Ik lig op de IC en ik heb pijn. Wat kan ik doen?

In het kort

In het kort

  • Vertel de arts dat je pijn hebt. Die kan je dan pijnstillers geven.
  • Je kunt jezelf afleiden van de pijn door muziek te luisteren. En naasten te vragen zo veel mogelijk op bezoek te komen.
  • Zonder pijn worden mensen vaak sneller weer beter.
  • Zonder pijn houden mensen vaak ook minder klachten nadat ze weer van de IC zijn. Minder klachten van het lichaam en minder psychische klachten zoals angst.
Waarom krijgen mensen op de IC medicijnen tegen de pijn?

Waarom krijgen mensen op de IC medicijnen tegen de pijn?

Als je pijn hebt, voel je je niet prettig. Hoe meer pijn je hebt, hoe vervelender je je voelt. Goede pijnstillers kunnen dan deze voordelen hebben:

  • Je voelt je prettiger.
  • Je kunt beter slapen.
  • Je kunt beter bewegen.
    Daardoor lukt het beter om oefeningen doen met de fysiotherapeut. Ook zelf bewegen gaat makkelijker. Als je genoeg beweegt word je sterker en daardoor sneller beter.

Pijn kan ook psychische klachten geven. Je kunt bijvoorbeeld angst krijgen voor de pijn, of somber of verdrietig worden. Ook als je weer thuis bent. Je denkt dan misschien vaak terug aan de pijn. Met goede pijnstillers kun je minder klachten hebben, nu en later.

Waardoor kun je pijn hebben op de IC?

Als je op de IC ligt, kun je pijn hebben door deze dingen:

  • door de ziekte zelf
  • door de behandeling
  • na een operatie
  • omdat je lang in bed ligt
Wat kun je doen om je prettiger te voelen op de IC?

Wat kun je doen om je prettiger te voelen op de IC?

Dit kun je proberen om je prettiger te voelen op de IC:

Muziek luisteren

Je favoriete muziek luisteren kan helpen tegen pijn. Het leidt de aandacht af van je pijn en je ontspant erdoor.

Beschermen tegen geluid en licht

Heb je juist last van alle geluiden op de IC? Dan kun je de verpleegkundige om oordoppen vragen.
Heb je last van het licht, vraag dan om een oogmasker. Of vraag of het licht minder kan.

Mensen op bezoek

Het kan je aandacht van de pijn afleiden als bijvoorbeeld je partner, kinderen of vrienden op bezoek komen. Vraag aan de arts of verpleegkundige of je naasten zo veel mogelijk op bezoek mogen komen. Of zelfs mogen blijven slapen.

Vraag ook of naasten aanwezig kunnen zijn in deze situaties:

  • als de arts langskomt
  • als de verpleegkundige je verzorgt
  • als de fysiotherapeut oefeningen met je komt doen

De verpleegkundige kan ook je partner of iemand anders leren hoe die jou kan verzorgen. En de fysiotherapeut kan leren welke oefeningen je naaste met jou kan doen. Dat is handig als je weer naar huis mag.

Adviezen voor je naasten

Het is voor de mensen om jou heen ook heftig dat je op de IC ligt. Je naasten maken zich misschien erge zorgen over jou. Zij kunnen adviezen vinden bij omgaan met een naaste op de IC.

Welke behandelingen kun je krijgen tegen de pijn?

Welke behandelingen kun je krijgen tegen de pijn?

Er zijn verschillende behandelingen tegen pijn. Welke behandeling je kunt krijgen, hangt af van hoe erg de pijn is.

Heb je weinig pijn? Dan kun je lichte pijnstilling krijgen. Bijvoorbeeld paracetamol of diclofenac. Je blijft dan wakker.

Heb je meer pijn, dan krijg je sterkere medicijnen tegen de pijn. Bijvoorbeeld morfine. Dit zijn medicijnen die ook rustig of slaperig maken. Soms krijg je ook medicijnen tegen de angst.

Om te weten hoe erg de pijn bij jou is, meet de arts of verpleegkundige je pijn elke 8 uur. Als je wakker bent, vraagt de arts of verpleegkundige jou om de pijn een cijfer te geven. Als je niet wakker bent, meet de verpleegkundige of je een hogere hartslag of gespannen spieren hebt. Of dat je onrustig bent. Daaruit kan de verpleegkundige afleiden hoeveel pijn je hebt.

De verpleegkundige kijkt ook regelmatig of je niet te veel stress hebt, of juist te slaperig bent. Je krijgt medicijnen tegen pijn die precies passen bij hoeveel pijn en stress jij hebt. Niet te veel, en ook niet te weinig. Je moet je zo prettig mogelijk voelen, maar ook nu en later zo min mogelijk last hebben van de bijwerkingen van de medicijnen.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

morfine

Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Welke bijwerkingen hebben medicijnen tegen pijn?

Welke bijwerkingen hebben medicijnen tegen pijn?

Medicijnen tegen pijn kunnen deze bijwerkingen hebben:

  • Je kunt misschien moeilijk poepen. Of misselijk zijn.
  • Je kunt ook in de war zijn of hoofdpijn hebben. Of heel slaperig zijn.

Hoe meer en hoe langer je medicijnen tegen pijn krijgt, hoe groter de nadelen. Als je lang of veel medicijnen tegen pijn hebt gekregen, kun je deze klachten krijgen:

  • Ontwennings-verschijnselen als je beter wordt en minder medicijnen gaat gebruiken. Bijvoorbeeld trillerig of onrustig zijn, misselijk zijn of diarree hebben, snel geprikkeld zijn.
  • Een delier krijgen.

De medicijnen kunnen ook bijdragen aan het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Dat is een combinatie van klachten van je lichaam, psychische problemen en problemen met denken. Kijk hier hoe je weer sterker kunt worden nadat je op de IC hebt gelegen.

Meer informatie over pijnstilling op de IC
FMS
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?