In het kort
- Praat met uw huisarts als u voor het eerst een aanval heeft gehad.
- Een aanval kan komen door spanning, stress en slaaptekort. Meestal is er geen duidelijke aanleiding.
- Het is niet mogelijk om na één aanval te zeggen of u epilepsie heeft.
- Vraag de mensen in uw omgeving goed op te letten als u weer een aanval krijgt.
- Laat ze de aanval filmen met hun mobiele telefoon.
- Dit is belangrijke informatie voor de huisarts of neuroloog.
- U heeft pas epilepsie als u twee of meer aanvallen in een jaar heeft gehad.
Wat gebeurt er bij een aanval?
Wat er gebeurt bij een aanval verschilt per persoon. U kunt bijvoorbeeld een aanval krijgen waarbij u bewusteloos raakt, valt en met armen, benen gaat schokken. Daarbij kunt u ook urine verliezen en uw tong stuk bijten. Of u krijgt een aanval waarbij u ineens even niet aanspreekbaar bent, voor u uit staart of iets uit uw handen laat vallen.
Tijdens een aanval voelt u zelf misschien alleen vreemde tintelingen of hoort u vreemde geluiden.
Eén aanval of epilepsie?
Het is niet mogelijk om na één aanval te zeggen of u epilepsie heeft.
U heeft pas epilepsie als u twee of meer aanvallen in een jaar heeft gehad.
Epilepsie kan op iedere leeftijd ontstaan. De eerste aanvallen ontstaan vaak op de kinderleeftijd en bij jong volwassenen. Ook op latere leeftijd kan iemand een eerste aanval krijgen.
Kan ik maar één keer in mijn leven een aanval krijgen?
Ongeveer 1 van de 20 mensen krijgt een keer in zijn leven een aanval. Zo’n eenmalige aanval heet een ‘gelegenheidsaanval’. Dat wil zeggen dat de omstandigheden een aanval hebben uitgelokt. Spanning en stress samen met een groot slaaptekort kan zo’n uitlokker zijn.
Een aanval kan ook ontstaan door een oorzaak die niet in de hersenen zit. Dit is dan geen epilepsie. Voorbeelden zijn plotselinge veranderingen van het hartritme, een laag bloedsuikergehalte of plotselinge temperatuurstijgingen bij kinderen (koortsstuip).
Een eenmalige aanval kan ook door een infectie in de hersenen worden veroorzaakt.
Wat kan ik doen als ik een aanval heb gehad?
Een aanval betekent dus nog niet dat u epilepsie heeft. Of dit de enige aanval zal zijn die u in uw leven zult krijgen, weet u niet.
- Wat nu belangrijk is, is om te kijken in wat voor omstandigheden de aanval is gekomen. De aanval kan een signaal geweest zijn dat u bijvoorbeeld onder te grote druk werkt. Het is dan tijd om eens te kijken hoe u uw leven heeft ingericht. Kunt u dingen zo veranderen dat u in de toekomst minder stress, spanning en vermoeidheid heeft? Het is niet altijd mogelijk om zulke omstandigheden te vermijden. Het is ook niet gezegd dat u hiermee aanvallen voorkomt.
- Vraag aan uw omgeving om bij een eventueel nieuwe aanval goed op te letten hoe uw aanval eruit ziet. Of vraag of ze de aanval willen filmen (op hun mobiele telefoon). Uw huisarts of de neuroloog wil namelijk graag weten hoe de aanval eruit zag. Het kan ook handig zijn om iemand naar de huisarts of neurloog mee te nemen die de aanval heeft gezien.
Hoe beschrijft u een aanval?
Zelf weet u vaak niet meer goed wat er tijdens een aanval gebeurd is. Probeer samen met de mensen die erbij waren de aanval te beschrijven. Vraag of de mensen om u heen op de volgende verschijnselen willen letten als u weer een aanval krijgt:
- Voelt u de aanval aankomen?
- Hoe begint de aanval?
- Hoe ziet de aanval eruit?
- Staan uw ogen naar een bepaalde kant?
- Zijn er bewegingen aan beide kanten, of aan een kant?
- Hoe lang duurt de aanval?
- Komt u zelf uit de aanval?
- Zijn er nog verschijnselen na de aanval?
Wanneer contact opnemen na een eerste aanval?
Heeft u voor het eerst een aanval gehad? Ga dan naar uw huisarts. Bespreek samen wat er is gebeurd. Neem als het kan iemand die uw aanval gezien heeft mee om het verhaal te vertellen.
Soms vindt de huisarts het belangrijk u te laten onderzoeken door een neuroloog. Als er uit onderzoeken niets afwijkends blijkt, dan besluit de neuroloog vaak om af te wachten. Soms blijft het bij die ene aanval. Dan is verdere behandeling niet nodig.
Volgen er meer aanvallen en blijkt het alsnog epilepsie te zijn? Dan schrijft de neuroloog of huisarts medicijnen voor om meer aanvallen te voorkomen.
Meer informatie over epilepsie
Kijk voor meer informatie over epilepsie op www.epilepsie.nl.
Wat een aanval betekent voor het autorijden, leest u op CBR.nl.