In het kort
- Bespreek het met je huisarts als je wilt stoppen met bisfosfonaten.
- Soms kan stoppen beter zijn. Bijvoorbeeld omdat je nieren minder goed werken. Of als je de medicijnen 5 jaar gebruikt en je botten stevig genoeg zijn.
- Stoppen kan in 1 keer.
Medicijnen tegen botontkalking
Je gebruikt medicijnen tegen botontkalking: bisfosfonaten.
Je kunt erover nadenken of de voordelen voor jou nog steeds groter zijn dan de nadelen. Vooral als je 70 jaar of ouder bent.
Bespreek dit met je huisarts.
Waarom doorgaan of stoppen met bisfosfonaten?
In deze situaties zou je kunnen stoppen met bisfosfonaten:
- Je nieren werken minder goed.
- Je gebruikt 5 jaar bisfosfonaten en je botten zijn stevig genoeg.
- Je ligt altijd in bed. Er is dan weinig kans dat je valt. De medicijnen zijn dan niet zo nuttig.
- Je hebt niet meer zo lang te leven.
- Je hebt last van bijwerkingen, zoals maagzuur.
- Je krijgt een maagziekte of darmziekte, zoals ontsteking van de slokdarm, maagontsteking of een wondje in je maag (een maagzweer).
- Het lukt niet om de medicijnen goed te slikken.
In deze situaties kan het beter zijn om door te gaan:
- Je hebt veel kans om te vallen en een bot te breken.
Bijvoorbeeld omdat je al eerder een bot hebt gebroken, omdat je vaak duizelig bent of moeilijk loopt. - Je krijgt medicijnen tegen ontstekingen (prednison).
- Je gebruikt hormonen tegen borstkanker of prostaatkanker.
- Je hebt kanker en het zit ook in je botten (uitzaaiingen). Bisfosfonaten kunnen dan de pijn minder maken.
prednison
Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.
Artsen schrijven prednison voor bij:
- Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur. - Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
- Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.
Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Hoe stop je met bisfosfonaten?
Je kunt in 1 keer stoppen met bisfosfonaten.
Als je het medicijn niet meer slikt, werkt het toch nog maanden of jaren in je lichaam. Daardoor heb je niet opeens een groter risico om een bot te breken.
Extra kalk en vitamine D kan je meestal blijven slikken. Bespreek het met je huisarts als je ook hiermee wilt stoppen.
Let op: krijg je een ander medicijn tegen botontkalking dat denosumab heet? Hier mag je niet mee stoppen. Overleg met je arts.
denosumab
Denosumab remt de botafbraak en versterkt de botten.
Artsen schrijven het voor bij botontkalking (osteoporose) en bij sommige vormen van kanker waarbij botverlies optreedt of een grote kans op botbreuken bestaat.
vitamine D
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.
Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.