Ik heb een hartaanval gehad en word behandeld met medicijnen

In het kort

In het kort

  • Na een hartaanval moet u waarschijnlijk de rest van uw leven medicijnen gebruiken.
  • Hiermee wordt de kans op een nieuwe hartaanval kleiner.
  • Neem de medicijnen altijd in zoals het op het etiket staat uitgelegd.
  • Ga nooit zomaar meer of minder medicijnen slikken. Overleg altijd met uw arts.
  • Heeft u last van bijwerkingen? Bespreek dit met uw arts.
  • Gezond leven maakt de kans op een nieuwe hartaanval kleiner.
  • Stop met roken, ga meer bewegen en gezond eten.
Film

Film

Een hartaanval

Wat is een hartaanval?

De hartspier heeft zuurstof nodig om goed te werken. Bloed brengt zuurstof naar de hartspier. Het bloed stroomt door bloedvaten die aan de buitenkant van het hart liggen. Deze bloedvaten heten kransslagaders.

Soms zit een van de kransslagaders voor een deel of helemaal dicht. Dit komt meestal doordat er een bloedprop in zit. Dan kan er te weinig bloed met zuurstof bij een deel van het hart komen. In dat deel van de hartspier gaan cellen kapot. Daardoor werkt de hartspier minder goed. Dit is een hartaanval (hartinfarct).

Per jaar krijgen 6 van de 1000 mannen en 3 van de 1000 vrouwen een hartaanval.

Waarom medicijnen?

Waarom moet ik medicijnen gebruiken na een hartaanval?

Na een hartaanval krijgt u meestal een dotterbehandeling. Of u krijgt een omleidingsoperatie (bypass-operatie). Het bloed in de kransslagader kan dan weer goed doorstromen.

Maar aan de oorzaak van de hartaanval is nog niets gedaan. Uw aderen kunnen nog steeds dicht gaan zitten (ader-verkalking). U heeft daardoor kans dat u weer een hartaanval krijgt.

Om een nieuwe hartaanval te voorkomen, moet u medicijnen gebruiken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat uw bloedvaten minder snel dicht gaan zitten. U moet waarschijnlijk de rest van uw leven medicijnen gebruiken.

Welke medicijnen?

Welke medicijnen krijg ik na een hartaanval?

Na een hartaanval krijgt u meestal verschillende medicijnen. De meest gebruikte medicijnen zijn:

Bloedverdunners

Bloedverdunners zorgen dat het bloed minder of langzamer stolt. Ze voorkomen dat er bloedpropjes ontstaan die ergens een bloedvat kunnen afsluiten.

  • U krijgt een bloedverdunner (bloedplaatjesremmer) zoals acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium.
  • U krijgt nog een bloedverdunner (bloedplaatjesremmer). Bijvoorbeeld ticagrelor, prasugrel of clopidogrel. Deze slikt u meestal een jaar lang.
  • Heeft u ook een hartritmestoornis of een kunstklep? Dan krijgt u nog een extra bloedverdunner (cumarine of DOAC). Bijvoorbeeld acenocoumarol, dabigatran, rivaroxaban of apixaban.

Medicijnen tegen hoog cholesterol

Medicijnen tegen hoog cholesterol zorgen ervoor dat uw bloedvaten minder snel dicht gaan zitten. Voorbeelden van medicijnen tegen hoog cholesterol zijn: atorvastatine, rosuvastatine of simvastatine.

Medicijnen waar uw hart rustiger van gaat kloppen

Door een bètablokker gaat uw hart rustiger kloppen. De druk in de bloedvaten wordt minder en het hart heeft iets minder zuurstof nodig. Voorbeelden van bètablokkers zijn: metoprolol, bisoprolol, carvedilol of nebivolol.

Medicijnen waardoor uw bloeddruk lager wordt

U krijgt medicijnen waardoor uw bloeddruk lager wordt. Als de bloeddruk lager is, kan het hart beter het bloed rondpompen. Voorbeelden van medicijnen die zorgen dat de bloeddruk lager wordt: captopril, enalapril, lisinopril, candesartan, losartan of valsartan.

Pil of spray onder de tong

Als u nog wel eens pijn in de borst of een drukkend gevoel op de borst heeft (hartkramp), krijgt u pillen of een spray voor onder de tong. Hier zit een medicijn in dat de bloedvaten wijder maakt. Vooral de bloedvaten naar het hart worden wijder. Zo komt er meer bloed met zuurstof in de hartspier. De pijn verdwijnt.

acenocoumarol

Acenocoumarol is een antistollingsmiddel.

Artsen schrijven het voor bij trombose, na een hartinfarct, beroerte (herseninfarct) of TIA en bij hartritmestoornissen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

apixaban

Apixaban is een antistollingsmedicijn.

Artsen schrijven het voor bij trombose en om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld bij heupoperaties en knieoperaties en om een beroerte of trombose te voorkomen bij bepaalde hartritmestoornissen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

atorvastatine

Atorvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven atorvastatine voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van een te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

bisoprolol

Bisoprolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt uw bloeddruk en vertraagt uw hartslag. Ook zorgt het ervoor dat uw hart minder zuurstof nodig heeft.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, pijnlijk of drukkend gevoel op de borst (angina pectoris), een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en soms bij hartritmestoornissen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

candesartan

Candesartan behoort tot de angiotensine-II-blokkers. Het verlaagt de bloeddruk.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk en bij hartfalen. Soms wordt het ook voorgeschreven om migraine te voorkomen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

captopril

Captopril behoort tot de ACE-remmers. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de pompkracht van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, hartfalen, na een hartinfarct en bij nierziekten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

carvedilol

Carvedilol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), hartfalen en hartritmestoornissen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

clopidogrel

Clopidogrel is een anti-stollingsmiddel. Het voorkomt dat er bloedstolsels in de bloedvaten ontstaan.

Artsen schrijven het voor na een hartinfarct en bij niet-stabiele angina pectoris (hartkramp). Verder na een beroerte (herseninfarct) en om de kans op trombose te verminderen, bijvoorbeeld bij de hartritmestoornis atriumfibrilleren en bij verminderde bloeddoorstroming in de benen.
Artsen schrijven het soms voor bij stabiele angina pectoris en een lichte beroerte (TIA), als u acetylsalicylzuur in lage dosering niet kunt gebruiken omdat u er overgevoelig voor bent.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

dabigatran

Dabigatran is een antistollingsmedicijn.

Artsen schrijven het voor bij trombose en om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld bij heupoperaties en knieoperaties.

Soms wordt het gebruikt om trombose of een beroerte te voorkomen bij bepaalde hartritmestoornissen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

enalapril

Enalapril behoort tot de ACE-remmers. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de pompkracht van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, hartfalen en na een hartinfarct.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

lisinopril

Lisinopril behoort tot de ACE-remmers. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de pompkracht van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, hartfalen, na een hartinfarct en bij nierziekten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

losartan

Losartan hoort bij de groep angiotensine-II-blokkers. Het verlaagt de bloeddruk.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, hartfalen en nierziekten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

metoprolol

Metoprolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, pijnlijk en drukkend gevoel op de borst (angina pectoris), hartritmestoornissen, migraine, te snelle schildklierwerking, een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en na een hartaanval (hartinfarct). Soms ook bij trillende handen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

nebivolol

Nebivolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, bij hartfalen en hartritmestoornissen.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

prasugrel

Prasugrel is een antistollingsmiddel. Het voorkomt de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten.

Artsen schrijven het voor bij een grote kans op een hartinfarct of bij niet-stabiele angina pectoris bij mensen die worden gedotterd of een stent (kokertje) krijgen in een kransslagader van het hart.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

rivaroxaban

Rivaroxaban is een antistollingsmedicijn.

Artsen schrijven het voor bij trombose en om trombose of een beroerte te voorkomen, zoals bij bepaalde hartritmestoornissen of bij heupoperaties en knieoperaties, en om beroerte en hartaanval te voorkomen na een hartinfarct (hartaanval) of bij hartziekten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

rosuvastatine

Rosuvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterol gehalte of een combinatie van een te hoog cholesterol- en een te hoog vetgehalte in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

simvastatine

Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ticagrelor

Ticagrelor is een antistollingsmiddel. Het voorkomt de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten.

Artsen schrijven het voor bij een grote kans op een hartinfarct of bij 'niet-stabiele angina pectoris' bij mensen die gedotterd worden of een stent (kokertje) krijgen in een kransslagader van het hart.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

valsartan

Valsartan behoort tot de angiotensine-II-blokkers. Het verlaagt de bloeddruk.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, hartfalen en na een hartinfarct.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gebruiken?

Hoe gebruik ik mijn medicijnen na een hartaanval?

Neem uw medicijnen altijd goed in:

  • Lees wat er op het etiket van de medicijnen staat. Neem de medicijnen in zoals op het etiket staat.
  • Vraag uw arts of apotheker naar een makkelijk schema om uw medicijnen te slikken. Dan vergeet u ze minder snel.
  • Neem nooit zomaar meer of minder medicijnen in. Overleg altijd met uw arts als u meer of minder wilt slikken.
  • Stop nooit met de medicijnen zonder overleg met uw arts.
  • Als u last heeft van bijwerkingen, bespreek dit dan met uw arts.
  • Heeft u moeite met het slikken van de medicijnen? Meld dit aan uw arts.
  • Bent u een keer vergeten om uw medicijnen in te nemen? Dit kan gebeuren en is niet erg. In de bijsluiter van het medicijn staat of u het vergeten medicijn nog moet innemen.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder met de behandeling na een hartaanval?

De eerste maanden na een hartaanval komt u voor controles bij de hartspecialist.

Als de medicijnen niet genoeg helpen of als u klachten houdt, dan is soms nog een dotterbehandeling of een omleidingsoperatie nodig.

Ook na die behandelingen blijft u medicijnen gebruiken. U heeft na een hartaanval een grotere kans om weer een hartaanval te krijgen. Medicijnen maken die kans kleiner.

U kunt nog meer doen om een hartaanval te voorkomen:

Na een paar maanden kunt u een afspraak maken met uw huisarts om te bespreken hoe het met u gaat. Daarna komt u ongeveer 2 tot 4 keer per jaar voor controle bij uw huisarts.

Wanneer bellen

Wanneer bel ik een arts als ik eerder een hartaanval heb gehad?

Krijgt u weer dezelfde klachten als bij uw hartaanval?

Bel 112 bij 1 of meer van deze klachten:

  • U bent onrustig en misselijk. En u zweet.
  • De druk in uw borst is niet weg na 3 keer een pil of spray onder de tong (tussendoor steeds 5 minuten wachten, niet 3 pillen of sprays tegelijk).

Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost in deze situaties:

  • als u vaker klachten krijgt dan u gewend was
  • als u al klachten krijgt wanneer u weinig doet
  • als de klachten langer duren nadat u rustig bent gaan zitten of liggen
  • als u steeds vaker een pil of spray onder de tong nodig heeft

Uw huisarts kijkt dan of u meer medicijnen nodig heeft. Of de huisarts stuurt u naar de hartspecialist.

Meer informatie

Meer informatie over een hartaanval

Meer informatie over een hartaanval kunt u vinden op de website van:

We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over hartaanval.

Deze tekst is aangepast op
FMS
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?