In het kort
- Nadat u gestopt bent, heeft u nog vaak momenten waarop u alcohol wilt drinken.
- Ga op moeilijke momenten iets anders doen en leidt uzelf af.
- In moeilijke tijden of juist op feestelijke momenten gaan mensen die gestopt zijn soms toch weer drinken.
- Heeft u het gevoel dat u weer gaat drinken? Bel uw huisarts.
- Misschien heeft u meer steun en begeleiding nodig.
Blijf positief denken
Probeer op moeilijke momenten toch positief te blijven denken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als u het doet, helpt het vaak goed.
- Zeg tegen uzelf dat u alcohol niet nodig heeft om u goed te voelen.
- Bedenk hoelang u al niet drinkt en wees daar trots op. Geef uzelf vaak een compliment. Bedenk voor uzelf een bijzondere beloning als u het weer een week heeft volgehouden.
- Zeg nooit: ‘één drankje maakt niet uit’, ‘ik heb er wel een verdiend’ of ‘eens kijken of ik het nog wel lust’. Op momenten dat u zo denkt, kunt u daar een positieve gedachte tegenover zetten. Bijvoorbeeld: ‘ik heb het al zo lang volgehouden, ik wil en ga het nu ook verder doorzetten!’ Het is beslist de moeite waard om het vol te houden!
Bereid u voor op lastige situaties
Soms is de verleiding heel groot om ineens toch weer alcohol te drinken, bijvoorbeeld op feestjes, bij een diner of tijdens de jaarwisseling. Of bij een spannend moment, zoals een sportevenement. Ook een nare gebeurtenis, zoals een ruzie, scheiding of begrafenis, kan een excuus zijn om toch weer alcohol te drinken.
- Zorg dat u zich op lastige situaties voorbereidt door alvast te bedenken hoe u zichzelf op zulke momenten kunt afleiden.
- Spreek met anderen af dat zij u geen alcohol aanbieden.
- Zoek mensen op die u in lastige situaties willen steunen door ook geen alcohol te drinken.
Toch weer alcohol gedronken?
Heeft u toch alcohol voor uzelf ingeschonken? Denk dan niet dat het stoppen is mislukt. Laat het glas staan en bedenk goed wat u wilt.
Heeft u toch een slok alcohol genomen, dan kunt u nog steeds stoppen. Drink het glas niet leeg, maar zet het neer. Loop weg, neem even een pauze en probeer uzelf af te leiden.
Als u een keer in de fout bent gegaan, is het zonde om uw plan om te stoppen helemaal op te geven. Uw inspanningen zijn nooit voor niets geweest. U kunt er zelfs iets van leren als u bedenkt waarom het mis ging. Dan bent u de volgende keer beter op de situatie voorbereid.
Omgaan met een terugval
Als u toch weer bij allerlei gelegenheden steeds vaker en steeds meer drinkt, noemen we dat een terugval.
De teleurstelling over een terugval wordt gemakkelijk aangegrepen om weer meer te gaan drinken. Doe dat niet.
Het kan heel moeilijk zijn om te stoppen met alcohol. Als u het volhoudt, is dat een enorme prestatie. Maar als het niet gelukt is, betekent het niet dat het nooit gaat lukken. Een terugval heeft vaak een oorzaak. Bedenk waardoor u weer begon met alcohol drinken en schrijf dit op. Heeft u verdriet, bent u bang, wilt u iets vergeten, bent u somber? Schrijf uw gedachten op en bespreek ze met iemand die u vertrouwt.
Zoek afleiding als u naar alcohol verlangt
Natuurlijk zijn er nog vaak momenten waarop u erg graag alcohol zou drinken. Let daarom op dat u niet weer begint, vooral in situaties waarbij u gewend was te drinken of waarbij u alcohol krijgt aangeboden.
Zorg dat u weet wat u gaat zeggen als iemand u alcohol aanbiedt. Bijvoorbeeld: ‘Nee dank je, geef mij maar een glas water’.
De moeilijke momenten waarop u heel erg naar alcohol verlangt, duren meestal maar een halfuur. Bedenk alvast wat u op zulke momenten kunt doen om dat halfuur door te komen, in plaats van alcohol drinken. Het gaat erom dat u zichzelf afleidt. Bijvoorbeeld:
- Probeer te ontspannen door 10 keer diep en rustig in- en uit te ademen.
- Loop even naar buiten, ga wandelen of fietsen.
- Doe 10 kniebuigingen of loop 5 keer de trap op en af.
- Ga op het toilet zitten, onder de douche staan of neem een bad.
- Schenk uzelf iets fris in of zet een pot thee.
- Pak iets om te lezen, ga op het internet, zet de televisie aan of luister naar muziek.
- Stuur een e-mail, bel iemand of ga op bezoek bij een vriend of vriendin die u kan steunen of aanmoedigen.
Doe er alles aan om te voorkomen dat u alcohol drinkt.
Wanneer contact opnemen als u gestopt bent met alcohol?
Ook al gaat het lange tijd goed, dan nog kunt u in moeilijke tijden of juist op feestelijke momenten een terugval krijgen. Ziet u dat soort momenten aankomen, neem dan contact op met uw huisarts. Soms zal de huisarts de praktijkondersteuner GGZ vragen u te begeleiden.
Niet iedereen lukt het om helemaal op eigen kracht te stoppen. Misschien was het tijdstip waarop u gestopt bent niet zo geschikt. Misschien heeft u meer steun nodig dan u tot nu toe heeft gekregen.
Heeft u meer ondersteuning nodig? Dan kan de huisarts u verwijzen naar de verslavingszorg.
Meer informatie over alcohol
Informatie
Zelfhulp, steun en professionele hulp
- Allesoverdrinken.nl, voor online advies en zelfhulp
- Alcoholinfo.nl, overzicht van verschillende online-behandelingen met persoonlijke begeleiding
- Mentaalvitaal.nl, voor een training: Minder stress, Minder Piekeren of Beter slapen.
- AA (Anonieme Alcoholisten) is een patiëntenvereniging voor mensen die stoppen met alcohol.
- Zelfhelp.nl, voor zelfhulpgroepen
- www.kiezenindeggz.nl, voor gegevens van psychologen, psychotherapeuten en psychiaters
- Vaktherapie.nl, voor verschillende vormen van vaktherapie.
Wilt u verder werken aan een gezond leven? Praat erover met uw huisarts. Bekijk ook eens de Gezond Leven-kaart van de Patiëntenfederatie Nederland.
De informatie over alcoholgebruik is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik en de Zorgstandaard Problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving.