Ik heb de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en wil zwanger worden

In het kort

In het kort

  • Vertel het aan je arts of verpleegkundige als je zwanger wilt worden.
  • Veel medicijnen zijn veilig tijdens de zwangerschap.
  • Samen met je arts kijk je welke medicijnen je wel of niet kunt gebruiken.
  • Stop nooit zelf zomaar met medicijnen.
Kun je zwanger worden met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Kun je zwanger worden met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Je kunt zwanger worden als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt.

Het is wel belangrijk dat je ziekte rustig is. En dat je weinig klachten hebt. Dit is belangrijk om deze dingen:

  • De kans is dan groter dat je zwanger wordt.
  • De kans op problemen in je zwangerschap is dan kleiner.

Het beste is als je ziekte al 6 maanden of langer rustig is voordat je zwanger wordt.

Is de ziekte niet rustig, dan is de kans groter dat een baby te vroeg wordt geboren. Of bijvoorbeeld te weinig weegt.

Wat moet je doen als je zwanger wilt worden?

Wat moet je doen als je zwanger wilt worden?

Volg deze adviezen als je zwanger wilt worden:

Afspraak maken met je arts of verpleegkundige

Maak een afspraak met je arts of met de verpleegkundige die veel weet van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (IBD-verpleegkundige). Vertel dat je zwanger wilt worden.

Medicijnen bespreken met je arts

Bekijk met je arts hoe je kunt zorgen dat je ziekte rustig wordt. De meeste medicijnen zijn veilig voor baby’s en kun je gebruiken als je zwanger wilt worden. Bekijk samen of er iets aan je medicijnen moet veranderen.

Bespreek welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken als je zwanger wilt worden. Dit is belangrijk, omdat sommige medicijnen schadelijk zijn voor je zwangerschap of je baby.

Adviezen voor een gezonde baby

Je kunt een aantal dingen doen om de kans op een gezonde baby groter te maken. Bijvoorbeeld:

foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Foliumzuur verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven, is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur via het voedsel nodig.

Het is te gebruiken om aangeboren afwijkingen te voorkomen bij zwangerschap en kinderwens, bij vitaminegebrek, bij bepaalde vormen van bloedarmoede en bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het als je zwanger bent?

Hoe gaat het als je zwanger bent?

Het is belangrijk dat de ziekte rustig is tijdens je zwangerschap. Bespreek met je arts welke medicijnen het beste bij jou passen.

Veel medicijnen zijn veilig om te gebruiken tijdens je zwangerschap.

Medicijnen niet gebruiken

Sommige medicijnen kun je beter niet gebruiken als je zwanger bent:

  • Bij methotrexaat bij ontstekingsziekten is de kans groter dat je een miskraam krijgt. Of dat je baby niet goed ontwikkelt in de buik of te vroeg wordt geboren.
    Als je zwanger bent en dit medicijn nog gebruikt, moet je direct stoppen. Samen met je arts kijk je welke andere medicijnen je kunt gebruiken.
  • We weten nog te weinig wat tofacitinib en allopurinol doen met je zwangerschap, je baby en de bevalling. Daarom is het vaak beter om te stoppen met deze medicijnen. Samen met de arts kijk je hoe je kunt stoppen met deze medicijnen. En welke andere medicijnen je kunt gebruiken.

Soms stoppen met medicijnen

Soms is het beter om in de laatste 3 maanden van je zwangerschap te stoppen met medicijnen als infliximab, vedolizumab of ustekinumab. Deze medicijnen zorgen dat je afweer minder hard werkt.
Ze kunnen in de laatste 3 maanden via de placenta bij je baby komen. Misschien gaat de afweer van je baby hierdoor ook minder hard werken. De kans is dan misschien groter dat je baby ziek wordt na de geboorte.

Bespreek met je arts of het voor jou beter is om te stoppen met deze medicijnen.

Niet zelf stoppen met medicijnen

Stop niet zelf zomaar met medicijnen. Bespreek met je arts hoe je kunt stoppen met medicijnen. En welke andere medicijnen je dan kunt gebruiken.

Hoe veilig is jouw medicijn?

Op de website van Lareb kun je informatie vinden over hoe veilig jouw medicijn is tijdens een zwangerschap.

allopurinol

Allopurinol voorkomt dat het lichaam purine verandert in urinezuur. Purine komt voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar het lichaam maakt het ook zelf aan. Hierdoor verlaagt allopurinol de hoeveelheid urinezuur in het bloed.

Artsen schrijven allopurinol voor bij jicht, nierstenen, nierziekten en bij kanker. Verder wordt het ook gebruikt bij enkele stofwisselingsziekten, waarbij te veel urinezuur wordt gemaakt.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

infliximab

Infliximab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de TNF-alfa-remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Infliximab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, psoriasis en bij de chronische darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Het wordt soms gebruikt bij oogontsteking binnen in het oog (uveïtis) en bij sarcoïdose.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

methotrexaat bij ontstekingsziekten

Methotrexaat heeft verschillende effecten. Hoe het werkt ligt aan hoe hoog de dosering is en hoe vaak u het gebruikt. Als ontstekingsremmer is de dosering lager dan 30 mg en gebruikt u het één keer per week. Dan onderdrukt methotrexaat het afweersysteem en remt het ontstekingen.

Artsen schrijven methotrexaat in deze lage dosis voor bij auto-immuunziekten. De afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij een auto-immuunziekte werkt uw afweer tegen uw eigen lichaam. Voorbeelden zijn psoriasis, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, multiple sclerose, astma en lichen planus.

Artsen schrijven methotrexaat vooral voor bij reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn. En soms bij lichen planus. De tekst hieronder gaat alleen over methotrexaat als ontstekingsremmer.

Methotrexaat kan ook anders werken. In doseringen die meestal veel hoger zijn dan 30 mg per keer, remt methotrexaat de groei van cellen. Artsen schrijven het in deze hoge dosis voor bij kanker, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of mola-zwangerschap. Hiervoor is een aparte tekst: methotrexaat bij kanker.

Belangrijk
Zorg dat u precies weet hoeveel en hoe vaak u dit medicijn van de arts moet gebruiken. Vraag dus goed hoeveel tabletten u per keer moet innemen en hoe vaak per week. Weet u dit niet? Overleg dan voor gebruik met uw arts of apotheker.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tofacitinib

Tofacitinib is een afweeronderdrukker (immunosuppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, bij gewrichtsontsteking door psoriasis (artritis psoriatica), bij jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis, JIA), bij de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) en bij colitis ulcerosa.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ustekinumab

Ustekinumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de groep van interleukine-remmers. Ustekinumab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij psoriasis en bij psoriasis waarbij gewrichtsklachten optreden (artritis psoriatica). En bij de darmziekte ziekte van Crohn , de chronische darmontsteking colitis ulcerosa en soms bij sarcoïdose (ziekte van Besnier Boeck).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

vedolizumab

Vedolizumab remt afweerreacties in de darmen. Vedolizumab is een biologisch medicijn (biological). Dit betekent dat het medicijn wordt gemaakt van eiwitten van levende cellen, zoals bacteriën, schimmels of cellen van planten of dieren.

Artsen schrijven het voor bij de langdurige darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook schrijven artsen het voor bij pouchitis, een ontsteking van de 'pouch' die u krijgt bij een bepaalde operatie voor darmziektes zoals colitis ulcerosa.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder als je zwanger bent?

Hoe gaat het verder als je zwanger bent?

Controles

Met de arts spreek je af of je extra controles krijgt als je zwanger bent.

Bijvoorbeeld om de 2 maanden bloed laten prikken. Of onderzoek van je poep. Soms krijg je ook een echo van je darmen. Met de onderzoeken is te zien of je ziekte rustig is.

De bevalling

Je bevalling gaat meestal hetzelfde als bij vrouwen zonder de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Je baby kan gewoon via je vagina worden geboren.

In sommige gevallen adviseert de gynaecoloog dat je een keizersnede moet krijgen. Bijvoorbeeld als je veel problemen hebt in het laatste deel van je dikke darm vlakbij je anus (poepgat). Zoals ontstekingen of een soort gangetjes naar andere organen (fistels). Of als je een operatie hebt gehad waarbij je dikke darm is weggehaald.

Soms is het beter dat je in het ziekenhuis bevalt. Bijvoorbeeld als je darmen niet rustig zijn en je nog veel ontstekingen hebt. De kans is dan groter dat je ziekte weer erger wordt als je bent bevallen. Samen met de arts bekijk je dan hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven.

Na de bevalling

Borstvoeding geven is goed voor jou en je baby. Veel medicijnen zijn veilig om te gebruiken als je borstvoeding geeft. Maar niet alle medicijnen zijn veilig. Bespreek het daarom met je arts of verpleegkundige als je borstvoeding wilt geven. Samen kijken jullie of jouw medicijnen veilig zijn met borstvoeding.

Ben je tijdens je zwangerschap gestopt met medicijnen? En wil je die weer opnieuw gaan gebruiken? Bespreek met je arts of verpleegkundige wanneer en hoe je dit het beste kunt doen.

Meer informatie over zwangerschap bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Meer informatie over zwangerschap bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

FMS
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?