Ik praat met een psycholoog voor een depressie

In het kort

In het kort

  • Een behandeling met ondersteunende gesprekken met een psycholoog helpt minstens zo goed als medicijnen tegen een depressie.
  • Wanneer u voor het eerst naar een psycholoog gaat, heeft u eerst 1 of 2 kennismakingsgesprekken
  • Soms moet u een vragenlijst invullen.
  • Meestal maakt een psycholoog een behandelplan. Samen bekijkt u het probleem waarmee u worstelt.
  • U leert anders naar uzelf en naar uw omgeving te kijken.
  • Vaak kunt u na 8 tot 10 gesprekken weer op eigen kracht verder.
Naar de psycholoog

Naar de psycholoog

Wanneer u voor het eerst naar een psycholoog gaat, heeft u eerst één of twee kennismakingsgesprekken (intakegesprekken). Daarin bespreekt u met de psycholoog wat er aan de hand is en hoe u uw probleem wilt aanpakken. Het kan zijn dat de psycholoog u een vragenlijst geeft om in te vullen.

Misschien voelt u zich bij het eerste gesprek nog niet direct op uw gemak. Na enkele gesprekken zal het wennen en gaat u merken of uw klachten verminderen.

De behandeling van de psycholoog gaat meestal als volgt:

    • De psycholoog luistert goed naar wat u zelf vindt en wilt.
    • De psycholoog maakt meestal een behandelplan. Samen bekijkt u het probleem waarmee u worstelt.
    • U leert anders naar uzelf en naar uw omgeving te kijken. Vaak lukt het dan te ontdekken waarom u zich zo ellendig voelt en wat u daaraan kunt doen.
    • U leert hoe u met bepaalde situaties en gevoelens kunt omgaan om te voorkomen dat dezelfde klachten opnieuw ontstaan.
    • Waarschijnlijk krijgt u ‘huiswerk’ mee, bijvoorbeeld het bijhouden van een dagboek of het ondernemen van activiteiten.
    • Bij uw volgende afspraak bespreekt u samen het huiswerk. Ook kunt u dan vertellen hoe het de afgelopen periode is gegaan en wat u heeft gedaan.

    De aanpak is dus praktisch, gericht op het hier en nu. Het gaat erom dat u leert omgaan met uw klachten. De psycholoog helpt u daarbij.

    Voorbeelden van therapie door de psycholoog zijn: (cognitieve) gedragstherapie of interpersoonlijke pyschotherapie. Bij (cognitieve) gedragstherapie leert u om met uw gedachten en uw gedrag uw gevoel te beïnvloeden. Interpersoonlijke psychotherapie kan helpen de relatie en omgang met andere mensen te verbeteren.

    Hoe gaat het verder met een depressie?

    Hoe gaat het verder met een depressie?

    Vaak kunt u na acht tot tien gesprekken met de psycholoog weer op eigen kracht verder. Soms helpen de gesprekken onvoldoende en is er dus een andere aanpak nodig. Dan bespreekt de psycholoog met u de mogelijkheden. In overleg, ook met uw huisarts, maakt u een keuze.

    Als u nog geen medicijnen tegen de depressie heeft gebruikt, is dat misschien het moment om ze te proberen. Als u al antidepressiva slikt, of dat in het verleden heeft gedaan, bespreekt u of het zinvol is dezelfde te (blijven) gebruiken. Soms is het beter een ander medicijn te proberen.

    Wanneer gesprekken met een psycholoog en de behandeling met medicijnen onvoldoende helpen, kan een gesprek met een psychiater nodig zijn om te bekijken hoe het verder moet.

    Om te kijken welke behandeling bij u past, kunt u ook deze keuzehulp doen.

    Meer informatie
    NHG
    Deze tekst is aangepast op

    Vond je deze informatie nuttig?

    Vond je deze informatie nuttig?
    Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?