditie te krijgen of om weer te leren praten. U leert ook hoe u met uw klachten kunt omgaan. Daarbij heeft u misschien hulpmiddelen nodig. In het revalidatiecentrum leert u de hulpmiddelen gebruiken.

U mag naar huis als u genoeg hersteld bent en als u thuis genoeg hulp heeft. Bijvoorbeeld hulp bij het wassen, aankleden, eten koken en schoonmaken. Vaak geven een partner en familieleden die hulp. Ook professionele hulp is meestal mogelijk. Bijvoorbeeld hulp bij huishouden en begeleiding in het dagelijks leven (via de gemeente) en hulp van de wijkverpleegkundige (via de thuiszorg).

Psychische verwerking van een ongeval met ernstige verwondingen

Psychische verwerking van een ongeval met ernstige verwondingen

Een ongeluk of geweld meemaken is heel ingrijpend. Zeker als u ernstig verwond bent geraakt.

  • Om alles te verwerken zijn afleiding en ontspanning belangrijk. Maar ook aandacht voor wat u overkomen is.
  • Ook is het goed om contact te houden met mensen die belangrijk voor u zijn. Bedenk hoe zij u kunnen helpen en bespreek dat met hen. Vaak willen mensen iets doen, maar weten ze niet goed wat.
  • U kunt hulp krijgen bij de verwerking. Praat bijvoorbeeld met een maatschappelijk werker over wat er is gebeurd en hoe dat uw leven verandert. Dit kan al in het revalidatiecentrum of als u weer thuis bent. Ook kunt u bij Slachtofferhulp Nederland terecht.
  • Lukt het niet om de gebeurtenis te verwerken? Blijft u somber of angstig? Dan kunt u psychische behandeling krijgen van een psycholoog.
Langdurige gevolgen van ernstige verwondingen

Langdurige gevolgen van ernstige verwondingen

Na de genezing van de verwondingen kunt u nog lang klachten blijven houden. Bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid, een verlamming, problemen met lopen of evenwichtsstoornissen. Hieronder staan veelvoorkomende gevolgen van ernstige verwondingen.

Hersenletsel

Hersenletsel kan zichtbare en onzichtbare gevolgen hebben. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een verandering van het karakter of problemen met taal.

Zulke uitvalsverschijnselen gaan meestal niet helemaal over. U kunt bijvoorbeeld problemen houden met lopen, praten, zien of uw arm gebruiken. Andere klachten zijn: erg moe zijn, moeite om uw evenwicht te houden, moeite om uw aandacht vast te houden, gedragsveranderingen, moeite om dingen te onthouden, langzamer denken en problemen met emoties.

Dwarslaesie

Bij een dwarslaesie zijn delen van uw lichaam verlamd. Bijvoorbeeld uw benen en/of armen, soms de ademhalingsspieren. U kunt ook problemen hebben met het plassen en de ontlasting. De verlammingen kunnen blijvend zijn, maar soms is herstel mogelijk.

Brandwonden

Als brandwonden genezen, kunt u opvallende littekens krijgen. Uw uiterlijk kan erg veranderen. Ook bewegen kan moeilijk zijn. Dat gebeurt als de huid bij een gewricht erg stug is door de littekens.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals huidtherapie, fysiotherapie en plastische chirurgie.

Amputatie van een arm, hand, been of voet

De gevolgen van een amputatie zijn groot. Allerlei dagelijkse dingen zijn moeilijk met één arm, hand, been of voet. U kunt hulpmiddelen gebruiken. Ook kunt u een kunstarm, -hand, -been of -voet gebruiken. Het kost vaak tijd om hieraan te wennen.

De stomp kan pijn doen. U kunt ook pijn voelen in het lichaamsdeel dat er niet meer is. Dat heet fantoompijn.

Chronische pijn

Chronische pijn duurt langer of is erger dan bij een normaal herstel. De pijn kan zo erg zijn dat u gewone dagelijkse dingen niet goed kunt doen, zoals werken, het huishouden of sporten. Door de chronische pijn kunt u ook erg moe zijn.

Posttraumatische stressstoornis

Soms ontstaat een posttraumatische stressstoornis. U krijgt dan bijvoorbeeld last van:

  • herbelevingen: het lijkt alsof u de gebeurtenis steeds opnieuw meemaakt
  • nachtmerries
  • vaak schrikken
  • het gevoel dat er steeds iets akeligs kan gebeuren. U kunt daardoor niet meer ontspannen.

Ga naar uw huisarts als u deze klachten krijgt. Ook als dit pas jaren na het ongeval gebeurt.

Post intensive Care Syndroom (PICS)

Heeft u op de intensive care (IC) gelegen? Dan kunt u daar ook klachten van hebben. We noemen deze problemen het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Kijk hoe u zich weer beter kunt gaan voelen als u op de IC heeft gelegen.

Botbreuken

Botbreuken genezen meestal binnen enkele weken tot maanden. Soms blijven er klachten, ook al is het bot weer helemaal heel. Bijvoorbeeld stijfheid, minder kracht of pijn. Dat kunt u in het gewone dagelijkse leven merken. Bijvoorbeeld bij het tillen, lopen, dingen vastpakken of kracht zetten. Dit is afhankelijk van het bot dat gebroken was.

Seksualiteit

Ernstige verwondingen kunnen invloed hebben op intimiteit en vrijen. Bijvoorbeeld:

  • als uw lichaam er anders uitziet na een amputatie of brandwonden
  • als u uw onderlijf niet kunt bewegen door een dwarslaesie
  • als u door psychische klachten minder zin heeft om te vrijen

U kunt met uw revalidatiearts of een seksuoloog bespreken wat dit voor u betekent. Bent u weer thuis en heeft u vragen over intimiteit en vrijen? Dan kunt u terecht bij uw revalidatiearts, huisarts of seksuoloog.

Hoe gaat het verder als ik hersteld ben van ernstige verwondingen?

Hoe gaat het verder als ik hersteld ben van ernstige verwondingen?

U bespreekt met uw behandelaar(s) wanneer u terugkomt voor controle. U hoort ook met wie u contact kunt opnemen als u nog vragen heeft.

Werk

Werkte u voor het ongeval en wilt u weer aan de slag? Tijdens uw revalidatie bespreekt u met een arbeidsdeskundige wat nodig is om weer aan het werk te gaan. Misschien heeft u aanpassingen op uw werk nodig. Daar kan de bedrijfsarts u mee helpen.

Psychische klachten

Heeft u last van psychische klachten na het ongeval? Neem contact op met uw huisarts als u hulp wilt bij de verwerking.

Meer informatie over ernstige verwondingen door een ongeval

Meer informatie over ernstige verwondingen door een ongeval

De informatie over ernstige verwondingen door ongeval is gebaseerd op:

FMS
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?