In het kort
- Achter de pupil in uw oog zit een lens.
- Normaal is deze lens helder.
- Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd.
- Als u klachten krijgt door staar, kunt u een operatie krijgen.
- De oogarts vervangt dan de troebele lens door een kunstlens.
- Na een staaroperatie kunt u beter zien.
Wat is staar?
Achter de pupil in uw oog zit een lens. Normaal is deze lens helder.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet hierdoor wazig. Dit kan heel vervelend zijn. U kunt problemen krijgen met bijvoorbeeld lezen, televisiekijken of autorijden.
Welke keuzes heb ik bij staar?
Met uw oogarts bespreekt u wat u het beste kunt doen bij staar. U kunt kiezen uit 2 mogelijkheden:
- afwachten
De staar wordt dan langzaam erger. U gaat minder goed zien. U kunt problemen krijgen met bijvoorbeeld lezen, televisiekijken of autorijden.
Als u eerst kiest voor afwachten, kunt u altijd later nog kiezen voor een operatie. - een operatie
De oogarts haalt de troebele lens uit uw oog. Het lenszakje waar de lens inzat, wordt helemaal schoongemaakt. Daarna plaatst de oogarts een kunstlens in het lenszakje. U kunt dan weer beter zien.
Als u staar aan 2 ogen heeft, wordt meestal eerst het oog geopereerd waar u het meeste last van heeft. Uw andere oog kan kort daarna worden geopereerd. Soms is het mogelijk om 2 ogen op 1 dag te laten opereren. Dit kan alleen als u geen andere problemen aan uw ogen heeft.
De Keuzekaart Staar bij volwassenen kan u helpen om een keuze te maken tussen een operatie en afwachten.
Keuzekaart
Gebruik de keuzekaart om samen met uw arts te beslissen welke behandeling het beste bij u past.
Keuzekaart (grote letters)
Gebruik de keuzekaart om samen met uw arts te beslissen welke behandeling het beste bij u past.
Deze keuzekaart heeft grote letters.
Kan ik na een staaroperatie beter zien?
De meeste mensen kunnen na een staaroperatie beter zien. Doordat u meer kunt zien, kunt u bijvoorbeeld weer beter lezen en televisiekijken.
Gebruikt u nu een bril om in de verte of dichtbij scherp te zien? Na een staaroperatie heeft u deze bril meestal nog nodig. Vaak heeft u na de operatie een andere brilsterkte. 4 tot 6 weken na de staaroperatie kunt u naar de opticien voor een nieuwe bril.
Het is vooraf vaak moeilijk te voorspellen hoeveel beter u gaat zien.
Wat zijn de risico's van een staaroperatie?
Een staaroperatie is een veilige behandeling en heeft bijna altijd een goed resultaat.
Soms kunnen tijdens of na de operatie deze problemen ontstaan:
- scheurtje in het lenszakje
Dit kan gebeuren tijdens de operatie. Dit heet ook wel een kapselscheur. Van de 100 mensen die de operatie krijgen, krijgt er 1 persoon een kapselscheur. De operatie kan daardoor langer duren. Ook krijgt u een ander soort lens dan de lens die meestal wordt gebruikt. Soms is een tweede operatie nodig. - vocht in de gele vlek (macula) van uw oog
De gele vlek is een plek in uw oog die ervoor zorgt dat u scherp kunt zien. Heel soms komt daar na de operatie vocht in. Het komt iets vaker voor bij mensen met diabetes (suikerziekte). Vocht in de gele vlek gaat meestal binnen een paar maanden vanzelf over. Soms is extra behandeling nodig met oogdruppels of een prik in het oog. - ontsteking door bacteriën (endoftalmitis)
Dit probleem komt heel weinig voor, maar kan wel ernstig zijn. Van de 3500 mensen die een operatie krijgen, krijgt 1 persoon deze ontsteking.
Om te zorgen dat u geen ontsteking door bacteriën krijgt, maakt de oogarts de huid om uw oog schoon met jodium. Ook krijgt u een druppel verdunde jodium in uw oog. Aan het eind van de operatie krijgt u medicijnen in uw oog tegen een ontsteking.
Nastaar
Na de operatie kan het lenszakje om de kunstlens troebel worden. U gaat steeds minder goed zien. Dit heet nastaar. 5 jaar na de operatie heeft 1 van de 4 mensen last van nastaar.
Nastaar kan met een laser behandeld worden. De laser maakt een kleine opening in het troebele lenszakje. De nastaar verdwijnt dan. Deze behandeling doet geen pijn en duurt ongeveer 10 minuten.
Kan ik een staaroperatie krijgen als ik mijn ogen heb laten laseren?
Heeft u uw ogen laten laseren om geen bril of lenzen meer te hoeven dragen? Dan kunt u ook een staaroperatie krijgen. Voor de oogarts is het alleen iets moeilijker om de sterkte van uw kunstlens te bepalen. Dit komt omdat de sterkte van uw kunstlens ook afhangt van hoe bol het buitenste doorzichtige laagje (hoornvlies) van uw oog is. Dit is bij ogen laseren iets veranderd. Laat het uw oogarts weten als u uw ogen heeft laten laseren.
Als u nog informatie over uw ogen heeft van voordat u een laserbehandeling kreeg, neem deze dan mee naar uw oogarts. Bijvoorbeeld informatie over de sterkte van uw bril of lenzen. Zo kan uw oogarts beter de sterkte van uw kunstlens bepalen.
Kan ik een staaroperatie krijgen als ik een andere ziekte aan mijn oog heb?
Meestal kunt u ook een staaroperatie krijgen als u een andere ziekte aan uw oog heeft. Bijvoorbeeld schade aan de gele vlek van uw oog (maculadegeneratie) of een hoge oogboldruk (glaucoom).
De oogarts bespreekt met u wat de risico’s van een staaroperatie zijn en wat u kunt verwachten.
Meer informatie over staar
- Voorbeeldvragen die u aan uw oogarts kunt stellen: Vragen aan de oogarts.
- Meer informatie over staar en contact met andere mensen die staar hebben, kunt u krijgen via de Oogvereniging. U kunt ook de Ooglijn bellen: 030-2945444.
- Informatie over ziekenhuizen die staar behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
- Wat andere mensen vinden van een ziekenhuis of arts: ZorgkaartNederland.
We hebben deze tekst gemaakt met:
- de richtlijn voor huisartsen over problemen bij het zien
- de richtlijn voor specialisten over staar
- de richtlijn voor specialisten over leeftijd en schade aan de gele vlek van uw oog
- de richtlijn voor specialisten over ontsteking van de binnenkant van het oog (iris, vaatvlies)
- de richtlijn voor specialisten over schade aan de ogen door diabetes