Ik krijg onderzoek om te weten hoe ernstig darmkanker bij mij is

In het kort

In het kort

  • Meestal krijgt u een CT-scan of MRI om te onderzoeken hoe ver de ziekte is bij u.
  • Zit de kanker alleen in uw darm? Een arts kan het zieke deel van de darm weghalen. U kunt dan genezen.
  • Soms kunnen ook groepjes kankercellen (uitzaaiingen) in de lever of longen weggehaald worden.
  • Als de ziekte buiten de darm groeit of bij meer uitzaaiingen, kunt u behandelingen tegen de klachten krijgen. Zoals chemotherapie en bestraling.
Wat is darmkanker?

Wat is darmkanker?

Bij darmkanker groeien er kankercellen in de dikke darm. Aan de binnenkant van de darm zit een laagje slijm: het slijmvlies. Hier begint de kanker meestal.

De kanker kan verder groeien. Bijvoorbeeld in de laag spieren van de darm. Kankercellen kunnen ook ergens anders in het lichaam komen, zoals in de lever of longen. Dit zijn uitzaaiingen.

Darmkanker heet endeldarm-kanker als de kankercellen in het laatste deel van de dikke darm zitten, vlak bij de anus (poepgat).

Dikke darm, dunne darm en endeldarm

Welke onderzoeken krijg ik om te weten hoe ernstig darmkanker bij mij is?

Welke onderzoeken krijg ik om te weten hoe ernstig darmkanker bij mij is?

U krijgt een aantal onderzoeken. Die laten zien of de kanker in uw darmwand is gegroeid. En of er kankercellen op andere plekken in uw lichaam zijn. U hoort van de arts welke onderzoeken u krijgt.

Onderzoek om te zien hoe ver de kanker door de wand van de endeldarm is gegroeid

U kunt een MRI van het onderste deel van uw buik krijgen. U krijgt dit onderzoek als de kanker in uw endeldarm zit. De endeldarm is de laatste 15 centimeter van uw dikke darm.

Een MRI is een onderzoek om binnenin het lichaam te kijken. U ligt stil op een soort tafel die in een lange tunnel schuift. Met radiogolven en een sterke magneet worden signalen in uw lichaam opgewekt. Dit maakt veel geluid. De computer vangt de signalen op en verandert ze in beelden. Op de beelden is de kanker in uw darm goed te zien.

Het onderzoek duurt meestal 30 tot 45 minuten.

Onderzoeken om uitzaaiingen te vinden

  • U kunt een CT-scan of MRI van uw lever krijgen. Zo is te zien of er uitzaaiingen zitten.
    Een CT-scan is een soort 3D-foto van de binnenkant van uw buik. Een CT-scan gebeurt met röntgenstralen. U ligt op een bed. Dat wordt in een soort ring geschoven. U ligt ongeveer 10 tot 15 minuten in de CT-scanner.
    Soms krijgt u contrastmiddel om te drinken of met een prik in een bloedvat. Hiermee worden de foto’s duidelijker. Bent u overgevoelig voor contrastmiddel? Vertel dit uw arts.
  • Met een röntgenfoto van de borstkas of een CT-scan kunnen uitzaaiingen in de longen worden gevonden.
Hoe ver is de darmkanker bij mij?

Hoe ver is de darmkanker bij mij?

Na de onderzoeken kan uw arts vertellen hoe ver de ziekte is bij u. Dit heet het stadium. Het stadium zegt iets over hoe ver de kanker in de darm is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn.

  • Stadium 1: de kanker zit alleen in het slijmvlies of de binnenste laag spieren van de darm.
  • Stadium 2: de kanker is door de spierlaag van de darm gegroeid. De kanker kan ook aan de buitenkant van de darm zijn gegroeid.
  • Stadium 3: de kanker is uitgezaaid naar lymfeklieren in de buurt van de kanker.
  • Stadium 4: de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren ergens anders in het lichaam. Of de kanker is uitgezaaid naar andere organen, zoals de lever en de longen.
Behandeling van darmkanker

Behandeling van darmkanker

Uw arts bespreekt met u welke behandelingen u kunt krijgen. Dat hangt af van hoe ver de ziekte is bij u en hoe uw gezondheid is. En wat u zelf graag wilt of niet wilt.

U schrikt waarschijnlijk als u hoort dat u darmkanker heeft. U heeft misschien veel vragen en zorgen. U kunt hierover praten met uw arts in het ziekenhuis of uw huisarts. Ook contact met mensen die hetzelfde als u meemaken kan fijn zijn.

Denken en praten over wensen voor zorg en behandeling vinden de meeste mensen niet makkelijk. Praat hierover met uw familie en vrienden. En met uw arts in het ziekenhuis of uw huisarts. De keuzehulp over wensen voor zorg en behandeling kan u hierbij helpen.

Meer informatie over darmkanker
FMS
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?