In het kort
- Hoofdpijn kan juist erger worden als u te vaak pijnstillers voor uw hoofdpijn gebruikt.
- Hierdoor heeft u bijna altijd hoofdpijn, vaak 's ochtends al en soms ook 's nachts.
- Ook spanningshoofdpijn of migraine kan hierdoor erger worden.
- In 1 keer stoppen met alle pijnstillers is het enige dat helpt. Bespreek dit met uw huisarts.
Kan hoofdpijn komen doordat ik vaak pijnstillers tegen de hoofdpijn gebruik?
Mensen met hoofdpijn slikken vaak pijnstillers. Vooral als de hoofdpijn erg is en vaak terugkomt, zoals bij spanningshoofdpijn of migraine.
Maar als u te vaak pijnstillers slikt, kunt u juist meer hoofdpijn krijgen.
Wanneer u steeds hoofdpijn heeft, komt dat misschien doordat u te vaak pijnstillers slikt.
Hoofdpijn door te vaak gebruiken van pijnstillers komt veel voor.
Wat merk ik als ik vaak pijnstillers tegen de hoofdpijn gebruik?
U kunt verschillende dingen merken als u te vaak pijnstillers voor uw hoofdpijn slikt. Bijvoorbeeld:
- De pijnstillers helpen minder goed.
- U heeft steeds vaker een pijnstiller nodig.
- U wordt 's ochtends of 's nachts al wakker met hoofdpijn.
- De pijn wordt erger als u hard werkt of actief bent.
- De hoofdpijn die u eerst had, wordt erger. Bijvoorbeeld:
- U heeft vaker of meer last van uw migraine.
- U heeft vaker of meer last van uw spanningshoofdpijn.
- Naast hoofdpijn kunt u ook last hebben van 1 of meer van deze dingen:
- U bent moe.
- U bent misselijk.
- U ergert zich snel.
- U kunt moeilijk uw aandacht ergens bij houden.
- U ben onrustig.
- U bent angstig.
- U bent somber of depressief.
Wanneer kunnen pijnstillers hoofdpijn geven?
Als u vaak pijnstillers voor uw hoofdpijn slikt, raakt uw lichaam hieraan gewend. U krijgt dan hoofdpijn als u de pijnstiller een keer niet slikt. De pijn komt steeds terug. Tot u weer een pijnstiller slikt. Misschien wordt u ook meer gevoelig voor de pijnprikkel.
Deze medicijnen kunnen hoofdpijn geven als u ze te vaak tegen de hoofdpijn neemt:
- paracetamol (pijnstiller)
- NSAID's, zoals diclofenac, naproxen, ibuprofen (pijnstiller)
- triptanen (pillen bij een aanval van migraine)
- opioïden (heel sterke pijnstillers, zoals morfine)
De hoofdpijn kan komen als u 3 maanden of langer:
- op 15 of meer dagen in de maand paracetamol of NSAID's slikt
- op 10 of meer dagen in de maand triptanen of opioïden slikt
- op 10 of meer dagen in de maand verschillende pijnstillers samen slikt
Het gaat dus om het aantal dagen in de maand dat u pijnstillers neemt.
Hoeveel pillen u per dag slikt, telt niet mee voor de kans op hoofdpijn door pijnstillers.
Hoofdpijn door pijnstillers komt alleen voor bij mensen die al erge hoofdpijn hadden voor ze met pijnstillers begonnen. Vaak bij migraine of spanningshoofdpijn. U krijgt er dan hoofdpijn bij, naast de hoofdpijn die u al had.
Had u geen hoofdpijn, maar slikte u de pijnstillers voor een andere pijn? Dan is de kans klein dat u door pijnstillers hoofdpijn krijgt.
Hoofdpijn kan soms wel een bijwerking zijn van een NSAID.
diclofenac
Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.ibuprofen
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.morfine
Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine.
Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.
Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.naproxen
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.paracetamol
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Hoe weet ik of mijn hoofdpijn door de pijnstillers komt?
Uw huisarts kan u vragen een hoofdpijn-dagboek in te vullen.
Daarin schrijft u op wanneer u hoofdpijn heeft, en wanneer u pijnstillers heeft geslikt.
Het ingevulde dagboek bekijkt u samen met uw huisarts. Zo wordt vaak duidelijk welk soort hoofdpijn u heeft. Als u vaak pijnstillers slikt, kunt u daardoor meer hoofdpijn hebben.
Wat kan ik doen als ik hoofdpijn door de pijnstillers krijg?
Bij hoofdpijn door pijnstillers kunt u het beste in 1 keer stoppen met alle hoofdpijn-medicijnen. Bespreek met uw arts hoe u dit het beste kunt doen.
Let op: Slikt u tramadol, oxycodon, fentanyl of morfine tegen hoofdpijn? Dan is het extra belangrijk dat u eerst een stop-plan maakt met uw arts.
Dit zijn sterke pijnstillers. Als u met deze medicijnen stopt, kunt u last krijgen van klachten. Kijk hiervoor ook bij stoppen met sterke pijnstillers.
Eerst erger, dan minder erg
Na stoppen kan de hoofdpijn de eerste dagen erger worden. Dat komt doordat uw lichaam aan de pijnstillers gewend is geraakt. Dat maakt het moeilijk om te stoppen. Probeer toch door te zetten:
- Bent u met pijnstillers gestopt, dan wordt de hoofdpijn meestal na 2 tot 3 weken minder.
- Stopt u met triptanen, dan wordt de ergste pijn meestal na 7 tot 10 dagen minder.
Er zijn helaas geen medicijnen om te zorgen dat de hoofdpijn sneller minder wordt.
Praat erover met anderen
De eerste dagen na stoppen lukt het soms niet om door te gaan met uw werk en activiteiten. Leg dit uit aan de mensen om u heen, zoals uw partner, gezin en collega's. Leg uit dat u tijdelijk erge hoofdpijn heeft doordat u met pijnstillers gestopt bent. Dan begrijpen zij u beter. Vraag of zij u willen steunen.
Neem contact op met uw werkgever en de bedrijfsarts als u tijdelijk minder kunt werken.
Stoppen kan extra moeilijk zijn als u ook last heeft van angst of depressie. Gesprekken met de praktijkondersteuner-ggz kunnen dan helpen.
fentanyl
Fentanyl is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.
Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding of pijn na een hartinfarct. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.
Artsen schrijven het soms ook voor bij zorg voor mensen die in hun de laatste levensfase zitten (palliatieve zorg).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.morfine
Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine.
Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.
Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.oxycodon
Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.
Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals pijn na een operatie of pijn als gevolg van kanker. Artsen schrijven het ook voor in de zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
tramadol
Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.
Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Hoe gaat het verder bij hoofdpijn door pijnstillers?
Stoppen met pijnstillers tegen de hoofdpijn is moeilijk. Uw huisarts helpt u hierbij. Samen maakt u een plan hoe u het beste kunt stoppen. U kunt bijvoorbeeld afspreken de eerste weken een hoofdpijn-dagboek bij te houden. Kies een datum waarop u gaat stoppen. Spreek ook af wanneer u voor controle komt (of belt) om te vertellen hoe het gaat.
Na 2 tot 3 maanden hebben de meeste mensen veel minder vaak hoofdpijn. Zij hebben bijvoorbeeld de helft minder dagen met hoofdpijn. De pijn is ook minder erg.
De hoofdpijn die u daarvóór had, komt meestal wel terug. Bijvoorbeeld migraine of spanningshoofdpijn.
Bespreek dan opnieuw met uw huisarts wat u daaraan kunt doen. Bekijk samen welke soort hoofdpijn u heeft en welke behandeling hierbij past. Als u weer pijnstillers gaat slikken, spreek dan goed af hoe vaak u ze mag slikken. En hoeveel dagen achter elkaar.
Spreek af wanneer u voor controle komt. Maak al eerder een afspraak als u veel hoofdpijn houdt.
Lukt het niet om met de pijnstillers te stoppen? Dan kan de huisarts u naar een neuroloog of pijncentrum verwijzen.
Wanneer bellen bij hoofdpijn doordat ik vaak pijnstillers gebruik?
Bel uw huisarts voor een afspraak in deze situaties:
- U heeft steeds hoofdpijn en u gebruikt vaak pijnstillers.
- U wilt graag hulp om te stoppen met pijnstillers.
Krijgt u andere hoofdpijnklachten? Soms is het belangrijk om dan ook de huisarts te bellen.
Meer informatie over hoofdpijn
Meer informatie en contact met anderen met hoofdpijn vindt u via de patiëntenvereniging Hoofdpijnnet.
We hebben deze informatie gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over hoofdpijn.