Ik ben zwanger en wil mijn baby beschermen tegen kinkhoest (22 wekenprik)

In het kort

In het kort

  • Als je zwanger bent, kun je een prik krijgen tegen kinkhoest.
  • Je lichaam maakt dan afweerstoffen tegen de kinkhoest-bacterie.
  • Die afweerstoffen komen ook bij je baby.
  • Ze zorgen ervoor dat je baby niet erg ziek kan worden door kinkhoest.
  • Haal de prik zo vroeg mogelijk. Dit kan vanaf 22 weken zwangerschap. Je baby is dan ook beschermd als die te vroeg geboren wordt.
Film

Film

Wat is kinkhoest?

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. De oorzaak is een bacterie.

Kinkhoest kan heftige hoestbuien geven, vooral bij kinderen. Bij het hoesten kan er veel slijm uit de keel in de mond komen. Baby's jonger dan 1 jaar kunnen er heel erg ziek van worden.

In Nederland komt kinkhoest regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. De meeste mensen worden niet erg ziek, omdat ze als kind kinkhoest-prikken hebben gekregen.

Hoe kan je baby kinkhoest krijgen?

Hoe kan je baby kinkhoest krijgen?

Een baby kan op 2 manieren kinkhoest krijgen:

  • Van de moeder als zij zelf kinkhoest krijgt kort voor de bevalling. Zij kan de ziekte dan aan de baby geven na de geboorte.
  • Van iemand anders met kinkhoest. Bijvoorbeeld als iemand thuis kinkhoest heeft. Of als er iemand op bezoek komt die kinkhoest heeft.
Is kinkhoest gevaarlijk voor je baby?

Is kinkhoest gevaarlijk voor je baby?

Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor baby's jonger dan 1 jaar die niet beschermd zijn tegen kinkhoest door prikken. Hun afweer tegen kinkhoest is nog niet goed. Daardoor kan de kinkhoest-bacterie makkelijker problemen van de longen en hersenen geven.

Vooral jonge baby's kunnen door de hoestbuien erg benauwd worden. 1 van de 3 baby's met kinkhoest krijgt een longontsteking. Soms stoppen baby's met ademen. Baby’s met kinkhoest moeten daarom meestal naar het ziekenhuis.

Een kinkhoest-prik als je zwanger bent (22 wekenprik)

Een kinkhoest-prik als je zwanger bent (22 wekenprik)

Als je zwanger bent, kun je een kinkhoest-prik krijgen. Dit heet de 22 wekenprik. Hiermee zorg je ervoor dat je baby al direct na de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. De kans is dan veel kleiner dat je baby kinkhoest krijgt en daar erg ziek van wordt.

De prik heeft geen risico's voor jou of je zwangerschap.

Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen deze prik gratis krijgen. Dat kan vanaf 22 weken zwangerschap tot het eind van de zwangerschap. Hoe vroeger hoe beter. Je krijgt de prik van de Jeugd-gezondheidszorg. Je moet zelf een afspraak maken.

Hoe werkt een kinkhoest-prik in de zwangerschap?

Hoe werkt een kinkhoest-prik in de zwangerschap?

De kinkhoest-prik werkt zo:

Bij jou:

  • In de kinkhoest-prik zitten kleine stukjes van de kinkhoest-bacterie. Deze stukjes kunnen jou of je baby niet ziek maken.
  • Je lichaam wil de stukjes bacterie wel meteen opruimen.
  • Bij het opruimen maakt je lichaam afweerstoffen tegen de bacterie.
  • De afweerstoffen beschermen je tegen kinkhoest.
  • Als iemand met kinkhoest de bacterie aan jou geeft, maken jouw afweerstoffen de bacterie kapot. Je krijgt daardoor zelf geen kinkhoest. En je kunt de bacterie dus ook niet aan je baby geven na de geboorte.

Bij je baby:

  • Jouw afweerstoffen gaan ook naar je baby. Dat gaat door de navelstreng.
  • Zo beschermen jouw afweerstoffen je baby tegen kinkhoest.
  • Als iemand met kinkhoest de bacterie aan je pasgeboren baby geeft, maken de afweerstoffen de bacterie kapot. Je baby wordt niet ziek, of veel minder ziek.

Na de prik duurt het 2 weken totdat je lichaam genoeg afweerstoffen heeft gemaakt. Daarom is het belangrijk dat je de prik op tijd krijgt. Dit kan vanaf 22 weken tot het einde van de zwangerschap.
Haal de prik zo vroeg mogelijk.

Ook als je zwanger bent van een tweeling of drieling is 1 prik genoeg.

Hoe gaat het verder na een kinkhoest-prik in de zwangerschap?

Hoe gaat het verder na een kinkhoest-prik in de zwangerschap?

De prik beschermt je baby de eerste 2 maanden na de geboorte. De afweerstoffen in je baby worden wel langzaam minder. Daarom moet je baby zelf ook nog steeds kinkhoest-prikken krijgen. Je baby heeft meestal 1 prik minder nodig. Bespreek dit op het consultatiebureau.

Je kunt gewoon borstvoeding geven als je de prik hebt gehad.

Als je weer zwanger wordt, heb je weer een nieuwe kinkhoest-prik nodig. Die zorgt ervoor dat je weer genoeg afweerstoffen aan je nieuwe baby doorgeeft.

Meer informatie over kinkhoest
NHG
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?