In het kort
- Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen in je dunne darm of dikke darm.
- Je krijgt 1 of meer van deze onderzoeken:
- onderzoek van je lichaam
- kijkonderzoek van je darmen
- bloedonderzoek
- echo of MRI
Wat is de ziekte van Crohn?
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen in je darmen. Dit zorgt voor wondjes aan de binnenkant van je darmen. Deze wondjes zitten meestal in 1 of meer van deze delen:
- de dunne darm
- de dikke darm
- het laatste stukje dikke darm (de endeldarm)
Ook in je mond, slokdarm en maag kunnen wondjes zitten.
De wondjes kunnen diep worden. Er kunnen littekens in de dunne en dikke darm komen. De darm wordt dan smaller of gaat zelfs dichtzitten.
Ook kunnen er een soort gangetjes naar andere organen komen. Deze gangetjes heten fistels. Door de gangetjes kan poep of pus gaan.
Hoe weet je of je de ziekte van Crohn hebt?
Je huisarts kan je doorsturen naar het ziekenhuis voor onderzoek naar de ziekte van Crohn. Daar onderzoekt een maag-darm-lever-arts jou.
Je krijgt in het ziekenhuis 1 of meer van deze onderzoeken:
- onderzoek van je lichaam
De arts stelt je vragen en kijkt welke klachten je hebt. De arts kan aan je buik voelen. Ook bekijkt de arts je anus (poepgat). Soms voelt de arts met een vinger in je anus en endeldarm. - kijkonderzoek van je darmen
De arts bekijkt je darmen van binnen met een kijkonderzoek van de darm. Zo is te zien of er ontstekingen en wondjes in je darmen zitten.
Er worden ook een paar heel kleine stukjes darm weggehaald. Dit heet een biopsie. De stukjes darm zijn maar een paar millimeter groot. Ze worden onderzocht in het laboratorium. - onderzoek van je poep
Bij sommige mensen is in de poep te zien wat de oorzaak is van de ontsteking. Ook wordt onderzocht of er een bepaald eiwit in je poep zit (calprotectine). Als er meer van dit eiwit in je poep zit, is de kans groter dat je ontstekingen in je darmen hebt. - bloed laten prikken
Je bloed wordt in het laboratorium onderzocht. In je bloed is bijvoorbeeld te zien of je te weinig ijzer hebt. Of dat er ergens in je lichaam een ontsteking zit. Bij ontstekingen in je darmen komt er vaak te weinig ijzer uit je eten in je lichaam. Bij sommige mensen is in het bloed te zien hoe erg de ontsteking is. - echo of MRI
Soms krijg je een echo of MRI van je dunne darm. Dit is om te zien of er ontstekingen in je dunne darm zitten. En waar ze dan zitten.
De arts kijkt naar alle onderzoeken samen. Zo weet de arts of je de ziekte van Crohn hebt. Je arts zal je dit vertellen.
Hoe gaat het verder bij de ziekte van Crohn?
Bij de ziekte van Crohn is behandeling nodig. Je krijgt meestal eerst medicijnen tegen de ontstekingen.
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en gezond te leven. Dit kan helpen om minder klachten te hebben.
Meer informatie over onderzoek bij de ziekte van Crohn
- Meer informatie over de ziekte van Crohn vind je bij de Maag Lever Darmstichting en Crohn & Colitis NL.
- Contact met andere mensen die ook de ziekte van Crohn hebben: Crohn & Colitis NL.
We hebben de tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over de ziekte van Crohn.