Ik ben helemaal uitgescheurd bij mijn bevalling

In het kort

In het kort

  • De arts hecht je wond.
  • Hier kun je een paar dagen pijn van hebben.
  • Wacht met sport en seks tot je wond geen pijn meer doet.
  • Soms krijg je andere klachten, zoals moeilijk winden of poep kunnen ophouden.
  • Na een half jaar zijn je klachten vaak minder of helemaal over.
  • Soms blijven ze. Of komen de klachten later in je leven terug.
  • Heb je klachten, dan kan je huisarts je doorsturen naar een bekken-fysiotherapeut.
Wat is helemaal uitscheuren bij je bevalling?

Wat is helemaal uitscheuren bij je bevalling?

Bij helemaal uitscheuren, scheurt het stuk tussen je vagina en de spier van je anus (poepgat). De spier van je anus heet de kringspier. Die spier kan een beetje scheuren of helemaal. Soms gaat de scheur door tot in de darm.

Ongeveer 2 van de 100 vrouwen scheuren helemaal uit bij hun bevalling.

Hoe komt het dat je uitscheurt?

Hoe komt het dat je uitscheurt?

Als het hoofd van je baby wordt geboren, moet de vagina erg uitrekken. Als de vagina niet verder kan uitrekken, kan er een scheur in komen. Bij helemaal uitscheuren loopt de scheur door tot in je anus.

Bij deze dingen heb je een grotere kans op uitscheuren:

  • Het is je eerste bevalling.
  • Je baby is erg groot.
  • Je baby wordt geboren met hulp van bijvoorbeeld een vacuüm-pomp.
  • Je baby komt eruit met het gezicht naar boven (een 'sterrenkijker').

Soms merkt de arts of verloskundige tijdens je bevalling dat je gaat uitscheuren. Dan besluiten ze soms om je vagina in te knippen. Met een knip maakt de arts of verloskundige je vagina groter. Zo kan het hoofd van je baby er makkelijker doorheen. Dit helpt soms om niet uit te scheuren.

Welke behandeling krijg je nadat je helemaal bent uitgescheurd?

Welke behandeling krijg je nadat je helemaal bent uitgescheurd?

Als je helemaal bent uitgescheurd, hecht de arts je wond. Dit gebeurt meestal in de operatiekamer. De operatie gebeurt onder narcose of met een ruggenprik.

  • Narcose betekent dat je in slaap bent. Je voelt dan geen pijn. Meestal krijg je een buisje in je keel. Daarmee wordt je ademhaling geregeld.
  • Door een ruggenprik heb je geen gevoel in je onderlichaam tijdens de operatie. Je bent wel wakker. Heb je tijdens je bevalling al een ruggenprik gehad? Dan hecht de arts soms meteen op de verloskamer je wond.

Soms mag je op de dag van de operatie weer naar huis. Soms blijf je 1 nacht in het ziekenhuis. Je krijgt medicijnen tegen bacteriën (antibiotica) om te zorgen dat je wond niet gaat ontsteken.

Welke problemen kun je krijgen als je helemaal uitscheurt bij je bevalling?

Welke problemen kun je krijgen als je helemaal uitscheurt bij je bevalling?

Je kunt een paar dagen pijn hebben van de hechtingen aan je vagina en anus. Je mag dan paracetamol slikken tegen de pijn. Of andere pijnstillers die je arts je heeft voorgeschreven.

Je kunt ook deze klachten hebben:

  • Je kunt winden niet goed tegenhouden.
  • Je kunt je poep niet goed ophouden. Dit is meestal alleen bij dunne poep.
  • Je hebt een zwaar gevoel bij je vagina en anus.
  • Je hebt pijn bij je vagina en anus na lang zitten of staan.
  • Je hebt pijn bij het vrijen.

Na een half jaar zijn je klachten vaak minder of helemaal over. Soms blijven ze. Of komen de klachten later in je leven terug.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wat kun je zelf doen als je helemaal bent uitgescheurd?

Wat kun je zelf doen als je helemaal bent uitgescheurd?

Deze dingen kun je zelf doen om minder klachten te hebben:

  • Zorg dat je poep zacht blijft. Zo komt er minder druk op de wond als je poept. Drink 1,5 of 2 liter water per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. En slik medicijnen die je poep zachter maken. Die medicijnen krijg je van de arts.
  • Doe oefeningen om je bekkenbodem-spieren sterker te maken. Als die spieren sterker zijn, kun je bijvoorbeeld beter je plas ophouden. Begin met oefenen als je wond niet meer veel pijn doet. Meestal is dat na 2 weken. Je kunt hier hulp bij krijgen van een bekken-fysiotherapeut die veel weet van het bekken.
  • Wacht met seks tot je wond goed is genezen en geen pijn meer doet. Meestal is dat na 4 weken. Bij sommige vrouwen is dat na 6 weken.
  • Je kunt sporten als je wond goed is genezen en geen pijn meer doet. Begin daar wel voorzichtig mee.
Wat als je opnieuw zwanger bent of wilt worden?

Wat als je opnieuw zwanger bent of wilt worden?

Meestal kun je bij een volgende bevalling weer gewoon bevallen via je vagina. Heel soms vindt de arts het beter dat je een keizersnede krijgt. Je beslist samen wat voor jou het beste is. Je bespreekt ook met je arts waar je het beste kunt bevallen: thuis of in het ziekenhuis.

Samen met je arts of verloskundige praat je over wat je kunt verwachten als je een keer helemaal bent uitgescheurd.

Risico: meer klachten

De kans is iets groter dat je klachten erger worden bij een volgende bevalling. Dit kan ook gebeuren zonder dat je een tweede keer uitscheurt. Het komt dan misschien van de zwangerschap en bevalling zelf. Hoe verder je tijdens je vorige bevalling bent uitgescheurd, hoe groter de kans dat je klachten krijgt als je opnieuw bevalt. Het is niet zeker of bevallen via een keizersnede de kans hierop kleiner maakt.

Deze klachten kunnen bijvoorbeeld erger worden:

  • Je kunt je poep niet goed ophouden.
  • Je kunt winden niet tegenhouden.
  • Je hebt poepvegen in je onderbroek.
  • Als je voelt dat je moet poepen, moet je rennen om op tijd bij de wc te zijn.

Risico: weer uitscheuren

Als je bij je volgende bevalling opnieuw helemaal uitscheurt, is de kans groter dat je later in je leven moeilijk winden en poep kunt ophouden.

Als je tijdens je bevalling op tijd een knip krijgt, kan dit ervoor zorgen dat je niet opnieuw helemaal uitscheurt. Dit bespreek je van te voren met je arts of verloskundige.

Een nadeel van een knip kan zijn dat je iets meer pijn hebt en bloed verliest. En dat de wond wat langzamer herstelt. Bespreek met je arts of verloskundige wat voor jou geschikt is.

Hoe gaat het verder nadat je helemaal bent uitgescheurd?

Hoe gaat het verder nadat je helemaal bent uitgescheurd?

De meeste vrouwen hebben na een paar weken geen klachten meer. Een klein deel van de vrouwen houdt problemen met het ophouden van windjes. En heel soms met het ophouden van poep. Waarschijnlijk helpen bekkenbodem-oefeningen om de kans hierop kleiner te maken. Het kan een paar maanden duren voordat deze oefeningen helpen.

Helpen de oefeningen niet? En heb je langer dan 6 maanden klachten? Maak dan een afspraak bij je gynaecoloog. Die onderzoekt hoe het komt dat je nog steeds klachten hebt. Je bespreekt samen of er andere behandelingen zijn die je klachten minder kunnen maken. Bijvoorbeeld een medicijn slikken dat je poep wat dikker maakt. Als je poep wat dikker is, kun je het beter ophouden.

FMS
Deze tekst is aangepast op

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?