In het kort
- Je hebt een kijk-onderzoek van de maag gehad.
- Als daaruit komt dat je maagkanker hebt, krijg je meestal meer onderzoek.
- Daarmee kan de arts zien hoe groot de kanker is. En of de kanker ook in andere delen van je lichaam zit.
- Je bespreekt met de arts welke behandelingen je kunt en wilt krijgen.
Wat is maagkanker?
Bij maagkanker groeien er kankercellen in de maag. Aan de binnenkant van de maag zit een laagje slijm: het slijmvlies. Hier begint de kanker meestal. De kanker kan verder groeien. Bijvoorbeeld in de spieren van de maag.
Maagkanker kan doorgroeien
Maagkanker kan doorgroeien naar je slokdarm of naar het eerste deel van je dunne darm. De kanker kan ook door de maagwand heen groeien naar organen in de buurt van je maag. Bijvoorbeeld je alvleesklier, milt, lever of dikke darm.
Maagkanker kan uitzaaien
De kanker kan uitzaaien. Via je bloed gaan er dan kankercellen naar een andere plek in het lichaam. Bijvoorbeeld de lever of longen. Maagkanker kan ook uitzaaien in de buikholte.
Maagkanker kan ook uitzaaien via de lymfeklieren. Dit zijn een soort kleine bolletjes die op veel plekken in je lichaam zitten. Ze zijn belangrijk voor je afweer en helpen om afvalstoffen op te ruimen. De kanker kan van de lymfeklieren rondom je maag naar lymfeklieren op andere plekken in je lichaam gaan.
Wat kun je merken bij maagkanker?
Maagkanker kan deze klachten geven:
- Je geeft bloed over.
- Je poep is zwart. Dit kan komen door bloed in je poep.
- Je valt af zonder dat je er iets voor doet.
- Je hebt pijn bovenin je buik of achter je borstbeen.
- Je merkt dat je eten niet wil zakken.
- Je bent misselijk en moet vaak overgeven.
- Je hebt last van brandend maagzuur en moet vaak boeren.
- Je hebt geen zin in eten of drinken met een sterke geur. Zoals koffie, gebraden vlees en gekruid eten.
- Je hebt na een klein beetje eten al een vol gevoel.
- Je hebt minder trek in eten.
- Je bent sneller buiten adem.
- Je bent duizelig, moe en bleek. Dit kan passen bij bloedarmoede.
Welke onderzoeken naar maagkanker kun je krijgen?
Je hebt een kijk-onderzoek van de maag gehad in het ziekenhuis. Er zijn toen ook kleine stukjes van je maag weggehaald voor verder onderzoek.
Als daaruit komt dat je maagkanker hebt, krijg je meestal meer onderzoek. Deze onderzoeken kun je krijgen:
CT- scan
De arts in het ziekenhuis maakt vaak een CT-scan van je buik en soms je borstkas. Een CT-scan is een soort 3D-foto van de binnenkant van je lichaam. Meestal is dit een CT-scan met contrastmiddel. Zo kan de arts zien hoe groot de kanker is. En of de kanker is doorgegroeid of uitgezaaid.
Kijk-onderzoek met echo (endo-echografie)
Tijdens een kijk-onderzoek met echo bekijkt de arts hoe ver de kanker door de maag heen groeit. Ook onderzoekt de arts de lymfeklieren in de buurt van de maag. De arts brengt via je mond een slangetje met een camera en echo-apparaatje naar de maag. De arts kan ook kleine stukjes van de maag of lymfeklieren weghalen voor onderzoek. Je kunt tijdens dit onderzoek medicijnen krijgen om rustig of slaperig te worden.
Kijk-operatie in de buik (laparoscopie)
Om goed te kunnen zien of je uitzaaiingen op je buikvlies hebt, kun je een kijk-operatie krijgen. Voor deze operatie krijg je medicijnen om je in slaap te brengen (narcose). De arts maakt een paar kleine sneetjes in je buik. En brengt dan een buis met een lampje en een camera in je buik. De arts kan ook stukjes weghalen voor onderzoek.
Welke behandelingen kun je krijgen bij maagkanker?
Het is een grote schok als je hoort dat je maagkanker hebt. Je hebt waarschijnlijk veel vragen en zorgen. Bijvoorbeeld over de behandeling. Of over hoe het verdergaat.
Bespreek je zorgen met je arts. Ook contact met andere mensen met maagkanker kan fijn zijn. Bijvoorbeeld via de buddy-projecten van de SPKS in samenwerking met de ziekenhuizen.
Stadium
Na de onderzoeken hoor je hoe ernstig de maagkanker bij jou is. Artsen gebruiken daar een cijfer voor: het stadium. Dit is een cijfer tussen 1 en 4. Dit zegt hoe groot de kanker is en of de kanker is doorgegroeid of uitgezaaid.
Behandelingen
Welke behandeling het beste past bij jouw situatie, hangt af van het stadium. En van hoe fit je verder bent. Je bespreekt dit met je arts. Het is ook belangrijk wat je zelf wilt.
Soms kun je een behandeling krijgen om beter te worden, maar dit is niet altijd mogelijk. Als je niet meer beter kunt worden, kun je een behandeling krijgen om te zorgen dat de kanker minder snel groeit. Of tegen de klachten die je hebt.
Meer informatie over maagkanker
Meer informatie over maagkanker:
Contact met andere mensen met maagkanker: Stichting voor Patiƫnten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.
Informatie over ziekenhuizen die maagkanker behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
Over deze tekst
We hebben deze informatie gemaakt met de richtlijn voor artsen over maagkanker.
Lees wie de informatie op Thuisarts.nl maakt.
Lees hier wat een richtlijn is en hoe die wordt gemaakt.