In het kort
- Blijf bewegen.
- Blijf bezig. Blijf bijvoorbeeld werken of je hobby's doen.
- Zorg voor genoeg ontspanning.
- Een fysiotherapeut kan je oefeningen geven om meer of beter te bewegen.
- Een psycholoog kan je leren om anders met klachten om te gaan. Of als je somber of angstig bent.
- Soms kan pijn-revalidatie helpen.
Adviezen bij fibromyalgie
Door deze dingen te doen, voel je je meestal beter:
Blijf bewegen
Het is belangrijk om in beweging te blijven. Als je minder fit bent, kun je meer last krijgen van pijn en moeheid. Bewegen helpt ook tegen somberheid en om beter te slapen. Probeer iedere dag te wandelen. Of ga bijvoorbeeld fietsen, in de tuin werken of zwemmen.
Bewegen kan wel moeite kosten of pijn doen. maar dat gaat vanzelf over. Stop wel als de pijn hierdoor veel erger wordt. Doe dan tijdelijk wat minder en zorg voor een betere verdeling over de dag of week.
Stel doelen
Merk je dat je steeds minder gaat bewegen? Dan helpt het om een doel voor jezelf te hebben.
Bijvoorbeeld: je wilt over 1 maand 10 minuten per dag meer gaan wandelen. Maak dan een schema. Ga elke dag wandelen. Wandel telkens een minuut langer, net zolang tot je 10 minuten per dag meer kunt wandelen. Ook al heb je pijn. Je merkt meestal dat het dan steeds beter gaat. En dat je minder pijn hebt.
Verdeel je activiteiten
Probeer niet alles tegelijk te doen, maar verdeel wat je moet doen over de dag en over de week. Wissel af tussen taken die moeite kosten en momenten om te ontspannen.
Blijf bezig met andere dingen
Door dingen die afleiding geven, denk je minder aan de pijn. Bijvoorbeeld leuke dingen doen, mensen ontmoeten, werken, hobby's, muziek en natuur. Dit helpt om minder last van pijn te hebben.
Probeer goed te slapen
Ga op tijd naar bed en blijf niet te lang liggen 's ochtends. Wil je overdag even in bed liggen? Zorg dan dat je niet te lang blijft liggen. Kijk voor meer adviezen over goed slapen bij Ik wil beter slapen.
Zoek warmte op
Heb je een tijd veel pijn? Dan kan warmte helpen. Bijvoorbeeld door warm te douchen of in bad te gaan.
Andere adviezen bij fibromyalgie
Ook de volgende dingen helpen om goed om te gaan met je fibromyalgie:
Bespreek je zorgen
Je kunt bang zijn dat je pijn schadelijk of gevaarlijk is. Of dat het komt door een andere, ernstige ziekte. Je huisarts kan je helpen om je minder zorgen te maken.
Praat over hoe je je voelt
Praat erover als je je somber, bang of boos voelt door de pijn. Bespreek het ook met je huisarts. Een psycholoog of praktijkondersteuner kan je hierbij helpen.
Sommige mensen krijgen er een angststoornis of een depressie bij. Behandeling daarvan kan ook helpen om minder last te hebben van de pijn.
Zoek steun en begrip
Zoek steun bij mensen om je heen, zoals familie, vrienden en collega's. Leg uit welke invloed de pijn op je heeft. En welke adviezen je van de huisarts hebt gekregen. Begrip, steun en vertrouwen hebben veel invloed op je pijn.
Blijf werken, als dat kan
Geven je klachten problemen op je werk? Bespreek het met je werkgever en de bedrijfsarts. Aanpassingen op het werk kunnen helpen om minder last te hebben van de pijn.
Lukt werken niet meer? Blijf dan toch actief. Door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Als je iets nuttigs te doen hebt, voel je je beter.
Zorg voor ontspanning
Bijvoorbeeld met muziek, lezen, wandelen, meditatie, yoga of sporten. Tussen de activiteiten ontspannen is nodig: Om je energie over de dag te verdelen. Om beter met stress om te gaan. En om goed te slapen. Lees de adviezen om beter te ontspannen.
Probeer stress minder te maken
Heb je veel stress, lees dan de adviezen om beter om te gaan met stress. Komt dit door problemen met je gezin, huis, werk of geld? Maak een afspraak bij het wijkteam in je gemeente. Zij bieden hulp. Je kunt ook zelf contact opnemen met een maatschappelijk werker.
Eet en drink gezond
Probeer gezond te eten en te drinken. En drink geen of weinig alcohol.
Deel je ervaringen
Het kan helpen om contact te hebben met andere mensen die ook fibromyalgie hebben.
Welke behandelingen zijn er voor fibromyalgie?
Er zijn geen behandelingen die fibromyalgie kunnen genezen. Maar er zijn wel behandelingen waardoor je minder last hebt van de fibromyalgie en je beter kunt bewegen. Hierdoor kun je beter de dingen blijven doen die belangrijk voor je zijn.
Fysiotherapie en oefentherapie
Vind je het moeilijk om te blijven bewegen of zelf oefeningen te doen? Dan kan fysiotherapie of oefentherapie je helpen. De fysiotherapeut of oefentherapeut kan je oefeningen geven en leren beter om te gaan met de pijn. Zo blijf je actief.
Ergotherapie
Een ergotherapeut helpt je als je moeite hebt met de dingen die je elke dag doet. Bijvoorbeeld koken, aankleden of stofzuigen. De ergotherapeut kan je adviezen geven. Soms kunnen hulpmiddelen helpen. De ergotherapeut kan je ook adviezen geven als je erg moe bent.
Psychische hulp
Je kunt hulp krijgen van de praktijkondersteuner van je huisarts. Of van een psycholoog. Daarmee bespreek je hoe jij, en de mensen om je heen, op de pijn reageren. En welke gedachten en gevoelens de pijn erger maken. Ook kun je hulp krijgen als je je angstig, somber of machteloos voelt. Als je je slechter voelt, heb je vaak meer pijn. De gesprekken helpen je om je beter te voelen en beter om te gaan met de pijn. Hierdoor krijg je minder pijn.
Sommige mensen met fibromyalgie krijgen een depressie. Daar is vaak een behandeling voor nodig.
Heb je problemen met je partner door de fibromyalgie? Dan kan relatie-therapie helpen.
Maatschappelijk werk
Heb je door de fibromyalgie problemen met je gezin of met je huis? Of heb je problemen met geld, bijvoorbeeld omdat je schulden hebt? Maak een afspraak bij het wijkteam in je gemeente. Zij bieden hulp. Je kunt ook direct contact opnemen met een maatschappelijk werker.
Pijn-revalidatie
Heb je al behandelingen gehad zoals fysiotherapie en blijf je toch heel veel last houden? Dan kan pijn-revalidatie helpen. Tijdens pijn-revalidatie leer je hoe je met de pijn kunt omgaan. En weer de dingen kunt doen die jij belangrijk vindt. Je huisarts kan je doorsturen naar de revalidatie-arts.
Medicijnen bij fibromyalgie
Er zijn geen medicijnen die fibromyalgie kunnen genezen.
Pijnstillers helpen meestal niet goed bij pijn door fibromyalgie.
Als je een pijnstiller gaat gebruiken, kun je even minder pijn voelen. Maar als je een pijnstiller de hele tijd gebruikt, werkt die vaak steeds minder goed. Gebruik pijnstillers daarom alleen korte tijd. Bijvoorbeeld 2 weken. Lukt het niet om helemaal te stoppen? Gebruik de pijnstiller dan alleen op bepaalde dagen.
Probeer eerst paracetamol
Als je een pijnstiller wilt gebruiken, probeer dan eerst paracetamol. Dit kun je zonder recept bij de apotheek, drogist of supermarkt kopen. Paracetamol is een goede pijnstiller met weinig of geen bijwerkingen. Helpt dit niet genoeg? Vraag dan advies aan je huisarts. Die kan met je bespreken of er nog een andere pijnstiller is die je kunt nemen.
Gebruik geen sterke pijnstillers
Bij fibromyalgie moet je geen sterke pijnstillers gebruiken (tramadol, oxycodon of morfine). Ook niet als je veel pijn hebt. Ze helpen niet of heel kort en hebben wel veel bijwerkingen.
Als je ze al gebruikt, lees dan hoe je hiermee kunt stoppen.
Gebruik geen cannabis
Gebruik geen cannabis bij pijn door fibromyalgie. Ook niet van de drogist, natuurwinkel of coffeeshop. Er is onderzoek gedaan of cannabis helpt bij fibromyalgie. En er is geen bewijs dat het helpt, bijvoorbeeld bij pijn. Terwijl gebruik van cannabis wel risico's heeft en vaak bijwerkingen geeft.
morfine
Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine.
Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.
Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.oxycodon
Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.
Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals pijn na een operatie of pijn als gevolg van kanker. Artsen schrijven het ook voor in de zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
paracetamol
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.tramadol
Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.
Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Wanneer contact opnemen met de huisarts bij fibromyalgie?
Neem contact op met de huisarts bij 1 of meer van deze dingen:
- Je hebt al een tijd veel pijn en de adviezen of pijnstillers helpen niet genoeg.
- Je bent erg somber of angstig.
- Je hebt veel stress en het lukt je zelf niet om dit minder te maken.
- Je gaat steeds minder doen. Je bent bijvoorbeeld gestopt met hobby's. Of werken of studeren gaat niet meer.
- Bewegen gaat steeds moeilijker.
- Je gaat je steeds eenzamer voelen.
Meer informatie over fibromyalgie, pijn en vermoeidheid
Meer informatie over fibromyalgie, pijn en vermoeidheid vind je bij:
Informatie over cognitieve gedragstherapie vind je bij MIND. Hier vind je ook ontspanningsoefeningen.
Over deze tekst
We hebben deze tekst gemaakt met:
- het advies voor hulpverleners over fibromyalgie
- de richtlijn voor huisartsen over pijn
- de richtlijn voor huisartsen over onverklaarde lichamelijke klachten
- de richtlijn voor hulpverleners over chronische pijn
Lees wie de informatie op Thuisarts.nl maakt.
Lees wat een richtlijn is en hoe die wordt gemaakt.