Ik heb maagkanker en krijg chemotherapie

In het kort

In het kort

  • Chemotherapie is een behandeling met medicijnen tegen kanker.
  • Je kunt chemotherapie krijgen voor en na een operatie om de maagkanker weg te halen.
  • Kan de maagkanker niet meer weggaan? Dan kun je soms chemotherapie krijgen tegen de klachten.
  • Chemotherapie kan bijwerkingen geven. Bespreek het met de arts of verpleegkundige als je hier veel last van hebt.
Wat is chemotherapie bij maagkanker?

Wat is chemotherapie bij maagkanker?

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen. De medicijnen kunnen kankercellen kapotmaken. Of ze zorgen ervoor dat de kankercellen minder groeien.

Je kunt chemotherapie op verschillende momenten krijgen:

  • Voor en na de operatie om de kanker weg te halen. Chemotherapie voor de operatie is bedoeld om de kanker kleiner te maken. Zo kan de arts de kanker tijdens de operatie beter weghalen. Ook kan de chemotherapie de kans kleiner maken dat de kanker terugkomt.
  • Als je niet beter kunt worden, kun je chemotherapie krijgen tegen de klachten. Ook kan de chemotherapie ervoor zorgen dat de kanker minder snel groeit.
    Soms krijg je chemotherapie samen met het medicijn pembrolizumab of nivolumab (immuuntherapie). Of het medicijn trastuzumab of ramucirumab (doelgerichte therapie).

nivolumab

Nivolumab is een monoklonaal antilichaam. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy'). Het versterkt het effect van de eigen afweercellen tegen kankercellen.

Artsen schrijven het voor bij bepaalde vormen van huidkanker (melanoom), slokdarmkanker, maagkanker, kanker van het hoofd- en halsgebied, longkanker, niercelkanker, kanker van de dikke darm en endeldarm, blaaskanker, kanker aan het longvlies (mesothelioom) of lymfeklierkanker.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

pembrolizumab

Pembrolizumab is een monoklonaal antilichaam. Het versterkt het effect van de eigen afweercellen tegen kankercellen (immunotherapie).

Artsen schrijven het voor bij bepaalde vormen van kanker van de huid (melanoom of plaveiselcel-carcinoom), longen, blaas, lymfeklieren (ziekte van Hodgkin), nieren en bij kanker van de maag, slokdarm, dunne darm, dikke darm en de endeldarm, bij galwegkanker, bij borstkanker, bij baarmoederhalskanker en bij kanker van het slijmvlies van de baarmoeder (endometriumcarcinoom).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ramucirumab

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

trastuzumab

Trastuzumab is een monoklonaal antilichaam. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy'). Het kan aan onderdelen van een kankercel vast gaan zitten en deze daardoor onschadelijk maken.

Artsen schrijven het voor bij bepaalde vormen van borstkanker en maagkanker.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wat kun je zelf doen voor de chemotherapie?

Wat kun je zelf doen voor de chemotherapie?

Laat je gebit controleren door de tandarts. Chemotherapie kan pijn en wondjes in de mond geven. Het is belangrijk dat je mond en gebit gezond zijn voordat je aan de chemotherapie begint.

Fit worden

Probeer voor de chemotherapie zo fit mogelijk te zijn.

  • Stop met roken als je rookt.
  • Drink geen alcohol.
  • Beweeg genoeg. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Ook tijdens chemotherapie is beweging goed.
  • Zorg dat je niet verder afvalt. Een diëtist kan je hierbij helpen. Gaat eten steeds moeilijker, dan kun je drinkvoeding krijgen. Je kunt ook eten en drinken krijgen via een slangetje in je maag (sonde) of in een bloedvat (infuus).
Hoe gaat chemotherapie bij maagkanker?

Hoe gaat chemotherapie bij maagkanker?

Meestal krijg je de chemotherapie op de polikliniek of de dagbehandeling. De chemotherapie gaat via je bloed door je lichaam. Je krijgt de medicijnen via een slangetje in je arm (infuus). Of via een slangetje bij je sleutelbeen of aan de binnenkant van je elleboog. Dat kan lange tijd blijven zitten. Je hoeft dan niet steeds een nieuw infuus in je arm te krijgen. Soms krijg je pillen om thuis te slikken.

Als je chemotherapie krijgt om beter te worden krijg je 4 chemokuren voor de operatie, en 4 chemokuren na de operatie. Als je niet meer beter kunt worden, kan dit anders zijn.

Chemotherapie kan zwaar zijn. Je kunt er erg moe en uitgeput van worden. Daarom zitten er tussen de behandelingen 1 of meer weken waarin je geen medicijnen krijgt.

Welke bijwerkingen kun je krijgen van chemotherapie bij maagkanker?

Welke bijwerkingen kun je krijgen van chemotherapie bij maagkanker?

Chemotherapie kan bijwerkingen geven. Bijvoorbeeld deze bijwerkingen:

  • Misselijk zijn en overgeven. Of buikpijn en diarree hebben. Hier kun je medicijnen tegen krijgen. Probeer bij overgeven of diarree minstens 2 liter per dag te drinken.
  • Ontstekingen in de mond. Poets 3 keer per dag je tanden. Lukt poetsen niet goed? Vraag de arts dan om mondwater met chloorhexidine.
  • Tintelingen, minder kracht of minder gevoel in handen en voeten. Het kan helpen om bijvoorbeeld dikke sokken en handschoenen te dragen.
  • Moe zijn. Je kunt nog weken of maanden na de behandeling moe blijven. Probeer wel te bewegen om fit te blijven. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.
  • Kaal worden.
  • Sneller verkouden worden of griep krijgen. Vertel het je arts als je koorts hebt.

Niet iedereen krijgt alle bijwerkingen. En niet iedereen heeft er evenveel last van. De meeste bijwerkingen gaan na de chemotherapie vanzelf weer over. Moe zijn kan langer duren.

Heb je veel last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met je arts. Soms kan die de behandeling aanpassen. Of jullie kunnen samen besluiten om te stoppen.

Immuuntherapie en doelgerichte therapie kunnen ook bijwerkingen geven. Je bespreekt deze met je arts.

Hoe gaat het verder na chemotherapie?

Hoe gaat het verder na chemotherapie?

Als je een behandeling hebt gehad om beter te worden

In de eerste 5 jaar na de behandeling ga je regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Je bespreekt dan met de arts of verpleegkundige hoe het gaat en of je klachten hebt. Als je weer klachten krijgt die kunnen passen bij maagkanker, krijg je meer onderzoek.

Val je veel af? Gaat eten moeilijker? Voel je je minder fit? Ben je bang dat de kanker terug is? Wacht dan niet tot je voor controle naar het ziekenhuis gaat, maar neem eerder contact op.

Bij 2 van de 3 mensen komt de maagkanker na de behandeling helaas toch weer terug. Je kunt dan meestal niet meer beter worden. Je kunt dan een behandeling krijgen om te zorgen dat de kanker minder snel groeit. Of tegen de klachten die je hebt.

Als je niet meer beter kunt worden

Als de maagkanker niet meer weggaat, is dat erg moeilijk. Je weet niet wat je nog kunt doen en hoe lang dat nog kan.

Praat erover met mensen die je goed kent, bijvoorbeeld familie en vrienden. Bespreek wat je belangrijk vindt in de laatste fase van je leven. Het geeft rust als je weet dat de arts en je naasten weten wat je nog wel wilt en wat niet meer.

Wanneer bellen bij chemotherapie?

Wanneer bellen bij chemotherapie?

Bel direct je arts in het ziekenhuis bij 1 of meer van deze klachten:

  • Je hebt koorts: 38,5 graden of hoger.
  • Je hebt blauwe plekken zonder dat je bent gevallen of je hebt gestoten.
  • Een wondje of een bloedneus blijft langer dan een half uur bloeden.

Bel dezelfde dag je arts in het ziekenhuis bij 1 of meer van deze klachten:

  • Je moet heel erg overgeven: je kunt 1 dag of langer geen eten of drinken binnenhouden.
  • Je hebt vaak diarree en dit duurt langer dan 2 dagen.

Je bespreekt met je arts bij welke andere klachten je ook contact moet opnemen na chemotherapie

Meer informatie over maagkanker
FMS
Deze tekst is aangepast op