Ik heb een vernauwing van de halsslagader

In het kort

In het kort

  • Het bloedvat naar uw hersenen is vernauwd.
  • Dan is het belangrijk om gezond te leven en medicijnen te slikken.
  • Bij sommige mensen verkleint een operatie de kans op (nog) een herseninfarct.
  • U bespreekt samen met uw neuroloog en/of vaatchirurg welke behandeling voor u het beste is.
Wat is het

Wat is een vernauwing van de halsslagader?

U heeft 4 slagaders in uw hals. Door die slagaders stroomt het bloed naar uw hersenen.

Bij een vernauwing in de halsslagader zijn er verkalkingen aan de binnenkant van het bloedvat.

U merkt meestal niets van de vernauwing. Er blijft genoeg bloed naar de hersenen stromen omdat de 4 slagaders aan elkaar verbonden zijn.

Er is wel een risico. Een bloedpropje kan loslaten. Dat propje gaat dan met de bloedstroom mee naar de hersenen. Daar kan hij een kleiner bloedvat afsluiten. Dan krijgt u een TIA, een herseninfarct of een afsluiting van een bloedvat in uw oog.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen als uw halsslagader vernauwd is?

Een gezonde leefstijl is extra belangrijk als uw halsslagader vernauwd is. Belangrijke adviezen zijn:

Misschien is meedoen aan een leefstijlprogramma iets voor u als u te zwaar bent. U krijgt dan hulp van een leefstijlcoach, diëtiste, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Uw arts kan u verwijzen.

Behandeling

Welke behandeling krijgt u bij een vernauwing van de halsslagader?

  • Heeft u een vernauwing en een TIA of herseninfarct gehad?
    Dan krijgt u medicijnen en adviezen om gezond te leven. Soms kunt u ook kiezen voor een operatie of dotteren.
  • Heeft u een vernauwing, maar geen TIA of herseninfarct gehad?
    Dan krijgt u medicijnen en adviezen om gezond te leven. Zo verlaagt u de kans op een TIA en herseninfarct. Een operatie of dotteren is niet zinvol.
Medicijnen

Medicijnen bij een vernauwing van de halsslagader

Bij een vernauwing van de halsslagader krijgt u:

  • Medicijnen die het cholesterol verlagen. U krijgt deze medicijnen ook als uw cholesterol goed is. Ze verkleinen uw kans op een herseninfarct, ook bij een goed cholesterol.
  • Medicijnen die het bloed verdunnen en minder snel laten stollen. Meestal is dat clopidogrel. Soms wordt gekozen voor acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium, meestal samen met dipyridamol. Deze medicijnen verkleinen de kans op een herseninfarct of hartinfarct.
  • Medicijnen die de bloeddruk verlagen. Deze krijgt u alleen als uw bloeddruk te hoog is.

Misschien gebruikt u deze medicijnen al en heeft u toch een beroerte gehad. Dan bespreekt uw neuroloog en/of vaatchirurg met u of een operatie zinvol is.

Meer informatie over de behandeling met medicijnen vindt u bij Ik wil een nieuwe beroerte voorkomen.

clopidogrel

Clopidogrel is een anti-stollingsmiddel. Het voorkomt dat er bloedstolsels in de bloedvaten ontstaan.

Artsen schrijven het voor na een hartinfarct en bij niet-stabiele angina pectoris (hartkramp). Verder na een beroerte (herseninfarct) en om de kans op trombose te verminderen, bijvoorbeeld bij de hartritmestoornis atriumfibrilleren en bij verminderde bloeddoorstroming in de benen.
Artsen schrijven het soms voor bij stabiele angina pectoris en een lichte beroerte (TIA), als u acetylsalicylzuur in lage dosering niet kunt gebruiken omdat u er overgevoelig voor bent.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

dipyridamol

Dipyridamol is een antistollingsmiddel. Het gaat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen.

Artsen schrijven dipyridamol voor om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld na hartklepoperaties, na een beroerte (herseninfarct) of na een TIA (lichte beroerte).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Operatie

Operatie bij een vernauwing van de halsslagader

Heeft u een TIA of een herseninfarct gehad? En is uw halsslagader erg vernauwd (meestal meer dan 70%)? Dan kan uw neuroloog en/of vaatchirurg een operatie aanraden. Bij deze operatie maakt een vaatchirurg uw halsslagader schoon. Wat kunt u hiervan verwachten?

  • De operatie verkleint de kans dat u (nog) een herseninfarct krijgt.
  • De operatie helpt niet tegen klachten van een eerder herseninfarct.
  • De operatie is niet nodig om genoeg bloed naar uw hersenen te laten stromen. Uw hersenen krijgen bloed via de andere 3 slagaders in uw hals en nek.
  • Deze operatie heeft wel een risico. Tijdens de operatie kan een bloedpropje loslaten en in de hersenen komen. U krijgt dan een herseninfarct door de operatie. Uw arts schat in wanneer uw risico op een herseninfarct het grootst is: als u wel laat opereren of als u niet laat opereren.

Deze operatie moet liefst binnen 2 weken na de TIA of het herseninfarct gebeuren. Hoe langer u wacht, hoe minder voordeel u heeft van de operatie.
Een nieuw herseninfarct ontstaat meestal binnen 4 weken. Na die 4 weken is het risico van de operatie vaak groter dan het voordeel dat u er van heeft.
Dit kan in uw situatie anders zijn. U kunt dit het beste met uw neuroloog en/of vaatchirurg bespreken.

Zit uw halsslagader helemaal dicht? Dan stroomt er geen bloed meer door die halsslagader. Uw hersenen krijgen bloed via de 3 andere slagaders in uw hals en nek. U krijgt geen operatie van de halsslagader die dicht zit. Er kan namelijk geen bloedstolsel meer van die halsslagader naar uw hersenen gaan.

Dotteren

Dotteren bij een vernauwing van de halsslagader

Bij ‘dotteren’ schuift een radioloog en/of vaatchirurg een soort ballonnetje via uw liesslagader naar uw halsslagader. Het ballonnetje rekt de halsslagader op. Daarna krijgt u een stent op de plek van de vernauwing. De stent houdt de slagader open.

Bij dotteren worden uw hals en de halsslagader niet geopend. De hele operatie gebeurt via een kleine opening in de liesslagader.

Meestal heeft een operatie via de hals de voorkeur, maar soms is een dotterbehandeling beter. Namelijk:

  • als u ook ernstige hart- en/of longproblemen heeft
  • als de operatie via de hals technisch niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat uw hals eerder is geopereerd of bestraald

Dotteren heeft een risico: een bloedpropje in de halsslagader kan loslaten en in de hersenen komen. U krijgt dan een herseninfarct door de behandeling. Dit risico is wat groter dan bij de operatie via de hals. Daarom is een operatie via de hals meestal beter. Uw arts schat in wanneer uw risico op een herseninfarct het grootst is: als u zich wel laat behandelen of als u zich niet laat behandelen.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder bij een vernauwing van de halsslagader?

Maakt u zich zorgen over de vernauwing in uw halsslagader? Dat is goed te begrijpen. Het kan helpen om erover te praten met uw partner, familie of vrienden. U kunt ook met een lotgenoot praten. Daarvoor kunt u terecht bij Harteraad.

Vragen over de vernauwing in uw halsslagader kunt u stellen aan uw huisarts of neuroloog.

Bel direct 112 als u klachten krijgt die duiden op een beroerte, zoals een verlamde arm of been, een scheve mond en/of verwarde spraak.

Meer informatie

Meer informatie over een vernauwing van de halsslagader

De informatie over vernauwing van de halsslagader is gebaseerd op:

Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?